Aurinkoagentit apuna turvallisessa aurinkokäyttäytymisessä

27.05.2022

Ihosyövät ovat lisääntymässä maailmanlaajuisesti. Oikeanlaisella aurinkokäyttäytymisellä voidaan suojautua auringon vaaroilta. Aurinkoagentit 2.0 tekevät työtä lasten, vanhempien sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisten tietoisuuden lisäämiseksi ja aurinkorasvauksen edistämiseksi.

Turun ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijat Lotta Lehtinen ja Elina Skogström toteuttivat Aurinkoagentit-tuokion opintoihinsa kuuluvana toiminnallisena kehittämistyönään keväällä 2022. Kehittämistyön tavoitteena oli saada kokemusta lasten terveyttä edistävästä ryhmäohjauksesta sekä toiminnallisen tuokion suunnittelusta ja toteuttamisesta. Lisäksi tavoitteena oli saada kokemusta eri tahojen kontaktoinnista ja yhteistyöstä.

Aurinkoagentit 2.0 on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen vuonna 2018 käynnistämä toiminta, joka pyrkii edistämään päiväkoti-ikäisten lasten aurinkosuojaamista leikin eri keinoin. Siinä lapsille, heidän vanhemmilleen ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille tarjotaan tietoa auringon vaaroista sekä opetetaan lapsille omatoimista aurinkorasvan käyttöä. Toiminta toteutetaan paikan päällä päiväkodeissa ja puistotoiminnassa. Lisäksi lasten kanssa työskenteleville tarjotaan aiheeseen liittyvää koulutusta. Toiminnasta saatu palaute on ollut positiivista ja toiminta tervetullutta.

Hyvä, paha aurinko

Auringon tuottama ultraviolettisäteily on näkymätöntä elektromagneettista säteilyä, jolla on sekä hyviä että huonoja vaikutuksia. Yli 90 prosenttia säteilystä on UVA-säteilyä ja loput UVB-säteilyä. UVC-säteily on vaarallisinta, mutta se ei pääse maan pinnalle asti, vaan imeytyy ilmakehään. Kaikki UV-säteily voi aiheuttaa ihon DNA-vaurioita, mikä lisää ihosyövän riskiä.

Ruskettunutta ihoa ihannoidaan, mutta todellisuudessa rusketus on ihon suojamekanismi UV-säteilyn haittoja vastaan. Punoittava ja aristavasti kuumottava iho on merkki palamisesta. Ihon toistuva palaminen lisää riskiä sairastua ihosyöpään. Ihosyövistä vakavin muoto on melanooma, koska se voi lähettää etäpesäkkeitä. Ihon palaminen lapsuudessa on yhteydessä melanooman kehittymiseen myöhemmin elämässä. Ihosyöpien määrä on maailmanlaajuisesti kasvussa niin lasten kuin aikuistenkin keskuudessa.

Oikein suojautumalla auringossa voi oleilla turvallisesti. Auringon säteilyn ollessa voimakkainta kello 11–15 kannattaa viettää aikaa mahdollisuuksien mukaan varjossa tai sisätiloissa. UV-indeksin ollessa 3 tai enemmän tulee aurinkosuojaus muistaa myös varjossa. Lisäksi aurinkoisella ilmalla riittävästä nesteytyksestä on syytä pitää huolta.

Vaatteet, varjo ja voide suojaavat lapsen herkkää ihoa

Lapsen iho on erityisen herkkä auringon säteilylle, koska ihon suojamekanismien kehitys on keskeneräinen. Vaikka auringon riskeistä ollaan tietoisia, vanhempien toteuttama säännöllinen aurinkosuojaus jää tutkimusten mukaan prosentuaalisesti alhaisiin lukemiin. Lapsuus onkin otollinen ajanjakso luoda pohjaa terveelliselle aurinkokäyttäytymiselle.

Oikeanlainen vaatetus on helppo suojautumiskeino auringolta. Markkinoilla on erityisesti lapsille suunnattuja UV-vaatteita, mutta tavallisilla puuvillavaatteilla pärjää oikein hyvin. Vaatetuksessa kannattaa suosia väljiä ja värikkäitä vaatteita. Myös päätä ja korvia suojaava hattu sekä laadukkaat, suuret ja sivuilta suojaavat aurinkolasit on tärkeää muistaa auringolta suojautuessa.

