Omaolo mahdollistaa etähoidon myös ikäihmisille?

31.01.2023

Omaolo-palvelun tarkoituksena on edistää oma- ja itsehoitoa. Palvelun kautta voidaan toteuttaa etähoitoa, mikä vähentää terveydenhuollon kuormitusta ja kustannuksia.

Omaolo on CE-merkitty lääkinnällinen laite, jonka tavoitteena on edistää kansalaisten terveyttä ja hyvinvointia. Vastaamalla palvelussa esitettyihin kysymyksiin asiakas saa itsehoito-ohjeet tai tiedon siitä, miten ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen. Oirearviot eivät tee taudinmääritystä tai hoitopäätöksiä, vaan ne arvioivat hoidon tarvetta ja kiireellisyyttä.

Koronapandemia kiihdytti Omaolo-palvelun käyttöä. DigiFinlandin toimitusjohtaja Mirva Antila on todennut, että Helsingin kaupungin laskelmien mukaan Omaolon koronavirus-oirearvio on säästänyt 42 terveydenhuollon ammattilaisen henkilötyöpäivää muihin tehtäviin ja vuosittaisia säästöjä on kertynyt jopa 2,5 miljoonaa.

Ikäihmiset haastavat teknologiasuunnittelun

Tiedetään, että teknologia tukee ikääntyneiden omaa aktiivisuutta ja osallistumista. Teknologisten ratkaisujen avulla voidaan lykätä hetkeä, jolloin tarvitaan enemmän hoito- ja hoivapalveluja. Miten suunnitella teknologiaa helppokäyttöiseksi myös ikäihmisille, joille teknologia on vieraampaa?

Ikääntyneissä on monia, jotka eivät ole käyttäneet tietotekniikkaa koskaan elämänsä aikana. Osa heistä ei omista edes laitetta, jolla kirjautua internetiin. Osa jättäytyy internetin ulkopuolelle omasta tahdostaan, mutta osalle käyttäjistä näiden laitteiden ja ohjelmien käyttämättömyys johtuu enemmänkin fysiologisista rajoitteista kuin kiinnostuksesta tai halusta oppia käyttämään niitä.

Digitalisoituvassa ja elinikäistä oppimista painottavassa yhteiskunnassa vaaditaan yksilöltä uudenlaisten digitaitojen oppimista. Positiivista on, että Tilastokeskuksen (2021) mukaan internetin käyttö yleistyy hitaasti, mutta yleistyminen tapahtuu vanhimmissa ikäryhmissä – 75–89-vuotiasta jopa 57 prosenttia on käyttänyt internetiä.

Omaolon käyttö vaatii toimintakykyä ja uuden opettelua

Tuotteiden ja palveluiden suunnittelussa ikääntyvien tarpeisiin vastaaminen edellyttää ihmislähtöisyyttä ja eri toimijoiden välistä yhteistoimintaa, jotka perustuvat kohderyhmien tarpeisiin. Teknologian omaksumisessa ja digitaitojen hallinnassa on eroja ja kaikille on pystyttävä tarjoamaan sopivia ratkaisuja sekä oikea-aikaista tukea ja opastusta.

Omaolo vaatii käyttäjältä sisäänkirjautumisen sekä oirearviokaavakkeen täytön. Käyttö vaatii ikäihmisiltä uuden opettelua ja ymmärtämistä sekä tietynlaista fyysistä ja kognitiivista toimintakykyä. Toimintakyvyn muutokset sekä esimerkiksi aistitoimintojen heikentyminen heijastuvat teknologian käyttöön, sen saatavuuteen sekä palvelujen käyttöön.

Käyttääkseen Omaoloa ja muita digitaalisia palveluja asiakkaalla tulee olla tietokone tai älylaite. Lisäksi hänen tulee osata kirjautua palveluun, vastata oirearvion kyselyyn sekä tarvittaessa kommunikoida terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Tämä saattaa karsia osan ikääntyneistä palvelun ulkopuolelle.

Nopean digitalisaation kehityksen myötä on tärkeää vahvistaa kansalaisten – erityisesti ikäihmisten – digitaitoja sekä mahdollistaa yhdenvertainen mahdollisuus asioida digitaalisissa palveluissa ja osallistua yhteiskunnan eri toimintoihin.

 

Teksti:

Annika Sainio
Master School -opiskelija
Turun AMK

Minna Salakari
Lehtori, FT

Anu Vaihekoski
Päätoiminen tuntiopettaja

 

Lähteet:

Omaolo-nettisivut. Viitattu 20.1.2023 https://www.omaolo.fi/

DNA nettisivut. Pandemia kiihdytti terveydenhuollon digitalisaatiota – kehitys jatkuu vuonna 2022. Viitattu 20.1.2023. https://www.dna.fi/yrityksille/blogi/-/blogs/pandemia-kiihdytti-terveydenhuollon-digitalisaatiota-kehitys-jatkuu-vuonna-2022

Tilastokeskuksen nettisivut. Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö, 2021. Viitattu 20.1.2023 https://www.stat.fi/til/sutivi/2021/sutivi_2021_2021-11-30_tie_001_fi.html

Verma, I. ja Hätönen, J. 2011. Ikäihmiset, asuminen ja teknologia. KÄKÄTEraportteja 2/2011. Helsinki: Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry.

Ylinen, K. 2017. Seniorikansalaiset jäävät digitalisaation jalkoihin. Verkkodokumentti. Saatavana osoitteessa: https://www.tivi.fi/uutiset/seniorikansalaiset-jaavat-digitalisaation-jalkoihin/024272d2-f9e7-31b5-8dc7-eeab2bae459f