Nuorten suunterveys vaarassa – nuuskaaminen johtaa nopeasti limakalvovaurioihin

22.08.2022

Nuorten nuuskan käyttö on lisääntynyt merkittävästi, ja yhä nuoremmat altistuvat nikotiinituotteiden terveyshaitoille. Nuuskan käyttö aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja. Erityisen haitallinen se on suunterveydelle aiheuttaen limakalvomuutoksia, hampaiden ienvetäytymiä, värjäytymiä ja reikiintymistä sekä erilaisia haavaumia.

Pitkäaikaisen nuuskan käytön haitat ovat nuorilla merkittävästi aikuisia suurempia, sillä nuoren elimistö on herkkä haitallisille aineille. Suun limakalvot ovat erityisen herkkä alue, jossa nuuskan haitat tulevat melko nopeastikin esiin.

Tyypillistä on, että kohdasta, jossa nuuskaa pidetään toistuvasti, ikenet vetäytyvät ja voivat tulehtua. Lisäksi hampaiden juuripinnat paljastuvat, jolloin hampaiden kiinnitys heikkenee ja hampaat voivat pahimmassa tapauksessa irrota.

Kun nuuskaa pidetään usein samassa paikassa, limakalvo paksuuntuu nuuskan pitopaikassa “norsunnahaksi”. Säännöllisen nuuskan käytön myötä limakalvon pienet muutokset voivat muuttua haavaisiksi, mikä voi merkitä jopa alkavia syöpämuutoksia.

Paljasta hymysi ja voi hyvin!

Terve suu on raikas, sen limakalvot ovat siistit, ikenet ovat ehjät, vaaleanpunaiset, hampaat ovat ehjät ja kieli siisti.​ Suun terveydessä olennaista on oma hoito, johon kuuluvat hampaiden harjaus kahdesti päivässä, hammasvälipuhdistus, säännöllinen ruokailu, ksylitolituotteiden käyttö ja vesi janojuomana.

Suunterveyttä kannattaa vaalia; se vaikuttaa koko kehoon, yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin sekä elämänlaatuun. Hammas- ja suusairauksista kehittyy usein kroonisia infektiosairauksia, jotka taas altistavat muille vakaville sairauksille. Huono suunterveys on merkittävä riskitekijä muun muassa valtimokovettumatautiin sekä sydän- ja aivoinfarktiin.

Suun kroonisten infektioiden on todettu liittyvän myös varusmiesten hengitystieinfektioiden yleisyyteen ja tiheyteen, vauvojen alhaiseen syntymäpainoon sekä keuhkokuumeiden määrään vanhuksilla.

Säkitön syyskuu kannustaa nuoria nuuskattomuuteen

Nuorten nuuskan käyttöön puuttumiseen sekä merkittävien terveysvaikutusten ymmärtämiseen tarvitaan tietoa nuuskasta ja sen aiheuttamista haitoista.

Nuorten nuuskattomuutta tavoitteleva Säkitön syyskuu -kampanja käynnistyy neljännen kerran Varsinais-Suomessa 1. syyskuuta. Säkitön syyskuu on yksi Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Turun ammattikorkeakoulun NIKO-projektin päätuotoksista. Alueellinen, Turun AMK:n hallinnoima ANKKURI-hanke tekee tiivistä yhteistyötä kampanjassa, jonka avulla edistetään nuorten terveyttä ja lisätään tietoa nuuskakulttuurista.

Tämän vuoden kampanjakasvoina toimivat TPS:n laitahyökkääjä Kalle Väisänen ja turkulainen tubettaja Weksi. Kampanjateemana on ”Paljasta hymysi!” Säkitön syyskuu pyrkiikin erityisesti puuttumaan nuorten nuuskan käyttöön tarjoamalla oikeaa tietoa ja asiantuntijatukea nuuskan vaikutuksista suunterveyteen.

Lisätietoa kampanjasta: www.sakitonsyyskuu.fi

 

Teksti:

Minna Salakari
FT, lehtori, ANKKURI-hankkeen projektipäällikkö