Tarvitseeko hoitohenkilöstö talousosaamista?

01.02.2023

Väestön ikääntyessä ja hoitokustannusten kasvaessa myös hoitohenkilöstöltä vaaditaan entistä enemmän kustannustietoisuutta ja talousosaamista. Omilla työtavoilla ja asenteella voidaan vaikuttaa kustannusten syntymiseen ja samalla välttää hävikkiä.

HUS Lohjan sairaalassa toteutettiin kehittämisprojekti hoitohenkilöstön talousosaamisen johtaminen operatiivisilla poliklinikoilla. Projekti käynnistettiin sairaalan operatiivisen tulosyksikön tarpeesta ja lopputuotoksena syntyi oppimateriaalia hyödynnettäväksi hoitohenkilöstön päivittäiseen työskentelyyn ja sen johtamiseen.

Oppimateriaalit taloudellisempaan ja tehokkaampaan työskentelyyn

Oppimateriaalit valmistuivat aiempien tutkimusten ja kehittämisprojektin yhteydessä toteutetun kyselytutkimuksen vastausten pohjalta. Kyselyyn vastanneilla sairaanhoitajilla oli myös mahdollisuus vaikuttaa syntyvän oppimateriaalin toteutustapaan sekä kertoa omista koulutustarpeista talousosaamiseen liittyen. Lopullisena toteutuksena valmistui PowerPoint-esitys ja posteri.

Esitysmateriaalin (PowerPoint) on tarkoitus toimia uusien työntekijöiden perehdyttämisen tukena, osastotunneilla ja kehityskeskusteluissa läpikäytävänä materiaalina talousosaamisen osa-aluetta sivuttaessa. Esitykseen on koottu käytännönläheisiä vinkkejä, joita noudattamalla hoitohenkilöstön on helpompi vaikuttaa työskentelytapojensa muuttamiseen tarvittaessa kustannustehokkaampaan suuntaan ja samalla säästää yksikön kustannuksissa.

Esitysmateriaalin sisältö:

  • Tausta ja tarve
  • Suunnittele, Työn organisoinnissa ja suunnittelussa huomioitavia asioita
  • Toimi, Käytännön vinkit taloudellisempaan työskentelyyn
  • Arvioi, Arvioinnin ja seurannan vaikuttavuus käytännön työssä
  • Kouluttaudu, Taloudellisempaa työskentelyä kouluttautumisen avulla

Näin edistät taloudellista työskentelyä

Etenemällä prosessin suunnittele, toimi, arvioi ja kouluttaudu mukaisesti ja noudattamalla käytännönläheisiä vinkkejä työntekijöiden on helpompi omaksua taloudellisemmat työtavat osaksi päivittäistä työskentelyä. Näin päivittäistä työtä on myös helpompi johtaa kustannustehokkaampaan suuntaan.

  • Posterissa suunnittele osa-alueessa korostuu muuan muassa moniammatillinen yhteistyö, jotta päällekkäisistä työtehtävistä päästäisiin eroon. Suunnitelmallisuus pitää sisällään myös yksikön ajantasaisen perehdytysmateriaalin uudelle työyhteisön jäsenelle.
  • Toimi osa-alueeseen on kerätty käytännönläheisiä vinkkejä, joita noudattamalla syntyy kustannussäästöä ja samalla vähennetään hävikkiä. Esimerkiksi huomioimalla aseptiikka työskentelyssä vähennetään mahdollisia komplikaatioita, joiden hoitamisesta syntyy lisäkustannuksia. Samoin välttämällä turhaan steriilien pakkausten avaaminen valmiiksi ennen toimenpidettä säästetään kustannuksissa. Kulutustuotteiden tilaamisessa käytetään harkintaa ja varastoinnissa huomioidaan tuotteiden päiväykset.
  • Arvioi pitää sisällään yksikön toiminnan lukujen ja käyttämättä jääneiden aikojen seurannan, joihin vaikuttamalla pystytään tehostamaan päivittäistä työtä yksiköissä. Seuraamalla esimerkiksi lääkekaapin, jääkaapin ja pakastimen lämpötiloja edistetään tuotteiden käyttökuntoisina säilyminen ja samoin lääkkeiden päiväyksiä seuraamalla vältetään hävikkiä.
  • Kouluttaudu osa-alueessa halutaan muistuttaa ammattitaidon ylläpitämisestä, joka on sekä työntekijän että työnantajan vastuulla. Uusien laitteiden saapuessa yksikköön pitäisi laitetoimittajalta saada aina käyttäjäkoulutus. Näin varmistetaan laitteen oikeaoppinen käyttö ja samalla saavutetaan säästöä välttämällä turhat huolto- ja korjauskustannukset. Laitteen oikeaoppinen käyttö lisää myös potilaan tutkimustulosten luotettavuutta.

Posterin tarkoituksena on tavoittaa kaikki työyhteisön jäsenet ajasta riippumatta ja samalla toimia PowerPoint-esityksen tukena. Henkilöstön taukohuoneen ja osastonhoitajan työhuoneen seinälle laitettava posteri on helposti kaikkien nähtävissä. Näin käytännönläheisiä talousvinkkejä on helppo kerrata aina kun se työntekijästä tuntuu aiheelliselta. Lataa posteri käyttöösi.

Sairaanhoitajien talousosaamisen koulutustarpeet

Koska kouluttautumisella on tärkeä merkitys taloudellisemman työskentelyn omaksumisessa, kehittämisprojektissa selvitettiin sairaanhoitajien koulutustarpeita tähän liittyen.

Sairaanhoitajat listasivat koulutustarpeina:

  • suojakäsineiden käytön
  • haavahoitotuotteiden kustannukset
  • tuotetietouden eri tilanteisiin
  • tietoa yksiköiden kustannuksista
  • tietoa välineiden hinnoista ja huollosta
  • keinoja säästämiseen
  • diagnoosi ja toimenpidekoodien vaikutukset laskutuksessa
  • jätekustannukset
  • talousosaamisen perusteet ja hyöty hoitotyöhön
  • tietoa kokonaiskustannuksista
  • laitekoulutuksia suoraan laitetoimittajilta

Selvitettyjen koulutustarpeiden pohjalta on hyvä lähetä suunnittelemaan tulosyksikön talousosaamisen vahvistamista.

 

Kehittämisprojekti toteutettiin ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä. Tutustu Irene Saarivirran opinnäytetyöhön: Hoitohenkilöstön talousosaamisen johtaminen operatiivisilla poliklinikoilla.


Teksti:

Irene Saarivirta
YAMK-opiskelija, sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen
Turun AMK

Anne Rouhelo
Koulutusvastaava, lehtori, KT
Turun AMK

 

Lähteet:

Laulainen, S. Zitting, J. & Vuokko Niiranen, 2020. Toim. Hujala, A. & Taskinen, H. Hoitohenkilöstön ja johtajien osaamisvaatimukset integroituvissa palveluissa. Teoksessa: Uudistuva sosiaali- ja terveysala.

Leppänen, T. 2019. Kestävän kehityksen toteutuminen leikkaushoitotyössä. Pro-gradu. Terveystieteiden tiedekunta. Hoitotiede. Itä-Suomen yliopisto.

Mikkola, L. 2016. Hoitajien kustannustietoisuus: miten hoitajat näkevät kustannustietoisuuden hoitotyössä. Tampere: Tampereen AMK.