Kansainvälisyyttä opintoihin EHECADI-hankkeen avulla

07.03.2024

EHECADI-projektissa kehitetään eurooppalaista yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan opinnäytetöissä. Opiskelijat Sonja Rouvali ja Kato Lauckx testasivat kansainvälisiä online-kursseja osana projektia, joka tuo yhteen suomalaisia, belgialaisia, espanjalaisia, kyproslaisia, irlantilaisia ja portugalilaisia nuoria.

Ammattikorkeakouluopiskelijat Sonja Rouvali ja Kato Lauckx osallistuivat EHECADI-hankkeeseen viime vuonna. Rouvali opiskelee fysioterapeutiksi kolmatta vuotta Turun ammattikorkeakoulussa ja Kato Lauckx toimintaterapiaa viimeistä vuottaan belgialaisessa Odiseen ammattikorkeakoulussa.

ERASMUS+-rahoitteisen EHECADI-hankkeen tavoitteena on tukea sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden työelämätaitoja ja työllistymistä sekä kehittää kansainvälistä yhteistyötä opinnäytetöissä. Projektiin osallistuu Turun ammattikorkeakoulun lisäksi useita eri tahoja ja nuoria opiskelijoita eri puolilta Eurooppaa.

”Lyhyisiin videoihin on helppo keskittyä”

Hankkeessa Turun ammattikorkeakoulun vetovastuulla on kehittää kolmen opintopisteen verkko-opintokokonaisuus, jolla parannetaan opiskelijoiden digitaalisia taitoja, kykyä viestiä, itsensä johtamista, työhyvinvointia sekä globaalia ja innovatiivista ajattelua.

Sekä Sonja että Kato olivat mukana kokeilemassa kyseisiä verkko-opintoja. ”Kurssi oli vielä keskeneräinen, kun se julkaistiin, mutta loppua kohden se sai enemmän sisältöä ja muuttui toimivammaksi”, Sonja kertoo pilotoinnin alkutaipaleesta.

Kato suoritti ja arvioi Superdiversity-kurssia, johon kuului esimerkiksi lyhyitä videoita, kyselyitä sekä linkkejä lisämateriaaleihin. Kato huomauttaa, että kyseessä oli vielä uusi konsepti ja että kurssin kehitys oli edelleen kesken. Hänen mielestään kurssissa oli hyvää erityisesti lyhyet videot, joihin oli helppoa keskittyä.

Sonjankin mukaan kurssissa oli paljon hyödyllistä tietoa, josta erityisesti ensimmäisen vuoden opiskelijat voisivat hyötyä.

Kansainväliset kokemukset ja kansainvälinen opiskelu kiinnostavat nuoria

Sonja kertoo, että hän oli EHECADI-hankkeen myötä tekemisissä kansainvälisten opiskelijoiden kanssa lopulta aika rajallisesti. ”Kurssin pilotointiin sisältyi muutama keskustelutehtävä, jossa pääsi kommentoimaan kansainvälisten opiskelijoiden työtä. Lopussa oli yhteinen Teams-tilaisuus, jossa osallistuneilta opiskelijoilta kerättiin palautetta.”

Myös Katon mielestä olisi ollut mukavaa työskennellä enemmän eri maalaisten opiskelijoiden kanssa. Heitä molempia kiinnostaa kansainvälinen toiminta, kuten eri kulttuureista tulevien opiskelijoiden perspektiivit, eri maiden toimintatavat ja uuden oppiminen.

Hankkeessa tavoitellaan uudenlaisia yhteistyön mahdollisuuksia opinnäytetöiden tekemiseen, mikä olisikin oivallinen lisä nykyisiin kansainvälistymisen mahdollisuuksiin.

Opiskelijoiden tulevaisuudessa tiedossa lisää kansainvälistä tunnelmaa

Hankkeen tarjoaman kotikansainvälistymisen lisäksi Sonja on lähdössä maaliskuussa Belgiaan ja Kato saapui jo tammikuussa Suomeen. Molemmat suorittavat työharjoittelut vastaanottavassa maassa.

Sonja odottaa jo innolla työharjoitteluaan Belgiassa. ”En tiedä heidän käytännöistään eli opin varmasti paljon uutta ja sellaista, mitä voin hyödyntää Suomessa. Ja toisin päin!”

Lue lisää EHECADI – European Health Care Final Dissertation -hankkeesta suomeksi ja englanniksi. Projekti on osa New Ways of Promoting Performance -tutkimusryhmän toimintaa.

 

Projekti on Euroopan unionin rahoittama. Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus. Euroopan unioni tai Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirasto (EACEA) ei vastaa julkaisun sisällöstä.

 

 

 

 

Teksti:

Juuliska Seikola
hankeasiantuntija, Turun AMK