”DOMINO – Stop domestic violence” -mobiilisovellus auttaa ammattilaisia tunnistamaan lähisuhdeväkivallan

25.04.2023

Lähisuhdeväkivaltatilastot ovat kasvaneet huolestuttavasti viime vuosina. Lähisuhdeväkivallan tunnistaminen on kuitenkin vaikeaa jopa ammattilaisille, ja tähän on kaivattu apua jo pitkään.

Turun ammattikorkeakoulun koordinoimassa, Euroopan unionin rahoittamassa DOMINO-hankkeessa (Educational mobile application for prevention of Domestic Violence 1.4.2021–31.3.2023) on vastattu tunnistettuihin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten tarpeisiin.

Suomessa, Kreikassa ja Portugalissa toteutettujen asiantuntijahaastattelujen pohjalta kehitettiin Moodle-pohjainen, kaikille avoin verkkokoulutus (5 ECTS) sekä Android-liittymissä toimiva mobiilisovellus, joka on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn liittyvän osaamisen lisäämiseksi.

Lähes joka toinen nainen

Lähisuhdeväkivallan kokija voi olla kuka tahansa, mutta erityisesti naiset ovat riskiryhmässä. Suomessa lähes joka toinen nainen kohtaa elämänsä aikana lähisuhdeväkivaltaa.

Lähisuhdeväkivallalla tarkoitetaan tilannetta, jossa väkivaltaa tekee itselleen läheinen henkilö, johon hän on tunne- tai riippuvuussuhteessa. Väkivallan tekijä voi olla nykyinen tai entinen kumppani, lapsi, vanhempi tai muu läheinen.

Lähisuhdeväkivalta voi olla fyysistä tai henkistä: kontrollointia, vallankäyttöä, toisen vähättelyä ja kritisointia, vainoa, taloudellista- ja seksuaalista väkivaltaa. Usein väkivallasta ei jää näkyviä jälkiä, josta sen voisi tunnistaa.

Puheeksiotto ja tunnistaminen vaikeaa

Lähisuhdeväkivaltaa kokevat tai sen vaarassa olevat hakeutuvat muita ryhmiä alttiimmin terveydenhuollon palveluiden piiriin. Lähisuhdeväkivallan tunnistaminen on kuitenkin haasteellista, ja liian usein se jää huomaamatta jopa ammattilaisilta. Huolen herätessä on uskallettava ottaa asia puheeksi ja kysyä asioista suoraan, sillä useimmiten väkivallan kokijan kokema voimakas pelko ja häpeä estävät häntä kertomasta tilanteesta oma-aloitteisesti.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ovat tietoisia lähisuhdeväkivallan haitoista ja yleisyydestä, mutta saattavat kokea oman osaamisensa liian vähäiseksi huolen puheeksi ottamiselle. Myös pelkoa siitä, ettei tiedä, miten toimia, jos asiakas kertoo väkivallasta, on esitetty syyksi olla ottamatta väkivaltaa puheeksi.

Mobiilisovellus ja verkkokurssi avuksi

DOMINO-hankkeessa todettiin koulutuksen toimivan keskeisenä tekijänä lähisuhdeväkivallan ennaltaehkäisyssä. ​Maksuttoman ja vapaasti hyödynnettävissä olevan verkkokoulutuksen lisäksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset tai sitä opiskelevat voivat saada apua jokapäiväiseen työhönsä ”DOMINO – Stop domestic violence” -sovelluksesta.

DOMINO-verkkokurssi on englanniksi ja koostuu viidestä eri osasta, joissa käsitellään lähisuhdeväkivallan käsitettä yleisesti sekä tilannetta Euroopassa, lähisuhdeväkivallan eri muotoja ja seurauksia, ennaltaehkäisyä sekä annetaan työkaluja puheeksi ottoon. Kurssin aikana tutustutaan myös erilaisiin digitaalisiin tapoihin ehkäistä lähisuhdeväkivaltaa.

DOMINO-mobiilisovellus on yksinkertaisempi ja helpompi tapa löytää lisää tietoa, ja sieltä pääsee myös suoraan verkkokurssiin. Sovelluksesta löytyy puheeksi ottoon ja lähisuhdeväkivallan tunnistamiseen auttavia kysymyksiä, vinkkejä sekä yhteydenottotahoja, josta sekä väkivaltaa kokenut että ammattilainen voivat löytää lisäapua.​ Tosielämän tapausesimerkit, joissa on myös ratkaisuja tilanteen selvittämiseen, auttavat ammattilaista tunnistamaan erilaisia mahdollisia lähisuhdeväkivaltatilanteita tai sen uhkaa.

Alkuvuodesta 2023 alkaen on DOMINO-verkkokurssi ollut kaikille avoin ja saatavilla hankkeen verkkosivuilla. Hankepartnerin, Riga Technical University, kehittämä ilmainen mobiilisovellus on saatavilla englanniksi, suomeksi, ruotsiksi, latviaksi, portugaliksi ja kreikaksi Google Play -kaupassa.

Palaute positiivista ja kannustavaa

Verkkokurssia ja mobiilisovellusta pilotoitiin kansainvälisesti sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten että opiskelijoiden keskuudessa.

Yli puolet osallistujista suosittelisi DOMINO-mobiilisovellusta, joka vastaajien mielestä oli helppo asentaa ja helppokäyttöinen. Sovelluksen ulkoasua pidettiin pääasiassa hyvänä, selkeänä ja yksinkertaisena. Osallistujat mainitsivat, että sovellus tarjoaa nopean pääsyn hyödyllisiin materiaaleihin. Sovellusta pidettiin hyvänä menetelmänä perusasioiden oppimiseen ja aiheeseen perehtymiseen, mutta käyttöä jokapäiväisessä työssä ei katsottu tarpeelliseksi.

Verkkokurssi sekä mobiilisovellus voidaan integroida korkeakoulujen opinto-ohjelmiin, ja se tarjoaa joustavan tavan oppia. Ne ovat avoimesti saatavilla kaikille halukkaille kaikkialla maailmassa, jotka ovat kiinnostuneita oppimaan lisää lähisuhdeväkivallan ehkäisemisestä ja siihen puuttumisesta. Turun ammattikorkeakoulussa verkkokurssi onkin otettu käyttöön jo osana kätilö- ja terveydenhoitajien tutkintokoulutusta ja myös palautteet siitä ovat olleet hyviä.

Jatkoa luvassa

Hanke loppui virallisesti maaliskuun lopussa, mutta konsortio on jo nyt miettinyt jatkoa hankkeelle, jolle on selkeästi tarvetta. Tavoitteena on mobiilisovelluksen kehittäminen edelleen ja sen saaminen myös iOS-laitteisiin. Myös verkkokurssin kehittäminen ja sen kääntäminen monikieliseksi on ajatuksissa. Hankkeen kohderyhmän laajennus muihin ammattiryhmiin, esimerkiksi poliisi, sekä lähisuhdeväkivallan kokijoihin ja tekijöihin on nähty tarpeelliseksi.

Me projektissa mukana olleet suosittelemme lämpimästi DOMINO-verkkokurssin ja mobiilisovelluksen hyödyntämistä myös muissa koulutuksissa ja asian levittämistä eri verkostoissa. Pysäytetään lähisuhdeväkivalta yhdessä!

 

 

Teksti:

Tiina Murto
Lehtori, FT, kätilö
Turun AMK

Marjatta Häsänen
Lehtori, TtM, kätilö
Turun AMK

 

Lähteet:

Ensi- ja Turvakotien liitto.2020. Tunnista väkivalta. Viitattu 16.6.22. https://ensijaturvakotienliitto.fi/tukea-ammattilaiselle/perhe-ja-lahisuhdevakivalta/tunnista-vakivalta/

García-Moreno C, Hegarty K, d’Oliveira AFL, Koziol-McLain J, Colombini M, Feder G. The health-systems response to violence against women. The Lancet. 2015 Apr 18;385(9977):1567–79. doi: 10.1016/S0140-6736(14)61837-7.

Leppäkoski. T., Flinck, A. & Paavilainen, E. 2014. Assessing and Enhancing Health Care Providers’ Response to Domestic Violence. Nursing Research and Practice. 2014: 759682.http://dx.doi.org/10.1155/2014/759682

Siltala, H., Hisasue, T., Hietamäki, J., Saari, J., Laajasalo, T., October, M., Laitinen, H., Raitanen, J. 2022. Lähisuhdeväkivallasta aiheutuva palveluiden käyttö ja kustannukset: Terveys-, sosiaali- ja oikeuspalveluissa. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2022:52. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/164292

What Is Domestic Abuse? 2020. Available at: https://www.un.org/en/coonavirus/what-is-domestic-abuse

W.H.O. Violence against women. 2021. Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/violence-against-women