Etiikkaa on joka puolella – EthCo-hanke vahvistaa terveydenhuollon ammattilaisten eettistä osaamista
Eettiset haasteet terveydenhuollossa rasittavat työyhteisöä ja heikentävät työhön sitoutumista. Tämä vaikuttaa työntekijöiden työhyvinvointiin ja tapaan hoitaa potilaita. (Tulevaisuuden) terveydenhuollon ammattilaisilla tulee olla taitoja edistää eettisesti turvallista ilmapiiriä sekä työyhteisössä että suhteessa potilaaseen – huomioida potilaan tarpeet, kunnioittaa itsemääräämisoikeutta ja kohdella tasavertaisesti.
Turun ammattikorkeakoulu on mukana EthCo – For better ethical safety in future health care environments -projektissa, joka pyrkii kehittämään ja yhtenäistämään etiikan koulutusta. Hanketta toteutetaan yhteistyössä Suomen, Ruotsin, Latvian, Maltan ja Espanjan kanssa, ja sen kohderyhmänä ovat hoitotyön ja fysioterapian opiskelijat sekä alan ammattilaiset.
Hanke järjestää koulutuksia, joissa osallistujat lisäävät eettistä osaamistaan ja edistävät näin eettisen turvallisuuden toteutumista työpaikoilla. Maltalla 22.–26.4.2024 pidetty intensiivikurssi keskittyi sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden etiikkaan sekä eettisesti haastaviin tilanteisiin. Maltan yliopiston tiloissa kokoontui viikon aikana sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, opettajia ja opiskelijoita muun muassa sairaanhoidon, ensihoidon, terveydenhoidon ja fysioterapian aloilta.
Intensiivikurssilla sai perehtyä hoitotyön eettisyyteen moniulotteisesti sairaanhoitajien ja fysioterapeuttien näkökulmasta. Sellainen ei välttämättä muuten ole mahdollista, ja perustason koulutuksissa etiikkaa käsitellään melko pintapuolisesti. Eettiset ongelmat ovat terveysalalla arkipäivää, ja etiikan osaamista ja kursseja tulisikin lisätä koulutukseen enemmän.
Intensiivisellä viikolla paljon pohdittavaa
Maltan intensiivikurssilla opiskeltiin viisi päivää. Päiviin sisältyi orientaatio viikkoon, varsinainen etiikan opintojen osio sekä loppureflektiotehtävä ja palautekeskusteluja. Viikko sisälsi kolme intensiivistä päivää, joista jokainen alkoi luennolla ja päättyi simulaatioihin.
Eri maiden opettajien pitämät luennot olivat mielenkiintoisia ja sisälsivät myös esimerkiksi keskustelutehtäviä. Pienemmissä ryhmissä toteutuneet simulaatiot käsittelivät erilaisia eettisiä tilanteita, ja niiden jälkeen käytiin tapahtunut läpi yhdessä keskustellen.
Lisäksi viikon aikana käytiin kaksi ”Ethical coffee room” -keskustelua, joissa päästiin jakamaan ammatillisessa mielessä kokemuksia ja ajatuksia, jotka liittyivät erilaisiin eettisiin ongelmiin, joita ammattilaiset ja opiskelijat kohtaavat työssään. Ennen Maltalle lähtöä tehtiin myös ennakkotehtävät, jotka valmistivat viikkoon sekä olivat tärkeitä työkaluja viikon aikana toteutuneissa tehtävissä ja simulaatioissa.
Monikulttuurisuus ja -ammatillisuus vahvasti esillä
Monikulttuurisuus oli merkittävästi esillä viikon aikana. Intensiivikurssi toi meille suomalaisille paljon perspektiiviä muiden maiden toimintamalleista ja niiden positiivisista puolista. Se antoi lisäksi ymmärrystä niistä asioista, joita arvostaa Suomen terveydenhuollosta. Viikon aikana pääsi hyvin tutustumaan eri maiden opiskelijoihin ja keskustelemaan kulttuurieroista myös intensiivikurssin tehtävien ulkopuolelta.
Myös moniammatillisuus oli suuressa roolissa kurssin aikana. Jokaisen ammattialueen vahvuudet korostuivat viikon aikana simulaatioissa ja keskusteluissa – kaikki ammattilaiset ovat olennaisessa roolissa potilaan hoidossa. Moniammatilliset kohtaamiset toivat meille erilaisia näkökulmia sekä opettivat uusia toiminta- ja ajattelumalleja hoito- ja terapiatyöhön.
Yhteenvetona hankkeesta jäi käteen kattavan eettisen koulutuksen lisäksi uusia ystävyyssuhteita kotimaasta ja tuttavuuksia muista Euroopan maista. Kurssi antoi tärkeän työkalun tulevaisuuteen, paitsi eettisten ongelmien ratkaisuun myös etiikan tietotaidon jakamiseen. Viikon aikana totesimme yhdessä tärkeimmän – ”Ethics is everywhere”.
EthCo – For Better Ethical Safety in Future health care environments
EthCo on Euroopan unionin osarahoittama kolmivuotinen Erasmus+-hanke (2022–2025), jota luotsaa Turun ammattikorkeakoulun Terveydenhuollon kehittäminen hybridimaailmassa -tutkimusryhmä. Lue lisää kansainvälisestä projektista: ethco.turkuamk.fi.
Teksti:
Nelli Lahti, fysioterapeuttiopiskelija
Turun AMK
Pyry Lempinen, ensihoitajaopiskelija
Turun AMK
Aino Saarinen, terveydenhoitajaopiskelija
Turun AMK
Laura Vahala, sairaanhoitaja (AMK)
Varha, Raision terveysasema
Kati Naamanka, TtT, fysioterapian lehtori
Turun AMK
Lähteet:
EthCo-project. 2024. https://ethco.turkuamk.fi/
Huhtala, M. and Feldt, T. 2016. The Path from Ethical Organisational Culture to Employee Commitment: Mediating Roles of Value Congruence and Work Engagement. Scandinavian Journal of Work and Organizational Psychology, 1(1): 3, 1–14.
Manninen, K., Björling, G., Kuznecova, J. & Lakanmaa, R-L. 2020. Ethical Coffee Room: An international collaboration in learning ethics digitally. Nursing Ethics 27(8), 1655–1668.
Poikkeus, T., 2019. Support for nurses’ ethical competence − Organizational and individual support by nurse leaders. University of Turku, Faculty of Medicine, Nursing Science. Annales Universitatis Turkuensis, Jyväskylä: Grano Oy. Academic Dissertation.