YouTube-videot apuna hoitotyön opiskelijoiden kliinisten taitojen oppimisessa

04.06.2024

ÄLYSTI-projektin opetusvideot tutustuttavat hoitotyön toimenpiteisiin ja tarjoavat katsojille mahdollisuuden kehittää taitojaan. Älykameralla kuvatut autenttiset videot auttavat opiskelijoita soveltamaan teoreettista tietoa käytäntöön. Videot ovat myös ammattilaisten oppimisen ja osaamisen kehittymisen tukena.

Uudenlaisten opetusmenetelmien käyttö on olennainen osa sairaanhoitajaopiskelijoiden kliinisten taitojen oppimisprosessia. Erityisesti videoiden hyödyntäminen hoitotyön kliinisten taitojen opetuksessa on lisääntynyt, ja videot ovatkin lupaava ja yhä enemmän opetuksessa käytetty opetusmenetelmä, joka voisi parantaa kliinisten taitojen koulutuksen laatua (Forbesin ym. 2016).

Opetusvideot mahdollistavat toimenpiteen näkemisen useaan kertaan omaan tahtiin ja itselle sopivaan aikaan. Videot antavat opiskelijoille mahdollisuuden itsenäiseen oppimiseen ja tukevat heitä uusien kliinisten taitojen omaksumisessa. Videoiden on myös todettu edistävän opiskelumotivaatiota kliinisten taitojen oppimisen ohella (Lee ym. 2016).

Realistinen kuva hoitotilanteista

Turun ammattikorkeakoulun Älylasit terveysalan koulutuksen sekä terveydenhuollon osaamisen jakamisen ja kehittämisen tukena (ÄLYSTI) -hankkeessa on tuotettu videoita aidoista hoitotoimenpiteistä, joista osa on kuvattu oikeissa hoitoympäristöissä. Videot on integroitu osaksi hoitotyön perusteiden, nestehoidon ja sisätautien opintojaksoja, ja ne ovat osoittautuneet hyödyllisiksi opiskelijoiden valmistautuessa kliinisiin harjoitustunteihin sekä suorittaessaan uusia toimenpiteitä, kuten kanylointia, haavahoitoa tai liman imemistä ylähengitysteistä.

Tekijän näkökulmasta kuvatut videot antavat realistisen kuvan hoitotilanteesta ja näin edistävät parempaa ymmärrystä toimenpiteiden kokonaisuudesta. Videoiden avulla opiskelijat voivat kerrata haastavia toimenpiteitä ja syventää siten ymmärrystään niiden suorittamisesta, mikä on arvokasta heidän ammatillisessa kehityksessään.

 

Opetussairaanhoitaja Miia Tähtinen laatimassa oppimateriaalia puheohjattavalla otsakameralla. YouTube-videon aiheena on tällä kertaa perifeerisen laskimon kanylointi.

 

Videot on julkaistu ÄLYSTI-projektin YouTube-kanavalla, jossa ne ovat vapaasti käytettävissä opiskelijoiden ja ammattilaisten oppimisen ja oman osaamisen kehittymisen tueksi. Videoiden aiheina ovat muun muassa perifeerisen laskimon kanylointi, diabeetikon jalkojen tutkiminen, kroonisen haavan puhdistaminen sekä korvahuuhtelu.

YouTube-kanavalla on tällä hetkellä 33 tilaajaa ja tilillä on julkaistu 22 videota. Videot ovat saavuttaneet katselukuntaa laajasti, ja niitä on tekstin kirjoittamisen hetkellä katsottu yhteensä 6 746 kertaa. Suosituimpien joukossa yli tuhannella katselukerralla ovat videot “Liman imeminen ylähengitysteistä”, ”Perifeerisen eli ääreislaskimon kanylointi” ja ”Laskimoverinäytteen ottaminen”. Ajallisesti videoita on katsottu lähes 300 tuntia.

Perehdytyspaketti hoitotyön ammattilaisten käyttöön

Videoita on pilotoitu hoitotyön opetuksessa ensimmäisen ja toisen vuoden sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijoiden hoitotyön harjoitustunneilla Turun ammattikorkeakoulussa ja hankepartneri Laurea-ammattikorkeakoulussa. Opiskelijoiden palaute on ollut erittäin hyvää.

Projektin työelämäkumppaneina toimivat Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Turun avoterveydenhuollon sosiaali- ja terveyskeskukset ovat saaneet videoista koostetun perehdytyspaketin, joka on otettu hoitotyön ammattilaisten käyttöön tänä keväänä. Kokemuksia videoiden käytettävyydestä ja hyödynnettävyydestä osana perehdytystä selvitetään tulevan kesän aikana.

 

Lue lisää:

 

 

 

 

Lähteet:

Forbes, H., Obrescu, F.I., Downer, T., Phillips, N.M., McTier, L., Lord, B., Barr, N., Alla, K., Bright, P., Dayton, J, Simpag, V. & Visser, I. 2016. Use of videos to support teaching and learning of clinical skills in nursing education: A review. Nurse Education Today. Volume 42, July 2016, Pages 53–56.

Lee N-L, Chae S-M, Kim H, Lee, J-H, Min H J & P D-E ym. 2016. Mobile-Based Video Learning Outcomes in Clinical Nursing Skill Education. A Randomized Controlled Trial. Computers, Informatics, Nursing 34(1); 8–16.

 

Teksti:

Mirka Toivonen
Yliopettaja
Terveydenhuollon kehittäminen hybridimaailmassa -tutkimusryhmä
Sairaanhoidon osaamisalue, Turun AMK

Marika Leppänen
Päätoiminen tuntiopettaja
Terveydenhuollon kehittäminen hybridimaailmassa -tutkimusryhmä
Sairaanhoidon osaamisalue, Turun AMK