Johdatko osaamistasi vai johtaako osaamisesi sinua?

31.01.2023

Osaamisen johtamisella tarkoitetaan yrityksen henkilöstön osaamisen tunnistamista, kehittämistä ja uudistamista. Se on laajempi näkökulma kuin työntekijän tehtävä- tai toimenpidekohtainen osaamisen tarkastelu. Villisti ajateltuna työntekijä voi johtaa osaamistaan myös itse.

Kiehtovaa osaamisen johtamisessa on sen linkittyminen yrityksen tulevaisuusajatteluun. Asiakkaiden tarpeet ja toiveet tulee kyetä täyttämään nyt ja tulevaisuudessa. Siksi kilpailukyvyn edellytyksenä on sijoittaminen asiansa osaavaan henkilöstöön.

Mietitäänpä seuraavaksi osaamisen johtamista yksilön näkökulmasta. Silloin työpaikkoja ja työtehtäviä katsotaan usein oman osaamisprofiilin silmälasein: mikä on entuudestaan tuttua ja mikä vastaa aiempaa koulutusta. Toisinkin voi ajatella.

Itseään johtamalla unelmahommiin

On mielenkiintoista pohtia, johtaako osaaminen työntekijää vai toisin päin. Itsensä johtaminen vaatii rohkeutta, uudistumiskykyä ja urahaaveiden toteuttamista. Silloin on ajateltava, millaista osaamista hankkimalla voi nauttia unelmatyöstään vaikkapa viiden vuoden kuluttua.

Osaamisen johtamista arvostavissa yrityksissä käydään esimerkiksi kehityskeskusteluita. Tulisiko ne päivittää osaamiskeskusteluiksi? Entä jos työntekijä kävisi osaamiskeskustelun vuosittain myös itsensä kanssa? Siten jokainen voisi ymmärtää syvemmin henkilökohtaisia työssä kehittymisen tarpeitaan ja tuoda ne esiin työpaikallaan.

Työpaikka kiertoon oman osaamisen kehittämiseksi

Oman osaamisen johtamista voisi soveltaa myös työnkiertoon. Sen klassisia tavoitteita ovat muun muassa osaamisen laajentaminen ja uusien ideoiden tuominen toisesta työpisteestä omaan työhön. Työntekijä voisi työskennellä myös toisessa yrityksessä tietyn ajanjakson. Sitten hän toisi osaamispääomansa takaisiin aiempaan työpaikkaansa.

Voi olla, että edellä mainitun työpaikkakierron esteenä ovat liikesalaisuudet tai työntekijän halu pysyä tutussa työpaikassa. Siitä huolimatta omaa osaamisen kehittämistä kannattaa aika ajoin ravistella. Uskallus ottaa uraohjat haltuun omasta osaamisesta on jännittävää, mutta hyppy tuntemattomaan voi kannattaa.

 

Tämä blogiteksti on osa Osaamisen johtaminen sosiaali- ja terveysalalla -opintojaksoa, jossa sote-alan ammattilaiset opiskelevat tradenomi (YAMK) -tutkintoa.

 

Teksti:

Niinamari Parkkila
Tradenomiopiskelija, Master School
Turun AMK

Jan Holmberg
Tuntiopettaja, sairaanhoitaja (YAMK)
Turun AMK