Etäarviointia ja -ohjausta toteuttavan akuuttihenkilöstön työhyvinvoinnin ja osaamisen tukeminen on tärkeää

25.11.2024

Etänä puhelimitse tehtävä hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviointi on haastava työtehtävä, joka vaatii akuuttihoitotyössä sekä kykyä tehdä nopeita päätöksiä että kantaa niistä vastuuta. Arvio on tehtävä potilasta näkemättä, pelkästään kuullun perusteella ja usein paineen alla. Tehtävään liittyy niin psyykkisiä, fyysisiä kuin sosiaalisiakin riskitekijöitä, joihin EtänäHyvin-hanke pyrkii vaikuttamaan.

Äkillisten terveysongelmien hoidon tarpeen arviointia ja ohjausta toteutetaan puhelimitse päivystysten puhelinneuvonnassa sekä ensihoidon tilannekeskuksissa, joihin hätäkeskus nykyisin ohjaa kiireettömien ensihoitotehtävien arvioinnin. Siten yhä useampi päivystyksessä tai ensihoidossa työskentelevä sairaanhoitaja ja ensihoitaja toteuttaa työssään etäarviointia ja -ohjausta, joka poikkeaa perinteisemmästä, kasvotusten tapahtuvasta hoitotyöstä ja potilaan kohtaamisesta.

Uudessa tehtävässä toimiminen edellyttää toki työntekijältä ammatillisen osaamisensa päivittämistä, mutta myös kykyä huolehtia omasta työhyvinvoinnistaan, sillä etäarviointiin ja -ohjaukseen liittyy niin psykososiaalisia kuin fyysisiäkin kuormitustekijöitä.

Puhelimitse tapahtuva hoidon tarpeen arviointi on todettu vaativaksi päätöksentekotilanteeksi sen edellyttäessä kykyä itsenäisiin päätöksiin paineen ja kiireen alla (Oikarainen ym. 2018). Lisäksi asiakkaan turhautuminen tilanteeseensa saattaa purkautua jopa henkisenä väkivaltana ohjausta toteuttavaa ammattilaista kohtaan (Syväoja & Äijälä 2009). Etäarviointi- ja ohjaustyö on fyysisesti kuormittavaa istuma- ja näyttöpäätetyötä, jota tehdään yksin, usein erillään muusta työyhteisöstä.

Yhteistyöllä tukea osaamiseen ja työhyvinvointiin

Edellä kuvattuihin haasteisiin vastataan suunnittelemalla, kehittämällä ja pilotoimalla osaamista ja työhyvinvointia tukeva EtänäHyvin-koulutusmalli etäarviointia ja -ohjausta toteuttavalle akuuttihenkilöstölle. Koulutusmallia kehitetään osana EtänäHyvin-hanketta, joka on kolmen ammattikorkeakoulun yhteistyönä toteuttama, 1.9.2024 alkanut Euroopan unionin osarahoittama ryhmähanke.

Päähankkeen toteuttajana on Turun ammattikorkeakoulu sekä osahankkeiden toteuttajina Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Vaasan ammattikorkeakoulu. EtänäHyvin-koulutusmallin tarkoituksena on lisätä akuuttihenkilöstön kykyä hallita työssään esiintyviä fyysisiä ja psykososiaalisia riskejä.

– Koulutusmallista koostetaan digitaalisessa muodossa oleva kokonaisuus, joka on luotu kohderyhmän tarpeita vastaavaksi ja suunniteltu yhdessä heidän kanssaan, toteaa hankkeen sisällöllinen projektipäällikkö Tuuli Paija Turun ammattikorkeakoulusta.

Palvelumuotoilu takaa etäarviointia ja -ohjausta toteuttavien tarpeisiin vastaamisen

Akuuttihenkilöstön tarpeisiin vastaaminen varmistetaan hyödyntämällä palvelumuotoilua koulutusmallin kehittämisessä.

– Sovellamme IDEO:n palvelumuotoilumenetelmää, eli etenemme vaiheittain ymmärryksen, konseptoinnin ja prototypoinnin kautta ja osallistamme kohderyhmää aktiivisesti koulutusmallin kehittämiseen sen kaikissa vaiheissa, tarkentaa Satakunnan ammattikorkeakoulun osahankkeen projektipäällikkö Anu Elo.

Ymmärrysvaiheessa kartoitetaan muun muassa haastatteluin etäarviointia ja -ohjausta toteuttavan akuuttihenkilöstön voimavaroja ja kuormitustekijöitä työssään. Konseptoinnissa koulutusmallia suunnitellaan työpajapäivissä yhdessä akuuttihenkilöstön kanssa heidän tarpeitaan vastaavaksi, ja prototypointivaiheessa akuuttihenkilöstö pääsee vielä pilotoimaan koulutusmallin sekä antamaan siitä palautetta.

Hyvien käytänteiden jalkauttaminen

Koulutusmallia kehitettäessä kohderyhmänä ovat akuuttitilanteissa etäarviointia- ja ohjausta eri toimintaympäristöissä toteuttavat sairaanhoitajat ja ensihoitajat Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan hyvinvointialueilta, eli koko Länsi-Suomen yhteistyöalueelta.

– Hienoa, että yhteistyöalueen hoidon tarpeen arviointia tekevä akuuttihenkilöstö pääsee yhdessä kehittämään työhyvinvointia tukevaa koulutusmallia, osahankkeen projektipäällikkö Sanna Saikkonen Vaasan ammattikorkeakoulusta toteaa.

Yhtenä keskeisenä tavoitteena on myös levittää etäarviointia ja -ohjausta toteuttavan akuuttihenkilöstön työhyvinvointia tukevia hyviä käytäntöjä valtakunnallisesti Suomessa. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi EtänäHyvin-koulutusmallia on tarkoitus tarjota avoimesti saataville ammattikorkeakoulujen yhteiseen digitaaliseen opintotarjontaportaaliin, Opin.fi.

– Olemme niin innostuneita hankkeestamme sekä ammattikorkeakoulujen ja hyvinvointialueiden välisestä yhteistyöstä! kiteyttää hankeidean luoja ja viestinnästä vastaava sisältöasiantuntija Nina Korsström.

 

Innostuneella ryhmällä ja hyvällä yhteistyöllä kohti tavoitteiden saavuttamista. Kuvassa hankehenkilöstö takarivissä vasemmalta Anu-Susanna Koskela, Maarit Hallia, Anne Nieminen, Sanna Saikkonen, Nina Korsström, Anu Elo sekä eturivissä vasemmalta Tuuli Paija ja Virpi Välimaa.

 

Lue tai kysy lisää

Lisätietoja EtänäHyvin-hankkeesta saat seuraavilta verkkosivuilta:

 

 

Teksti

Tuuli Paija
Lehtori, TtM
Turun ammattikorkeakoulu

Nina Korsström
Lehtori, TtM
Turun ammattikorkeakoulu

Anu Elo
Lehtori, OPS vastaava, TtM, sh (YAMK)
Satakunnan ammattikorkeakoulu

Maarit Hallia
Tutkija, tuntiopettaja, th (YAMK)
Satakunnan ammattikorkeakoulu

Virpi Välimaa
Lehtori, TtM
Vaasan ammattikorkeakoulu

Sanna Saikkonen
Lehtori, TtM
Vaasan ammattikorkeakoulu

 

Lähteet

Oikarainen A, Siltanen H, Korhonen A & Holopainen A. 2018. Hoitotyössä käytetyt tiedonlähteet vaativissa päätöksentekotilanteissa. Hoitotyön tutkimussäätiö. Raportti 2/2018. Saatavilla: https://hotus.fi/wp-content/uploads/2019/04/tiedonlahteet-raportti-digi.pdf

Syväoja P & Äijälä O. 2009. Hoidon tarpeen arviointi. Helsinki: Tammi.