Kätilön läsnäolon vaikutukset synnytykseen merkittäviä

01.04.2021

Kätilön läsnäololla synnytyksen aikana on positiivisia vaikutuksia äidin ja vauvan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Läsnäolo voi olla aktiivista tai passiivista. Aktiivisella läsnäololla tarkoitetaan esimerkiksi keskustelua tai lääkkeetöntä kivunlievitystä, kuten hierontaa tai hoitotoimenpiteitä. Passiivinen läsnäolo on huoneessa olemista ilman että tehdään aktiivisesti mitään.

Selvitin opinnäytetyössä äitien (n=13) kokemuksia kätilön läsnäolon vaikutuksesta synnytykseen. Käytin laadullisia menetelmiä, ja toimeksiantajana toimi Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) naistenklinikka.

Kätilön läsnäolon on todettu lyhentävän synnytyksen kestoa sekä vähentävän kipulääkityksen käyttöä ja tarvetta avustaville toimenpiteille. Hyvin toteutuneena läsnäolo lisää äidin turvallisuuden tunnetta ja itsevarmuutta sekä rentouttaa ja vähentää synnytyksenaikaista stressiä. Tällöin synnytyksestä jää helpommin positiivinen kokemus. Positiivinen synnytyskokemus antaa hyvän pohjan äidin ja vastasyntyneen varhaiselle vuorovaikutukselle.

Äitien kokemukset läsnäolosta positiivisia

Opinnäytetyön tulosten mukaan Tyksissä synnyttäneet äidit kokivat kätilön läsnäolon hyvänä asiana. Äidit kuvailivat vastauksissaan kätilöiden toimintaa myönteisin ilmauksin, ja läsnäololla nähtiin olevan positiivisia vaikutuksia synnytyskokemukseen.

Äidit kuvailivat, että kätilöt toteuttivat läsnäoloa keskustellen, neuvoa antaen, kannustaen sekä ehdottaen eri vaihtoehtoja synnytyksen edistyessä. Passiivisesti kätilö oli läsnä olemalla vierellä ja valmiina vastaamaan äidin esittämiin kysymyksiin.

Vastauksissa näkyi yleinen tyytyväisyys kätilöiden toimintaan ja ajalliseen läsnäoloon. Kätilöt olivat onnistuneet hyvin toteuttamaan läsnäoloa yksilöllisesti, äidin tarpeita vastaavasti.

Läsnäolo on tärkeää

Läsnäolon on merkittävä tekijä, joka muokkaa synnytyskokemusta monin eri tavoin. Kätilö voi olla läsnä monella tapaa. Olisi tärkeä löytää jokaiselle äidille yksilöllinen ja hyvä tapa. Jokainen voi kehittyä omassa läsnä olemisessaan.

Aito läsnäolo on tärkeä taito niin kätilötyössä kuin myös jokaisen ihmisen arjessa. Kaikki voisivat miettiä, kuinka kehittää oman läsnäolonsa toisen tarpeita vastaavaksi ja yksilölliseksi. On tärkeää, että jokainen kokee tulleensa omassa elämässään kohdatuksi ja kuulluksi.

Lue lisää

Pääset lukemaan koko opinnäytetyön tästä linkistä.

Lähteet

Aune, I.; Dahlberg, U.; Persen, J.; Selboe, S-T.; Skogås, A-K. & Torvik, H. 2015. How can midwives promote a normal birth and a positive birth experience? The experience of first-time Norwegian mothers. Sexual & Reproductive Healthcare. Vol. 7, 2-7. Norway: Elsevier.

Bohren, M.; Cuthbert, A.; Fukuzawa, R.; Hofmeyr, J. & Sakala, C. 2017. Continuous support for women during childbirth. Cohrane Database of Systematic Reviews. Iss. 7. Geneva: John Wiley & Sons, Ltd.

Conrad, M. & Stricker, S. 2018. Personality and labor: A retrospective study of the relationship between personality traits and birthing experiences. Journal of reproductive and infant psychology. Vol. 36, No 1, 67-80. Pennsylvania: Taylor & Francis Ltd.

Paananen, Y.; Pietiläinen, S.; Raussi-Lehto, E. & Äimälä, A-M. 2017. Kätilötyö. Raskaus, synnytys ja lapsivuodeaika. 6.-7. painos. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy.

Teksti

Karoliina Köyhäjoki
Kätilöopiskelija
Turun AMK

Tiina Murto
Lehtori
Turun AMK