Edellä mainittuja luontaisia suojautumiskeinoja täydentää aurinkosuojavoide. Mikään suojavoide ei kuitenkaan ehkäise täysin iholle tulevalta auringon UV-säteilyaltistukselta. Voidetta tulee levittää iholle runsaasti noin 30 minuuttia ennen ulos lähtöä, ja voidetta tulisi lisätä jopa parin tunnin välein sekä aina uinnin ja hikoilun jälkeen. Lapsille suositellaan ensisijaisesti käytettäväksi fysikaalista aurinkosuojavoidetta, joka ei imeydy ihoon, vaan heijastaa UV-säteilyn pois iholta.

Tietoisuutta auringolta suojautumisesta tulisi lisätä vanhempien ja lasten kanssa työskentelevien keskuudessa.

Lasten aurinkosuojavoiteissa suojakertoimen tulisi olla 50. Alle puolivuotiaille vauvoille ei suositella käytettäväksi aurinkosuojavoidetta, vaan heidät tulisi suojata varjolla ja vaatetuksella. Lapset ovat riippuvaisia huoltajien ja hoitajien toteuttamasta aurinkosuojauksesta. Tutkimusten mukaan tietoisuutta auringolta suojautumisesta tulisi lisätä vanhempien ja lasten kanssa työskentelevien keskuudessa.

Auringolla on riskeistä huolimatta myös positiivisia terveysvaikutuksia. Auringonpaiste kohottaa mielialaa ja tuottaa elimistölle tärkeää D-vitamiinia. D-vitamiini muun muassa suojaa elimistöä infektioilta ja tukee luuston hyvinvointia. Lisäksi jotkin ihosairaudet, kuten atooppinen ihottuma ja psoriasis, hyötyvät auringon säteilystä.

Ohjausta sadun ja leikin keinoin

Ohjaustuokio toteutettiin salolaisessa päiväkodissa 27.4.2022. Tuokio pidettiin kahdelle päiväkotiryhmälle, jotka muodostuvat 5–6-vuotiaista lapsista. Tuokiot olivat toiminnallisia, ja toteutus perustui Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen kautta saatuihin materiaaleihin.

Materiaali sisälsi ”Arskan jengi” -julisteet, satu- ja puuhavihot lapsille, kotiväelle suunnatun oppaan, Näin rasvaan itseni -opastusjulisteen ja aurinkosuojavoidetta päiväkotiin jätettäväksi. Lisäksi päiväkoti sai pihaan asennettavan aurinkopurjeen ja muistipelin. Tuokion aikana tutustuttiin materiaaleissa seikkaleviin Arskan jengiläisiin, luettiin Eläinystävysten rantaretki -satu, tehtiin aurinkoaiheinen tehtävä sekä harjoiteltiin oikeaoppista aurinkosuojavoiteen käyttöä.

Lapset osallistuivat ohjaustuokioon aktiivisesti ja innokkaasti. Kuvat: Lotta Lehtinen ja Elina Skogström

Tuokion jälkeen päiväkodin henkilökunnalta pyydettiin suullista palautetta. Aihe koettiin ajankohtaiseksi ja tärkeäksi. Lapset osallistuivat ohjaustuokioon aktiivisesti ja innokkaasti. Erityisen mielissään lapset sekä päiväkodin henkilökunta olivat Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen tarjoamista materiaaleista ja rekvisiitasta.

Palaute ja pohdintaa

Yhteistyö Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja päiväkodin kanssa sujui mutkattomasti ja tehokkaasti. Valikoitu päiväkoti oli vastaanottavainen tuokiolle, ja sopiva päivä sen toteutukselle löydettiin joustavasti. Ajankohtana loppukevät oli otollinen ohjauksen toteutukselle.

Syöpäyhdistykseltä saatu materiaali oli lapsiystävällistä, ja sen kautta aurinkosuojauksen ohjaaminen oli luontevaa ja mielekästä. Oli positiivista huomata, että päiväkodissa lasten auringolta suojautuminen on otettu jo huomioon. Opiskelijat kokevat saavuttaneensa itselleen asettamansa tavoitteet.

Jatkokehitysideana esitetään sopivan ohjausmateriaalin ja ohjauskeinojen suunnittelua pienemmille päiväkoti-ikäisille lapsille, sillä on tärkeää aloittaa aurinkosuojaukseen liittyvä terveyskasvatus jo varhaislapsuudessa.

