Alumneilla arvokas rooli osaamisen jakamisessa ja opiskelijoiden mentoroinnissa

26.05.2023

Ensihoitajaopiskelijat verkostoituivat ensihoidon alumnien kanssa vuosittaisessa alumnipäivässä. Alumnipäivässä alumnit jakavat omaa osaamistaan valitsemastaan aiheesta opiskelijoille. Päivän suunnittelun koordinoinnissa ja ohjelman laatimisessa auttaa opettaja, mutta päivän luovat alumnit ja ensihoidon opiskelijat.

Alumnilla tarkoitetaan jossakin yliopistosta tai korkeakoulusta valmistunutta henkilöä. Alumnit voivat toimia erilaisissa rooleissa, kuten mentoreina, vapaaehtoisina tai työnantajana opiskelijoille. Alumnit ovat tärkeä resurssi korkeakoululle, sillä he tarjoavat arvokasta tietoa opiskelijoiden tarpeista ja auttavat kehittämään toimintaa. He jakavat omaa osaamistaan ja asiantuntemustaan ammatistaan.

Kaikki alumnipäivään osallistuvat ovat Turun ammattikorkeakoulun nykyisiä tai entisiä opiskelijoita. Alumnina päivässä on sekä noin vuosi sitten valmistuneita että jo yli kymmenen vuotta ensihoitajana toimineita ja erilaisia urapolkuja kulkeneita. Alumnit tuovat asiantuntijuudellaan oppimiseen erilaisia asioita ja näkökulmia.

Valmistuttuaan opiskelijat ilmoittautuvat halutessaan virallisiksi Turun ammattikorkeakoulun alumneiksi tai ainakin ensihoidon alumnit Facebook-ryhmään. Alumnipäivä on järjestetty vuosittain vuodesta 2015 alkaen silloin valmistuneen opiskelijaryhmän loistavasta ideasta.

Alumnipäivän ohjelmassa ensihoidon ajankohtaisia asioita ja perusasioiden kertaamista

Alumnipäivään osallistuu tällä kertaa kaksi ensihoitajaopiskelijaryhmä opintojensa keskivaiheilla. Alumnipäivän sisältö ja toteutus vaihtelevat vuosittain, tänä vuonna teemoina oli niin ensihoidon ajankohtaisia asioita kuin perusasioiden kertaamista.

Aamupäivällä istahdettiin alas ja kuultiin asiantuntijaluentoja: perehdyttiin tilannekeskuksen ensiaskeliin Aleksi Kasvin johdolla, Viljami Lampilinna perehdytti opiskelijat vaikuttavuusperusteiseen ensihoitoon, Ville Vuorinen taas D-tehtävien puhelinarviointiin. Mari Konosen johdolla pohdittiin, millainen on hyvä työkaveri, ja Karla Kosola jakoi pohdintaa omasta ammatillisesta kasvustaan ensihoitajaksi.

Iltapäivällä puettiin ensihoitajavaatteet päälle ja siirryttiin simuloimaan pienemmissä ryhmissä puhelinarviointia sekä gynekologisten ja obstetristen potilaiden ensihoitoa.

 

Alumnit Teemu Silver ja Ville Vuorinen puhelinsimulaation aloituksessa. (kuva: Sanna Ojala)

 

Ensihoitajat Ville Vuorinen ja Teemu Silver perehdyttivät opiskelijat D-tehtävien puhelinarviointiin. Opiskelijat pääsivät pienryhmissä soittamaan simulaatiossa puhelun D-tehtävän eli kiireettömän ensihoitotehtävän potilaalle ja arvioimaan potilaan hoidon tarvetta. Tarkoituksena oli ohjata potilas tarkoituksenmukaisimman hoidon piiriin näkemättä potilasta, puhelinhaastatteluun perustuen. Työelämässä kiireettömiä tehtäviä arvioidaan puhelimitse jo monella alueella.

Potilaiden rooleissa puhelinlinjojen toisessa päässä oli Turun ammattikorkeakoulusta valmistuneita ensihoitajia. Puheluiden jälkeen käytiin yhdessä palautekeskustelu, jossa pohdittiin yhdessä ryhmien tekemiä ratkaisuja. Opiskelijoilla oli erittäin aktiivinen asenne ja kaikki suoriutuivat ohjaajan näkökulmasta katsottuna varsin hyvin.

 

Opiskelijat Henna Ahjotuli, Roberta Normour ja Tuomas Lepoaho puhelinarviointisimulaatiossa (kuva: Sanna Ojala)

 

Gynekologiset ja obstetrisiin potilaisiin päästiin Sofia Ajon ja Mari Konosen valvovan silmän alla. Opiskelijat kokivat, että simulaatiot olivat hyvää kertausta aiheeseen, ja saatiin myös vastauksia erilaisiin kysymysiin synnytyksistä sekä synnyttävän hoidosta.

Synnytyksiin ja naistentauteihin liittyvät akuutit tilanteet eivät ole ensihoitajien keskeisintä osaamisalaa, joten kätilön ja ensihoitajan koulutuksista valmistunut Sofia halusi tuoda simulaation keinoin opiskelijoita lähemmäs tapauksia, jotka voivat hyvinkin tulla vastaan työelämässä. Rastien aikana opiskelijat pääsivät harjoittelemaan potilaan haastattelemista ja tutkimista. Lisäksi yhdessä pohdittiin sitä, tarvitseeko synnyttäjä aina juuri ensihoidon kuljetusta tai millaiset tilanteet vaativat ensihoitajilta nopeaa reagointia.

