Terveyskioski pilotoitiin yläkouluissa – mikä toimi ja mitä kehitetään?

Vinssi-projektin terveyskioskitoiminta toteutettiin maaliskuussa 2025 kolmessa yläkoulussa, Nousiaisissa, Mynämäellä ja Maskussa. Tavoitteena oli tuoda matalan kynnyksen terveyspiste oppilaitoksiin sekä tarjota tietoa ja yhteisöllistä toimintaa nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi.
Kaikissa yläkouluissa toteutettiin sama terveyskioskikonsepti: päivä käynnistyi hankkeen esittelyllä, minkä jälkeen nuoret pääsivät osallistumaan tietovisaan. Visan kysymykset herättelivät heitä pohtimaan terveyteen liittyviä aiheita ja toimivat johdantona päivän muihin aktiviteetteihin. Tämän jälkeen nuorilla oli mahdollisuus osallistua terveyskioskitoimintapisteille.
Nikotiinitietoa ja interaktiivisia kokeiluja
Yksi toiminnallisista pisteistä oli Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen nikotiininäyttely, jossa käsiteltiin erityisesti nikotiinin vaikutuksia suun terveyteen. Lisäksi pisteellä kartoitettiin, mitä kaikkien nuorten tulisi tietää nikotiinituotteista, jotta tietoisuus haitoista vahvistuisi.
Yläkoululaiset saivat olla mukana yhteisötaideteoksen luomisessa, ja he pääsivät testaamaan puristusvoimaansa. Tällä havainnollistettiin yläkoululaisille lihasvoiman merkitystä ja sitä, miten nikotiinituotteet vaikuttavat suorituskykyyn.
Suorituskykyä testattiin lisäksi ilmapallopuhalluksella, jonka avulla voidaan demonstroida keuhkokapasiteettia ja samalla pohtia hengitysterveyden merkitystä. Vinssi-pisteellä yläkoululaiset saivat esittää toiveensa seuraavista toteutuksista, ilmoittautua nuortenraatitoimintaan sekä keksiä nimet Vinssi-logohahmoille.
Mikä tekee terveyskioskista kiinnostavan?
Kun uusi toimintamalli otetaan käyttöön, tärkein kysymys kuuluu: miten se vastaanotetaan? Terveyskioskin pilotoiminen Nousiaisissa, Mynämäessä ja Maskussa tarjosi arvokasta tietoa siitä, miten nuoret kokevat terveystiedon jalkauttamisen kouluihinsa.
Palautekyselyn vastauksista ilmeni, että suuri osa nuorista oppi päivän aikana jotain uutta. Vaikka konsepti itsessään herätti kiinnostusta, kokonaisarvio oli varsin neutraali. Nettosuositteluindeksin (NPS) mukaan tapahtuma ei herättänyt laajamittaista innostusta muttei myöskään vastustusta.

Palautekyselyn tulosten mukaan nuoret toivovat terveyskioskitoiminnalta toiminallisuutta – he kaipasivat tuleviin toteutuksiin yhteisöllistä tekemistä ja liikunnallisia aktiviteetteja. Käytännön toteutuksiin esitettiin toiveita muun muassa kokemusasiantuntijoiden hyödyntämisestä, pelien lisäämisestä ja visuaalisen materiaalin käytöstä. Myös tiettyjä sisältöalueita, kuten mielenterveys, uni, seksuaalisuus ja nikotiinituotteiden vaikutukset hyvinvointiin, toivottiin käsiteltävän enemmän seuraavissa terveyskioskeissa.
Nuorten ääni kuuluviin terveyskioskin kehittämisessä
Vinssi-projektin ensimmäinen terveyskioskitoiminta osoitti, että toteutuksen konsepti herättää kiinnostusta, mutta sen toteutustapaa kannattaa kehittää edelleen nuorten toivomusten mukaisesti. Pakollinen osallistuminen ei välttämättä motivoi opiskelijoita, lisäksi toiminnallisuutta ja interaktiivisuutta pitää lisätä, jotta nuoret kiinnostuvat aiheesta ja kokevat saavansa hyötyä terveyskioskista.
Jatkokehityksessä on tärkeää huomioida nuorten tarpeet ja toiveet ja rakentaa terveyskioski entistä osallistavammaksi ja houkuttelevammaksi. Vinssi-projektin seuraavassa vaiheessa jokaiseen kouluun kootaankin nuortenraadit, jotka pääsevät itse suunnittelemaan ja toteuttamaan terveyskioskitoteutuksia. Tämä antaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa toiminnan sisältöön ja toteutustapoihin, mikä lisää sitoutumista ja kiinnostusta tapahtumia kohtaan.
Teksti:
Minna Salakari
Vinssi-projektin tutkimusvastaava, lehtori
Turun AMK
Suvi Jokinen
Vinssi-projektin opiskelija-assistentti
Master School -opiskelija, fysioterapeutti (AMK)
Turun AMK
Anu Vaihekoski
Vinssi-projektin projektipäällikkö, lehtori
Turun AMK