Kehittämisprojekti Tyksin leikkausosaston heräämössä – ”Harjoittelussa parasta oli työn monipuolisuus”

02.05.2024

Suoritimme viiden viikon kehittämis-, johtamis- ja yrittäjyys-harjoittelumme Turun yliopistollisen keskussairaalan leikkausosaston heräämössä (TYKS, TG4). Projektin tavoitteena oli nostaa esille heräämön kehityskohteita sekä luoda uusia toimintamalleja hoitotyön tueksi.

Havainnoinnin, henkilökunnalle tehdyn kyselyn ja osastonhoitajien haastattelun tuloksena syntyi kirjallisuuskatsausta sivuava suunnitelma. Lisäksi teimme heräämöön posterin vastuuhoitajan työtehtävistä. Havainnoinnin tulokset esittelimme osastolle aamupalaverissa. Yksikölle ja meille harjoittelumuoto oli aivan uudenlainen.

Aloitimme harjoittelumme projektiin tutustumalla. Kävimme läpi alustavan suunnitelman ja tavoitteet projektiin liittyen, alustavia aikatauluja sekä mitä odotuksia projektin kannalta oli meille. Saimme kattavat tiedot osaston TG4 toiminnasta.

Projektityöskentely oli kummallekin aivan uutta eli aiempaa kokemusta ei tällaisesta harjoittelusta ollut.

Ensimmäiset päivät vietimme heräämössä tarkkaillen hoitajien työskentelytapoja. Pohjustimme havaintoja lähteisiin perustuvalla tiedolla. Saimme myös osallistua heräämössä tapahtuviin toimenpiteisiin ja tutustua farmaseutin työpäivään.

Laadimme kyselyn heräämön hoitajille yhteistyössä osastonhoitajan kanssa. Kysely käsitteli heräämön vastuuhoitajan roolia, epäkohtia heräämön toimintamalleissa sekä muutostoiveita. Vastausten pohjalta pääsimme laatimaan sisällönanalyysin ja kehittämään ideoita heräämötoiminnan selkeyttämiseksi. Näitä ideoita kirjoitimme suunnitelmaamme, josta osastonhoitaja poimi mielestään toimivat, lisäsi omat ideansa ja kokosi näin uudet toimintaohjeet.

Tulokset esittelimme harjoittelun viimeisellä viikolla aamupalaverissa. Uusia toimintamalleja havainnoimme vielä muutaman päivän, jonka jälkeen pääsimme kokoamaan raportin.

Saimme pohtia vallitsevia toimintatapoja eri näkökulmista ja miettiä niihin mahdollisia ratkaisuja.

Projektityöskentely oli kummallekin aivan uutta eli aiempaa kokemusta ei tällaisesta harjoittelusta ollut. Sairaanhoitajaopiskelijoiden harjoittelut koostuvat pääsääntöisesti vain hoitotyöstä, joten projektimuotoinen työskentely tuntui mielenkiintoiselta ajatukselta ja kivalta vaihtelulta. Itse harjoittelun toteutimme hybridinä eli kirjallisia töitä teimme myös kotoa käsin.

– Kivointa oli, kun sai itse aikatauluttaa työpäivät, kun ohessa pystyi hoitamaan myös muita pakollisia menoja. Osastonhoitaja ja koko yksikkö olivat hyvin joustavia. Projektimuotoinen harjoittelu oli mielenkiintoinen, koska saimme pohtia vallitsevia toimintatapoja eri näkökulmista ja miettiä niihin mahdollisia ratkaisuja. – Ella

– Olemme viimeisen vuoden opiskelijoita, joten meillä on pian opinnäytetyö kirjoitettavana.  Käsikirjan teko oli hyvää harjoitusta sitä varten. Kävin myös aina silloin tällöin seuraamassa leikkauksia. Oli mukavaa, kun yksikkö mahdollisti sen, vaikka se ei varsinaiseen harjoitteluun kuulunut.” – Ella

– Harjoittelussa parasta oli työn monipuolisuus. Päivät olivat vaihtelevia – oli havainnointia sekä kirjallisia töitä. Lisäksi opin projektiluonteisen työskentelyn vaiheet, jota en muualla ole päässyt toteuttamaan. Saimme myös itse vaikuttaa työaikatauluihimme. – Anni

 

Ideoitamme ja kehitysehdotuksiamme kuultiin avoimesti ja otettiin testattaviksi rohkeasti, opiskelijat kertovat.

 

Teksti:

Anni Uddman, sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Ella Isomäki, sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK