Salon geriatrisen arviointiyksikön toiminnan kehittämisen keskiössä palveluiden oikea-aikainen saavutettavuus

20.05.2022

Keskeistä ikääntyvien ihmisten toimintakyvyn ylläpitämisessä, edistämisessä ja tukemisessa ovat ennakoivat tai korjaavat toimenpiteet sekä tarvittavien palveluiden oikea-aikainen saavutettavuus.

Suomessa väestö ikääntyminen on Euroopan nopeinta, sillä iäkkäiden määrän kasvaessa nuoremman väestön määrä vähenee. Terveydenhuollossa tämä edellyttää uusien toimintaprosessien kehittämistä ikääntyneiden toimintakyvyn edistämiseen ja tukemiseen.

Kehittämisprojektina toteutettu gerontologisen asiantuntijuuden YAMK-opinnäytetyö liittyi Salon geriatrisen arviointiyksikön toiminnan kehittämiseen. Kehittämisprojektin tavoite oli kehittää ja selkeyttää geriatriseen arviointiyksikköön kotoa tulevien potilaiden läheteprosessia ja samalla mahdollistaa arviointijakson oikea-aikainen saavutettavuus.  Kehittämisprojekti toteutettiin yhteistyössä Salon terveys- ja vanhuspalveluiden kanssa.

Moniammatillinen kehittämistyö

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen myötä terveydenhuollon painopiste siirtyy yhä enemmän peruspalveluihin ja ongelmien varhaiseen ehkäisyyn. Ikäihmisten palveluissa tämä tarkoittaa painotusta ehkäisevään ja ennakoivaan työhön sekä toimiviin ja yhteensopiviin palveluihin.

Terveydenhuollossa eri toimijoiden ja asiantuntijoiden tekemiset perustuvat aina prosesseihin riippumatta siitä, onko niitä tiedostettu vai ei. Suuressa organisaatiossa yhtenäiset toimintatavat eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

Ryhmä tai tiimi on enemmän kuin osiensa summa. Jos ihmiset saadaan tekemään yhteistyötä, he luovat enemmän kuin samat ihmiset yksinään työskennellessään pystyvät luomaan. – M. Payne 1982

Organisaation toimintaprosessien kehittäminen toteutettiin moniammatillisena yhteistyönä. Tällaisen yhteiskehittämisen kautta saadaan eri yhteistyötahojen näkemyksiä kehitettävästä aiheesta, osallistujat pääsevät itse aktiivisempaan rooliin kehittämistyössä ja tuotoksena voi syntyä uudenlaisia näkökulmia toimintaprosesseihin.

Kehittämisprojekti toteutettiin hyödyntämällä osallistavaa muutoslaboratorio-kehittämismenetelmää. Muutoslaboratorio on menetelmä, jonka avulla toimintaa kehitetään yhteistyössä ja työelämälähtöisesti. Toimintaprosessien tarkastelussa ja kehittämisessä hyödynnettiin organisaatiossa jo olemassa olevaa asiantuntemusta.

Terveys- ja vanhuspalveluista kootun projektiryhmän tehtävänä oli pohtia toimintaprosessin nykytilan ongelmakohtia sekä etsiä keinoja sen kehittämiseen. Projektipäällikön tehtävänä oli organisoida ja ohjata muutoslaboratoriotyöskentelyä, jotka toteutettiin Teams-palaverien muodossa.

Yhteiskehittämisen tuotoksena uusi toimintamalli

Kehittämisprojektin lopputuotos on toimintamalli (prosessikuvaus) lähetteen laatimiseen, vastaanottamiseen ja käsittelyyn Salon geriatriseen arviointiyksikköön.

Toimintamalli on suunnattu terveys- ja vanhuspalveluiden yksiköille, joiden kautta lähetteet geriatriseen arviointiyksikköön tulevat. Selkeä ja yhtenäinen toimintatapa mahdollistaa lähetetietojen siirtymisen viiveettä vastaanottavaan yksikköön hoidon tarpeen määrittelyyn. Toimintamallin implementointi on aloitettu yhteistyötahojen kanssa toukokuussa 2022.

Kehittämistyön tuotoksen tavoitteena on arviointijakson oikea-aikainen saavutettavuus, saumattoman moniammatillisen yhteistyön edistäminen, toimintaprosessien yhtenäistäminen, mutta ennen kaikkea ylläpitää, edistää ja tukea ikääntyvien salolaisten toimintakykyä ja arjessa selviytymistä.

Opinnäytetyö on luettavissa Theseuksessa elokuussa 2022.

 

Lähteet:

Payne, M. 1982. Working in teams. Lontoo: McMillan Education Ltd.

Tanttu, K. 2007. Palveluketjujen hallinta julkisessa terveydenhuollossa. Prosessilähtöisen toiminnan hallinta koordinoinnin näkökulmasta. Väitöskirja 2007, Vaasan yliopisto. Viitattu 1.3.2022. https://osuva.uwasa.fi/bitstream/handle/10024/8048/isbn_978-952-476-187-1.pdf?sequence=1

Virkkunen, J., Engeström, Y., Pihlaja, J. & Helle, M. 2001. Muutoslaboratorio. Uusi tapa oppia ja kehittää työtä. 3.painos. Edita Oyj, Helsinki. Viitattu 7.2.2022. https://docplayer.fi/332183-Jaakko-virkkunen-yrjo-engestrom-juha-pihlaja-merja-helle-muutoslaboratorio-uusi-tapa-oppia-ja-kehittaa-tyota.html

Varsinais-Suomen hyvinvointialue 2022. Viitattu 4.3.2022. https://vshyvinvointialue.fi/article/hyvinvointialue/

 

Teksti:

Heli Asklöf
Sairaanhoitaja (AMK)
YAMK-opiskelija, gerontologinen asiantuntijuus
Turun AMK

Sini Eloranta
Yliopettaja, TtT, dosentti
Turun AMK