Sosiaalinen media nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisessä

12.03.2024

Terveydenhoitajaopiskelijat toimivat viikon ajan Instagram-tilien @vstulevaisuuden_sote ja @turkunehkaisyneuvola sisällöntuottajina. Toiminta kuului osaksi terveydenhoitotyön kehittämistyötä, jossa hyödynnettiin sosiaalista mediaa seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisessä. Ehkäisyviikko onnistui hyvin, ja yhteistyö oli toimivaa. Tuotettu sisältö oli ammattimaista ja visuaalisesti selkeää.  

Sosiaalinen media tarjoaa nykypäivänä mahdollisuuden terveysviestintään ja asiantuntijuuden luomiseen. Sen käyttö on kasvanut merkittävästi viime vuosina kaikenikäisten keskuudessa. Lasten ja nuorten pelaaminen sekä sosiaalisen median käyttö alkavat entistä varhaisemmassa iässä. Vuonna 2023 peräti 73 prosenttia 1689-vuotiaista suomalaisista seurasi sosiaalisen median yhteisöpalveluita.

Sosiaalisen median käytön on todettu tukevan nuorten affektiivista hyvinvointia sekä edistävän esimerkiksi vuorovaikutusta ja viihteellisyyttä. Toisaalta taas tutkimuksissa on havaittu negatiivisia tuloksia erityisesti seksuaalisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin osalta.

Nuorten medialukutaitoa tulee tukea

Sosiaalisessa mediassa oleva tieto vaihtelee suuresti, ja vaikka yhteisöllisesti tuotettu tieto voi olla luotettavaa, siellä esiintyy myös asenteellista ja jopa virheellistä tietoa. Tiedon luotettavuuden arvioiminen jää käyttäjän vastuulle.

Nuoret pitävät sosiaalisen median tarjoamaa seksuaalikasvatustietoa osittain luotettavana, mutta asettavat sille reunaehdot. Tiedon luotettavuuteen vaikuttavat tiedon luonne, ensivaikutelma, toistuvuus ja tiedon alkuperä.

Nuoret hakevat seksuaalikasvatustietoa eri lähteistä, kuten kouluterveydenhoitajilta ja sosiaalisen median alustoilta (esim. TikTok, YouTube, Instagram ja Snapchat). Tärkeää on edistää avointa keskustelua sekä tukea medialukutaitoa seksuaalikasvatuksessa.

Terveydenhoitajaopiskelijat toimivat sisällöntuottajina sosiaalisessa mediassa

Terveydenhoitotyön kehittämistyössä keskityttiin sosiaalisen median, erityisesti Instagramin, hyödyntämiseen seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisessä. Tarkoituksena oli tarjota nuorille tietoa, tukea ja avointa keskustelua näistä aiheista.

Julkaisuissa käsiteltiin monipuolisesti erilaisia ehkäisymenetelmiä, vastaanottojen toimintaa ja seksitauteja. Tavoitteena oli edistää tietoisuutta seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista, poistaa stigmoja ja kannustaa avoimeen keskusteluun. Kehittämistyön tavoitteena oli myös esitellä ammattilaisille monipuolista sosiaalisen median hyödyntämistä ja antaa esimerkkejä julkaisujen luomiseen.

Toteutuneesta viikosta saatu palaute oli positiivista. Julkaisujen sisältämä tieto oli monipuolisesti saatavilla, ja aiheita käsiteltiin ja tuotiin esille mielenkiintoa herättävästi. Kuvat ja videot saivat kehuja, ja yhteistyö oli sujuvaa. Lue lisää ehkäisyviikon aiheista (pdf).

 

Julkaisuja luotiin yhteistyössä Instagram-tilien @vstulevaisuuden_sote ja @turkunehkaisyneuvola kanssa.

 

Terveydenhoitajaopiskelijat toteuttivat viikon ajan aktiivisia julkaisuja ehkäisystä ja seksitaudeista.

 

Teksti:

Justiina Kankare
terveydenhoitajaopiskelija
Turun AMK

Sabrina Thornagel
terveydenhoitaja
Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Taru Elo
hankekoordinaattori, terveydenhoitaja
Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Maika Kummel
FT, yliopettaja, terveydenhoitaja
Turun AMK

 

Lähteet:

Huovila, J & Matikainen, J. 2017. Sosiaalinen media terveyden edistämisessä. Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim. Viitattu 8.12.2023. https://www.duodecimlehti.fi/duo13732

Lindholm, A & Saariluoma, V. 2022. Some seksuaalikasvattajana. 6. luokkalaisten kokemuksia sosiaalisesta mediasta seksuaalisuuteen liittyvän tiedon välittäjänä. Pro gradu tutkielma. Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta Viitattu 8.12.2023. https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/10024/139460/LindholmSaariluoma.pdf?sequence=2

Santalahti, T. 2018. Lääkärikirja Duodecim Terveyskirjasto. Nuorten seksuaalinen hyvinvointi, seksuaaliterveyskäyttäytyminen ja niiden uhkatekijät. Viitattu 8.12.2023. https://www.terveyskirjasto.fi/oos00005

Sosiaali- ja terveysministeriö 2022. Seksuaaliterveyden edistäminen. Viitattu 8.12.2023. https://stm.fi/seksuaaliterveys

Tiitinen, A. 2023. Lääkärikirja Duodecim Terveyskirjasto. Raskauden ehkäisy. Viitattu 8.12.2023. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00165

Väestöliitto 2023a. Seksuaalikasvatus. Viitattu 8.12.2023 https://www.vaestoliitto.fi/seksuaalisuus/seksuaalikasvatus/

Väestöliitto 2023b. Nuorten seksuaalikasvatus. Viitattu 8.12.2023. Viitattu 8.12.2023 https://www.vaestoliitto.fi/ammattilaiset/nuorten-seksuaalikasvatus