Sosiaalinen media ja nuorten elintapavalinnat

27.01.2021

Sosiaalinen media on yleistynyt vuoden 2010 jälkeen ja nuoret viettävät yhä enemmän aikaa sen parissa. Se toimii nuorilla kohtaamispaikkana ja sen kautta on helppo pitää yhteyttä sukulaisiin ja ystäviin. Useat sosiaalisen median kanavat ovat suunniteltu juuri nuorten tarpeisiin sopiviksi.

Sosiaalisella medialla on hyviä ja huonoja vaikutuksia nuorten maailmassa. Usean nuoren itsetuntoa kohottavat sen kautta saadut kehut ja mukavat kommentit. Sosiaalinen media nitoutuu saumattomasti nuorten arkeen. Siellä nuorilla on samat kiinnostuksenkohteet kuin reaalimaailmassakin. Nuoret ylläpitävät vanhoja ystävyyssuhteita ja luovat uusia erilaisten keskustelualustojen kautta. Nuoret tuottavat itse sisältöä ja viettävät aikaa katsellen muiden tuottamaa sisältöä. Maailmankuvan laajentaminen on tullut helpommaksi sosiaalisessa mediassa olevien keskustelujen ja eriävien mielipiteiden kautta.

Sosiaalisen median merkittävin huono vaikutus on lisääntynyt internetriippuvuus ja siihen kytkeytyvät älypuhelin- ja peliriippuvuus. Osa nuorista saattaa jättää myös syömisen ja nukkumisen väliin viettääkseen enemmän aikaa sosiaalisessa mediassa. Se myös toimii osalla nuorista päihteiden kauppapaikkana. Erilaisten sisällöntuottajien kautta nuoret saattavat saada huonoja vaikutteita elintapoihin. Moni nuori on esimerkiksi aloittanut nuuskan käytön sosiaalisen median tai ystäväpiirin vaikutuksesta. Sosiaalisessa mediassa on hyvin vapaamuotoista sisältöä, jota valvotaan jokseenkin heikosti. Tämä aiheuttaa sen, että sosiaalisen median yleistymisen vuoksi myös internetkiusaaminen on lisääntynyt. Jotkut sisällöntuottajista saattavat julkaista myös kyseenalaista ja häiritsevää sisältöä, joka on haitallista etenkin nuoremmille katsojille.

Erilaiset järjestöt ovat ottaneet sosiaalisen median kiinteäksi osaksi omaa toimintaansa. Sen kautta tiedotetaan erilaisista tapahtumista ja nuorten elämään vaikuttavista ajankohtaisista asioista. Sosiaalisen median kautta nuorilla on matalampi kynnys kysyä itseään mietityttäviä asioita. Nuorille suunnattuja keskustelupalstoja on useita. Mannerheimin lastensuojeluliitto on sosiaalisessa mediassa mahdollisesti näkyvin kaikista kolmannen sektorin toimijoista. Keskustelupalstojen lisäksi käytössä on chat-keskustelu, joka mahdollistaa kahdenkeskisen keskustelun vapaaehtoisen työntekijän kanssa.

Tein aiheesta opinnäytetyön Sosiaalisen median vaikutus nuorten elämäntapavalinnoissa. Toteutin opinnäytetyön kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Käytin siinä kotimaisia sähköisessä muodossa olevia artikkeleita ja julkaisuja. Käsittelin sosiaalisen median positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia sekä pohdin sen vaikutuksia nuorten elintapavalintoihin.

Lue lisää

Pääset lukemaan koko opinnäytetyön tästä linkistä.

Teksti

Jenna Luukkonen
Sairaanhoitajaopiskelija
Turku AMK

Kati Lahtinen
Päätoiminen tuntiopettaja
Turku AMK

Kuva: Pixabay CC0