360-videot apuna lasten hoitotyön opetuksessa

23.05.2022

360-videot tuovat uuden ulottuvuuden hoitotyön opiskeluun. Videot voivat tulevaisuudessa olla suuri etu esimerkiksi lasten hoitotyön opetuksessa.

360ViSi-hankkeessa on tarkoitus tehdä 360°-videoita hoitotyön opetukseen. 360°-videoista luodaan simulaatioita, joissa opiskelija etenee vastaamalla kysymyksiin. Videot olisivat ikään kuin tietokonepelejä, joiden avulla opiskelija voi käydä läpi eri hoitotilanteita. Videoihin voidaan luoda esimerkiksi tilanne, jossa pelaaja toimii instrumenttihoitajana leikkaussalissa ja hänen täytyy osata valita oikeita instrumentteja leikkauksen aikana.

Lasten hoitotyö on yksi sairaanhoidon erikoisaloista. Sairaanhoitajakoulutuksessa lasten hoitotyöhön perehdytään vain yhdellä pakollisella kurssilla. Halutessaan opiskelija voi valita pakollisen kurssin lisäksi lasten hoitotyön syventävän kurssin.

Käytännössä lasten hoitotyötä voi siis opiskella kahdella kurssilla opintojen aikana. Kahden kurssin aikana on mahdotonta läpikäydä kaikkia lasten hoitotyön aihealueita niin, että aiheet jäisivät hyvin muistiin. Kursseilla ei yleensä jää aikaa kertaukselle, jolloin opitut asiat unohtuvat nopeasti.

Lasten hoitotyöstä kiinnostuneiden tulisi osata tunnistaa yleisimmät lasten hengitystieinfektiot ja niille tyypilliset oireet.

Lasten yleisin terveydenhuollon käynnin syy ovat hengitystieoireet. Hengitystieoireet lapsilla ovat yleensä merkki hengitystieinfektiosta. Lapsilla esiintyy useita erilaisia hengitystieinfektioita, joissa oireet vaihtelevat lapsen iän ja taudin mukaan.

Koska lasten hengitystieinfektiot ovat yleisin syy lasten terveydenhuollon käynneille, tulisi lasten hoitotyöstä kiinnostuneiden osata tunnistaa yleisimmät lasten hengitystieinfektiot ja niille tyypilliset oireet sekä osata tutkia hengitystieoireinen lapsi. Kahden lasten hoitotyön kurssin aikana lasten hengitystieinfektiot käydään melko nopeasti läpi, jolloin opiskelijalle ei välttämättä jää aikaa sisäistää kunnolla oppimaansa.

360°-video, jossa käydään läpi hengitystieoireisen lapsen tutkimista, voisi auttaa opiskelijaa sisäistämään oppimaansa. Videosta olisi iso hyöty silloin, kun kurssilla käsiteltäisiin ensin aihetta luokkaharjoittelussa, jonka jälkeen opiskelijoilla olisi mahdollisuus kerratta oppimaansa videon avulla.

360°-videoiden hyödyntäminen opetuksessa on askel oikeaan suuntaan hoitotyön opetuksessa.

Videoon luotu hoitotilanne voisi myös auttaa opiskelijaa saamaan varmuutta lapsipotilaan tutkimiseen ja kohtaamiseen. Usein lapsipotilaiden kohtaaminen ja tutkiminen voi olla opiskelijoille jännittävää. 360°-videoilla, jossa käsitellään lapsen tutkimista ja kohtaamista, olisi mahdollista harjoitella kohtaamista etukäteen, joka voisi lievittää opiskelijan jännitystä.

360°-videot ovat hyvä lisä hoitotyön opetukseen. Videoiden avulla opiskelijat voivat kerrata oppimaansa, syventyä aiheeseen ja saada lisää itsevarmuutta omasta osaamisestaan. 360°-videoiden hyödyntäminen opetuksessa onkin askel oikeaan suuntaan hoitotyön opetuksessa.

 

Tutustu Iisa Santapakan opinnäytetyöhön: Hengitystieoireisen lapsen tutkiminen – käsikirjoitus 360°-videoon.

 

Teksti:

Iisa Santapakka
Sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Tiina Nurmela
TtT, yliopettaja
Turun AMK