Fysioterapeuttiopiskelijoiden ohjaamat Sun Hyvä Treenit lisäävät henkilöstön hyvinvointia

02.03.2023

Syyslukukaudella 2022 järjestettiin Kupittaan kampuksella, EduCityn tiloissa, kaikille avoimia Sun Hyvä Treeni -ryhmäliikuntatunteja. Kyseessä oli pilottihanke, jossa Turun ammattikorkeakoulun fysioterapian monimuotokoulutuksen ensimmäisen vuoden opiskelijat ohjasivat kuntoliikuntaa osana Terveysliikunnan ja liikuntaneuvonnan opintojaksoa. 

Yhdeksän viikon pituinen Sun Hyvä Treeni -kurssi järjestettiin tiistaisin loka-marraskuun ajan. Ajankohta oli suunniteltu sopivasti työpäivän päätteeksi, jotta osallistuminen olisi mahdollisimman helppoa ja houkuttelevaa. Kohderyhmänä oli erityisesti Kupittaan Tiedepuiston opetus- ja toimistohenkilöstö.

Terveyskunnon kaikki osa-alueet haltuun

Kurssilla oli neljä liikunnan teemaa, joita kutakin harjoitettiin kaksi viikkoa peräkkäin. Teemat olivat kestovoima, liikehallinta, kestävyys ja liikkuvuus. Lisäksi syyslomaviikon yksittäisenä lisäteemana harjoitettiin rytmikoordinaatiota. Välineinä käytettiin kehonpainon lisäksi muun muassa jumppakeppiä ja vastuskuminauhoja.

Osallistujat pitivät vaihtuvista teemoista:

– Kaikki olivat hyviä! Erityisesti liikkuvuus on luonteeltaan niin helposti lähestyttävä ja monelle sopiva, että sitä voisi tarjota jatkossa enemmän.

– Treeni oli musta sopivan mittainen, ja vaihtuva teema oli tosi toimiva. Jos teemana oli ei niin suosikki (rääkki), niin jaksoi hyvin, kun tiesi, että pian taas vaihtuu.

Kutakin teemaa ohjasi kaksi opiskelijaa kerrallaan, mikä mahdollisti myös yksilöllisen ohjauksen tuntien aikana. Opiskelijat olivat motivoituneita ja kannustavia ohjaamisessaan. He olivat perehtyneet perusteellisesti liikunnan osa-alueisiin, laatineet hyvät ja innostavat tuntiohjelmat sekä harjoitelleet ohjausta etukäteen. Palaute opiskelijoille oli pääosin kiittävää.

Osallistujia kurssilla oli tässä pilottivaiheessa vasta kourallinen. He olivat kuitenkin sitäkin innokkaampia ja osallistuivat kaikki lähes jokaiselle tunnille. Tämä kertoo paitsi osallistujien omasta motivaatiosta ja sitoutumisesta myös treenien sisällön ja ohjauksen hyvästä laadusta.

Treenien hyöty vastavuoroista

Turun ammattikorkeakoulussa tilapalveluvastaavana työskentelevä Heidi Hyytiäinen oli yksi ahkerimmista osallistujista. Hän kertoo omasta Sun Hyvä Treeni -kokemuksestaan seuraavasti:

Lähdin mukaan treeneihin, sillä kaipasin lisää aktiivisuutta ja matalan kynnyksen liikkumista arkeen. Sun Hyvä Treenit järjestettiin kätevästi suoraan työpäivän jälkeen työpaikan tiloissa, joten osallistuminen oli helppoa ja tehokasta ajankäytön suhteen. EduCityn tilat soveltuivat näppärästi myös ryhmäliikuntatiloiksi pienelle ryhmälle.

– Pidin kovasti jumppien vaihtuvuudesta ja niiden haastavuudesta. Opiskelijat ohjasivat jumpat ammattitaitoisesti, ja porukassa oli hyvä, positiivinen ja kannustava yhdessä tekemisen tunnelma. Toivon kovasti, että alkuvuodesta jumpat taas jatkuvat.

Treeneissä oli rento tunnelma, hyvä yhteishenki ja tekemisen meininki. Hyöty oli vastavuoroista; osallistujat saivat tehokkaan treenin ja opiskelijat aitoa kokemusta terveysliikunnan ohjaamisesta. Näin koki myös eräs osallistujista:

– Treeni oli tietysti molemminpuolinen win-win!

 

”Hienoa työtä!”

Kauden päätteeksi tehdyn palautekyselyn perusteella kaikki osallistujat suosittelisivat ryhmää kavereilleen. Näin ollen pilottihankkeena alkanutta toimintaa on tarkoitus jatkaa kevätkaudella 2023.

Palautetta osallistujilta:

  • “Kiva idea ja hyvä toteutus, kiitos kun järjestitte tämän!”
  • “Opiskelijat onnistuivat tehtävässään oikein hyvin, hatunnosto heille jokaiselle!”
  • “Hienoa työtä! Meillä on lahjakkaita opiskelijoita! Kiitos!”
  • “Vetäjät olivat ihania, miellyttäviä ja osaavia opiskelijoita.”

 

Teksti:

Katja Kauttu
Fysioterapeuttiopiskelija ja Sun Hyvä Treeni -mentori
Turun AMK

Afrisa Kapella
Fysioterapian lehtori
Turun AMK