Älykamera herätti kiinnostuksen perehdytyksen kehittämiseen hoitoalalla
Hoitotyön pito- ja vetovoiman heikkeneminen on suuri haaste, ja hoitotyötä tulee kehittää siten, että työtyytyväisyys ja työhyvinvointi lisääntyvät. Yksi keino on perehdytyksen kehittäminen, koska laadukkaan perehdytyksen on todettu vähentävän hoitohenkilöstön vaihtuvuutta ja lisäävän ammattiin sitoutumista. Digitaalisia menetelmiä hyödyntämällä voidaan kehittää henkilöstön osaamista ja yhtenäistää hoitokäytäntöjä sekä lisätä toiminnan sujuvuutta.
Älylasit terveysalan koulutuksen sekä terveydenhuollon osaamisen jakamisen ja kehittämisen tukena (ÄLYSTI) -hankkeen tavoitteena on muun muassa edistää digitaalisten menetelmien käyttöä perehdyttämisessä ja työssä olevien hoitotyöntekijöiden osaamista muuttuvan työelämän vaatimusten mukaisesti.
Työntekijöiden osaamista edistetään hankkeessa luotavilla perehdytyspaketeilla, jotka sisältävät älykameralla kuvattuja videoita aidoista hoitotilanteista. Älykamera on kiinnitettynä otsapantaan, mikä mahdollistaa videoinnin tekijän näkymästä. Näin kuvakulma on sama kuin olisi itse suorittamassa toimenpidettä. Kamera on puheohjattava, eikä tekijän tarvitse keskeyttää toimenpidettä käyttääkseen kameraa. Siten myös aseptiikka toteutuu toimenpiteen aikana.
Kolmevuotista hanketta koordinoi Turun ammattikorkeakoulu ja rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus. Partnerina toimii Laurea-ammattikorkeakoulu ja työelämäkumppanina Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Sote-keskus 7 ja 8.
Perehdyttäminen on tärkeää itsenäisessä työssä
Terveysasemien esihenkilöt ja hoitohenkilökunta toivat esiin terveyskeskustyön itsenäisen luonteen. Hoitajat ovat yleensä vastaanotolla tai toimenpiteessä yksin, eikä kokenut kollega ole vieressä neuvomassa, toisin kuin esimerkiksi vuodeosastoilla. Perehdyttämiseen ei hoitotyön kiireen ja resurssivajeen takia ole riittävästi aikaa ja tarvitaan uudenlaisia digitaalisia ratkaisuja, joiden avulla uudet hoitajat voivat perehtyä työhön.
Nopeaa ja sujuvaa perehdytystä tarvitaan myös, kun työtehtävät muuttuvat tai työntekijä siirtyy esimerkiksi paikkaamaan henkilökuntavajausta toiseen yksikköön. Videomateriaalin etuna on lisäksi se, että työntekijä voi tarvittaessa katsoa videon uudelleen. Hankkeessa luoduilla perehdytysvideoilla pyritään lisäksi yhtenäistämään käytänteitä hoitohenkilökunnan ja yksiköiden välillä ja näin edistämään hoidon laatua.
Kuvaukset käynnistyivät innokkaasti
Hankkeen yhteistyö käynnistettiin Varhan sotekeskus 7 ja 8 kanssa maaliskuussa 2023, ja toukokuussa päästiin kuvaamaan jo ensimmäiset älykameralla kuvatut videot Mäntymäen haavavastaanotolla ja keskustan terveysasemalla.
Hankkeen herättämä innostus on suurta terveyskeskusten ammattilaisten keskuudessa. Kehittämistä ei nähdä kiireisellä terveysalan kentällä ensisijaisten tehtävien joukossa, mutta tämä hanke on herättänyt valtavasti myönteistä innostusta terveysasemien moniammatillisessa työyhteisössä. Ehdotuksia toimenpiteistä, joita älykameralla voisi kuvata, onkin esitetty hanketiimille jo useita. Projektin resurssit ovat rajalliset, mutta saattaa olla, että hankkeen loputtua terveysasemilla hankitaan vastaava kamera, jotta kaikista tarpeellisista toimenpiteistä saadaan kuvattua perehdytysmateriaalia.
Hankkeen edetessä tuotettua videomateriaalia tullaan hyödyntämään myös hoitotyön koulutuksessa. Lisäksi opiskelijoita, opettajia ja terveysasemien henkilökuntaa tutustutetaan muihin teknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin perehdyttämisessä ja kliinisten taitojen harjoittelussa. Lue lisää ÄLYSTI-hankkeesta.
Teksti:
Mirka Toivonen
Lehtori, TtT
Terveydenhuollon kehittäminen hybridimaailmassa -tutkimusryhmä
Sairaanhoidon osaamisalue
Turun AMK
Marika Leppänen
Päätoiminen tuntiopettaja, sairaanhoitaja (YAMK)
Terveydenhuollon kehittäminen hybridimaailmassa -tutkimusryhmä
Sairaanhoidon osaamisalue
Turun AMK
Lähteet:
STM. Uusia käytäntöjä ja rakenteita näyttöön perustuvan hoitotyön osaamisen kehittämiseen. Ehdotukset työelämälle ja koulutukselle. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2020:3.
Tevameri T. Katsaus sote-alan työvoimaan. Toimintaympäristön ajankohtaisten muutosten ja pidemmän aikavälin tarkastelua. TEM toimialaraportit 2021:2.