Osana urheilijan arkea – fysioterapeuttiopiskelijan työharjoittelu Turun Seudun Urheiluakatemialla

16.06.2022

Yhteistyö Turun ammattikorkeakoulun ja Turun Seudun Urheiluakatemian välillä on mahdollistanut fysioterapeuttiopiskelijoille pääsyn työharjoitteluun akatemian urheilijoiden parissa. Tämän kevään akatemian toimintaympäristöissä olemme pyörineet me: Juho ja Jenny.

Harjoittelujaksolla olemme mukana eri lajien aamutreeneissä. Harjoittelua tulee saatua niin omista vastuulajeista kuin urheiluakatemian fysioterapeuttien työtä seuratessakin. Harjoittelujakso kestää koko kevätlukukauden vähintään neljänä päivänä viikossa.

Tämän kevään lajiryhminä ovat mukana olleet naisten jääkiekko, käsipallo, lentopallo ja yleisryhmä. Parhaimmillaan yhteistyötä tehdään valmentajien ja urheilijoiden kanssa niin, että jokaisella osapuolella on toisilleen jotakin uutta annettavaa.

Toteutus on aina tavoitteellisesti suunniteltu ja liikkeet kohdennettu ryhmälle sopiviksi.

Maanantain liikkuvuusharjoitteluryhmä on käytännössä pelkästään meidän opiskelijoiden toteuttama. Joka maanantai tavoitteena on saada mahdollisimman monen urheilijan viikko käyntiin hyvällä mielellä liikkeen kautta. Liikkuvuusharjoittelu on melkoinen kuuma peruna fysioterapian ja urheilun kentällä. Perinteistä ”venyttelyllä notkeaksi” -ajatusta on lähdetty haastamaan ja tuomaan uusinta näyttöä kentän laidalle. Meillä maanantaiaamun toteutus on aina tavoitteellisesti suunniteltu ja liikkeet on kohdennettu ryhmälle sopiviksi.

Muina päivinä urheilijoiden on mahdollisuus päästä yksilöohjaukseen kukin oman tarpeensa mukaan. Tämä tarkoittaa irrottautumista omista harjoitteista fysioterapeuttiopiskelijan matkaan. Jos lajissa sattuu olemaan hyvä tilanne ja kukaan ei ole fysioterapian tai kuntoutuksen tarpeessa, opiskelijoina havainnoimme liikettä, suunnittelemme oheisharjoitteita ja toteutamme niitä osana lajiharjoittelua.

Parasta antia harjoittelujakso tarjoilee silloin, kun urheilija kokee saaneensa apua fysioterapiasta.

Keskiviikkona Juhon vastuualueella on ollut myös juoksukuntopiirin toteutus, jossa käy urheilijoita eri lajeista aamuharjoituksissa. Juoksukuntopiirin teema vaihtelee urheilijoiden tilanteen mukaan ja tavoitteena on kehittää urheilijan eri ominaisuuksia, kuten räjähtävyyttä tai nopeusvoimaa.

Parasta antia harjoittelujakso tarjoilee silloin, kun urheilija kokee saaneensa apua fysioterapiasta ja palattua korvaavasta harjoittelusta vaikkapa joukkueensa mukaan. Parasta on myös se, kun näkee oman työnsä tuloksen nähdessään urheilijan menevän asetetuissa tavoitteissa eteenpäin.

 

Teksti:

Jenny Mäkelä ja Juho Kurri
fysioterapeuttiopiskelijat
Turun AMK

Teemu Hyytiä
opetusfysioterapeutti
Turun AMK