Turun AMK:n ensihoidon alumnipäivät ovat aina olleet hyvä paikka harjoitella luennoimista omasta erikoisalasta sekä kehittyä puhujana ja kouluttajana.

Teemu Silver oli mukana alumnipäivässä seitsemättä kertaa alumnina. Ensihoitajana Isossa-Britanniassa ja Suomessa työskennellyt Silver on pitänyt alumnipäivillä monena vuonna luentoja hänen sydäntään lähellä olevista aiheista. Tällä kertaa hän otti avustavan roolin tuoreen kollegan Ville Vuorisen. Alumnipäiviltä on mukaan tarttunut erityisesti ymmärrystä ja osaamista kouluttamisesta, luennoinnista ja mahdollisuuksia kasvaa asiantuntijana.

“Turun AMK:n ensihoidon alumnipäivät ovat aina olleet hyvä paikka harjoitella luennoimista omasta erikoisalasta sekä kehittyä puhujana ja kouluttajana. Ensihoidossa on niin monia erilaisia osa-alueita, että kukaan ei yksin voi olla kaiken mestari. Siksi on erityisen tärkeää, että ensihoitajat ovat myös asiantuntijoita ja kouluttajia sekä kykenevät jakamaan omaa osaamistaan niin nykyisille kuin tulevillekin kollegoille”, Teemu kertoo.

Ensihoidon alumnipäivistä on aina tarttunut mukaan myös uutta intoa ja paloa omaa alaa kohtaan: “Tuntuu kuin opiskelijat olisivat vuosi vuodelta taitavampia ja innostuneempia. On mahdotonta välttää sen innostumisen tarttumista itseenikin – onhan tämä meidän ammattimme vaan todella hieno, vaikka se välillä työelämässä pääsisikin unohtumaan”.

Teemun urapolku jatkuu tällä hetkellä Helsingin Lääketieteellisessä, jossa opituista asioista on jo hänen mukaansa herännyt mielenkiintoisia ajatuksia ja aiheita tuotavaksi myös tulevaisuuden ensihoidon alumnipäiville.

Minulle tämä alumnipäivä oli ensimmäinen kouluttajan roolissa, mutta ei varmasti viimeinen.

Ville Vuorinen hyppäsi mukaan alumnitoimintaan heti valmistumisen jälkeen. “Koin itse opiskelijana alumnipäivät erittäin mielenkiintoisiksi ja innostaviksi. Ilmoittautumista alumnitoimintaan ei siis tarvinnut edes miettiä, kyse oli vain siitä, että milloin ja mistä aiheesta pääsisin luennoimaan. Työelämä vei onneksi heti tekemään kiireettömien tehtävien puhelinarviointia perinteisen ensihoitotyön ohella ja tiesin, että siinä olisi mainio aihe myös alumnipäivään. Teemusta sain kokeneemman parin pitämään kanssani työpajaa luennon jälkeen.

Ennen ensihoidon opintoja Ville työskenteli neljä vuotta Puolustusvoimissa opetusaliupseerina.

“Käytännönläheisessä työpajassa aiemmin omaksuttuja kouluttajataitoja pääsee kertaamaan ja harjaannuttamaan. Aina tarttuu myös itselle joku uusi ajattelutapa tai toimintamalli matkaan työelämään. Minulle tämä alumnipäivä oli ensimmäinen kouluttajan roolissa, mutta ei varmasti viimeinen.”

Vielä yhdeksän vuotta valmistumisen jälkeen on hienoa saada pidettyä yhteys Turun amk:n ensihoidon koulutusohjelmaan ja etenkin ihmisiin.

Mari Kononen on ollut mukana alumnipäivässä viitenä vuonna. Vuosien aikana hän on luennoinut itselleen läheisistä aiheista, kuten lääkehoidon turvallisuudesta, päivystyksessä työskentelemisestä sekä työssäjaksamisesta. Media-alaa opiskeleva Kononen oli 2023 alumnipäivässä puhumassa toista kertaa siitä, miten olla hyvä kollega.

“Siirtyminen toiselle alalle on auttanut katsomaan hoitoalaa ja sen työkulttuuria hieman kauempaa ja näkemään sen, miten voisimme olla toisillemme vielä parempia työkavereita”, tiivistää Kononen sen, miksi halusi kyseisestä aiheesta tulla puhumaan opiskelijoille.

Konosen mukaan alumnipäivään on aina todella innostavaa osallistua, vielä yhdeksän vuotta valmistumisen jälkeen on hienoa saada pidettyä yhteys Turun amk:n ensihoidon koulutusohjelmaan ja etenkin ihmisiin.

Alumnipäivät ovat opiskelijoiden mielestä aina antoisia ja tuovat opiskeluun mukaan sellaisia aiheita ja näkökulmia, mitä ei välttämättä muuten opinnoissa käsitellä. Kaiken tiedon ja opin lisäksi ensihoitajaopiskelijat näkevät myös erilaisia urapolkuja, jotka ovat mahdollisia valmistumisen jälkeen. Kiitos alumnit huikeasta yhteistyöstä!

 

Teksti:

Teemu Silver
Ensihoitaja (AMK), lääketieteen opiskelija

Ville Vuorinen
Ensihoitaja (AMK)

Mari Kononen
Ensihoitaja (AMK), sairaanhoitaja (YAMK), medianomiopiskelija

Sanna Ojala
Lehtori, Turun AMK 

 

Nostokuva: Simulaatio raskaana olevan haastattelusta ja tutkimisesta. Potilaana Kiia Lehto ja ensihoitajana Tuomas Lepoaho. (kuva: Mari Kononen)