 

Teksti:

Lotta Lehtinen
Terveydenhoitajaopiskelija, kätilö/sairaanhoitaja (AMK)
Turun AMK

Elina Skogström
Terveydenhoitajaopiskelija, kätilö/sairaanhoitaja (AMK)
Turun AMK

Jenni Vaskelainen
Terveydenedistämisen asiantuntija
Lounas-Suomen Syöpäyhdistys ry

Maika Kummel
Koulutusvastaava, yliopettaja
Turun AMK

 

Lähteet:

Airola, K. 2020. Ultraviolettisäteily (UV) ja sen vaikutus ihoon. Lääkärikirja Duodecim. Viitattu 11.4.2022. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00682/ultraviolettisateily-uv-ja-sen-vaikutus-ihoon?q=UV

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry. 2020. Aurinko ja iho. Viitattu 11.4.2022. https://www.allergia.fi/iho/iho-ja-arki/iho-ja-aurinko/#287e2ec2

Bruce, A. & Cowan, T. 2020. Sun-Protective Behaviors. Clinical Journal Of Oncology Nursing Vol. 24, No.1.

Erkin, Ö. & Temel, A. 2017. A nurse-led school-based sun protection programme in Turkey.  Central European Journal of Public Health Vol. 25, No.4.

Horváth, Z. ym. 2021. Results of a Primary Skin-Cancer-Prevention Campaign in Early Childhood on Sun-Related Knowledge and Attitudes in Southern Hungary. Cancers Vol 13, No. 3873

Ilman syöpää. 2022a. Aurinko ja UV-säteily. Viitattu 27.4.2022. https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/aurinko/

Ilman syöpää. 2022b. Lapsen iho on herkkä auringon säteilylle – kolme kysymystä. Viitattu 27.4.2022. https://www.ilmansyopaa.fi/suojaa-lapsen-iho-auringon-sateilylta/aa.fi)

Kleier, J. ym. 2017. Sun Exposure and Protection Practices Of Caregivers for Young Children Living In South Florida. Pediatric nursing Vol. 43, No. 3.

Lounais-Suomen syöpäyhdistys. 2022. Aurinkoagentti 2.0. Viitattu 25.3.2022. https://www.lounais-suomensyopayhdistys.fi/neuvonta-ja-tuki/aurinkoagentit-2-0/

Ohje Sun OpiX -sivuston kirjoittajille. 2022. Turun ammattikorkeakoulu. Viitattu 11.4.2022. https://sunopix.turkuamk.fi/kirjoitusohjeet/

Paakkari, I. 2022. D-vitamiini. Lääkärikirja Duodecim. Viitattu 25.4.2022. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01044

Rantanen, T. 2017. Järkevä suojautuminen auringolta. Lääkärilehti 24, vuosikerta 72.

Snellman. E & Aitasalo. M. 2016. Auringonpaisteen haitat. Lääkärikirja Duodecim. Viitattu 27.4.2022. https://www.terveyskirjasto.fi/mat00217/auringonpaisteen-haitat?q=auringon#s5

Säteilyturvakeskus. 2020a. Auringon ultraviolettisäteily. Viitattu 27.4.2022. https://www.stuk.fi/aiheet/uv-sateily-aurinko-ja-solarium/auringon-ultraviolettisateily

Säteilyturvakeskus. 2020b. Suojaudu auringolta oikein. Viitattu 27.4.2022. https://www.stuk.fi/aiheet/uv-sateily-aurinko-ja-solarium/iho-voi-palaa-auringossa/suojaudu-auringolta-oikein

Terveyskylä.fi. 2018. Suojaudu ihosyövältä. Viitattu 27.4.2022. https://www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/ihokasvaimet/ennaltaehk%C3%A4isy/suojaudu-ihosy%C3%B6v%C3%A4lt%C3%A4

Thoonen, K. ym. 2019. Childhood sun safety at different ages: relations between parental sun protection behavior towards their child and children´s own sun protection behavior. BMC Public Health Vol. 19, No. 1044.

Özkur, E. ym. 2020. Parents´ Knowledge about Sun Exposure ans a Comparison of their Personal Practices versus Those Used to Protect their Children against the Sun. Turkish Journal of Dermatology Vol. 14, No.1.