Näitä terveyteen vaikuttavia haittoja et välttämättä tiennyt kannabiksesta

11.06.2021

Kannabis on yleisnimitys eri hamppukasvien lajikkeista saaduista valmisteista. Sen käytöllä on laajoja haittavaikutuksia nuorten fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyteen. Suurimpana haittana kannabis vaikuttaa nuorten aivojen rakenteiden muutoksiin ja keskushermoston toimintaan heikentävästi.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää kannabiksen käytön haitat nuorten terveydelle, lisätä nuorten tietoutta sekä koota ajantasaista tietoa kannabiksen käytön haitallisista terveysvaikutuksista. Kannabiksen käytön haittoja tarkasteltiin fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen näkökulman kautta. Opinnäytetyö on osa NIKO-hanketta (Terveyden edistäminen nuorten arjessa). Se toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena (n=33).

Kannabiksen käytöllä havaittiin akuutteja haittavaikutuksia, jotka ilmenivät heti käytön yhteydessä. Tällaisia haittavaikutuksia oli silmien punotus, suun kuivuminen, nälän tunne ja sykkeen nousu. Nämä vaikutukset on helppo tunnistaa, jos epäilee nuoren käyttäneen kannabista.

Kannabiksen käytön haitat ilmenivät erityisesti säännöllisessä ja pitkäaikaisessa käytössä. Nuorilla havaittiin aivoissa useita erilaisia muutoksia, yhtenä selkeänä muutoksena todettiin heikentynyttä aivoverenkiertoa.

Aivojen muutokset näkyvät nuorten kognitiivisten kykyjen heikkenemisessä. Tällaisia haittavaikutuksia on verbaalisen oppimisen ja muistin sekä päätöksentekokyvyn heikkeneminen. Tällaiset asiat ovat keskeisessä osassa nuorten elämää, mutta osa kognitiivisista muutoksista saattaa palautua ennalleen muutamassa viikossa. Osa muutoksista saattaa kuitenkin olla pysyviä.

Kannabiksen käytöllä havaittiin yhteys ajokyvyn heikkenemiseen. Mitä nuorempana kannabiksen käyttö oli aloitettu, sitä huonommaksi ajokyky osoittautui. Kannabis on rasvaliukoinen huumausaine, joka varastoituu elimiin. Tämä näkyy siinä, että vaikkei nuori olisi kannabiksen akuutin vaikutuksen alaisena, sen vaikutukset saattavat näkyä silti ajokyvyssä.

Kannabiksen käytöllä havaittiin yhteys mielenterveysongelmien ja psykoosin puhkeamiseen. Nuorten kannabiksen käyttö lisäsi itsetuhoisuutta, etenkin ideoinnin tasolla. Riippuvuuden syntymiseen vaikutti etenkin kannabiksen käytön aloitusikä. Mitä nuorempana kannabiksen käyttö oli aloitettu, sitä suurempi riski oli riippuvuuden syntymiselle. Kannabiksen käyttäjillä havaittiin yhteys myös muiden päihteiden riippuvuudelle.

Sosiaalisen elämän kannalta kannabiksen käytöllä havaittiin vaikutusta nuorten koulumenestykseen sekä myöhemmällä iällä heikompiin tuloihin, naimattomuuteen ja heikompaan työhön sitoutumiseen.

Kannabis on nuorilla yleisin kokeilu- ja käyttöhuume Suomessa ja muualla maailmassa. Sen käytön yleisyys on pysynyt pitkään tasaisena nuorten keskuudessa, mutta viimeisten tulosten mukaan kannabiksen kokeilu on lisääntynyt. Monet nuoret pitävät kannabista melko turvallisena huumausaineena, joka ei aiheuta vakavia sivuvaikutuksia tai käytön riskejä. Nuorten osuus, jotka pitävät kannabiksen säännölliseen käyttöön liittyviä riskejä pieninä, on tasaisesti kasvanut vuosien varrella.

Kannabiksen käytöllä on siis kokonaisvaltainen vaikutus nuorten terveyteen. Nuorena aloitettu kannabiksen käyttö on selvästi haitallisempaa, koska nuoren kasvu ja kehitys ovat vielä kesken. Nuorten kehittyvät aivot ovat puberteetin aikana herkässä vaiheessa, jolloin aivot ovat erityisen riskialttiissa asemassa kannabiksesta aiheutuville muutoksille. Nämä havainnot vahvistavat sen, ettei kannabiksen käyttö ole niin vaaratonta kuin nuoret uskovat sen olevan.

Tutustu Tessa Hämäläisen ja Nina Kilpuan opinnäytetyöhön: Kannabiksen käytön haitat nuorten terveydelle – narratiivinen kirjallisuuskatsaus.

 

Teksti

Tessa Hämäläinen
Sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Nina Kilpua
Sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Johanna Berg
Lehtori
Turun AMK

 

Nostokuva: Olya Kobruseva, Pexels