Kestävää hyvinvointia opiskelijoille, työntekijöille ja planeetalle

15.12.2023

Teemme päivittäin valintoja, joilla pyrimme turvaamaan omaa ja läheistemme hyvinvointia. Ovatko valinnat kuitenkaan aina hyviä planeetan ja tulevien sukupolvien kannalta? Olemme esimerkiksi tienneet jo yli sata vuotta fossiilisten polttoaineiden vaikutuksesta ilmakehän hiilidioksidin määrään ja siten maapallon keskilämpötilan nousuun, mutta tiedosta huolimatta asia on vain pahentunut vuosi vuodelta.  

Planetaarinen hyvinvointi on vielä suhteellisen vieras käsite suomalaisille, vaikka vastuullisuudesta ja kestävästä kehityksestä meillä jo paljon puhutaankin. Planetaarisella hyvinvoinnilla viitataan siihen, miten ihmiskunnan hyvinvointi ja elämäntapa vaikuttavat koko planeettaan, erityisesti ekosysteemeihin ja ympäristöön. Se korostaa yhteyttä ihmisten hyvinvoinnin ja maapallon terveyden välillä ja liittyy voimakkaasti kestävään kehitykseen, ympäristönsuojeluun ja ekologiseen tasapainoon.

Planetaarisen hyvinvoinnin ajatuksena on tarkastella globaaleja ekologisia järjestelmiä ja niiden kykyä tukea ihmisen elämää pitkällä aikavälillä. Se painottaa ekologista kestävyyttä ja resurssien käyttöä siten, että maapallon ekosysteemit voivat säilyä terveinä ja tukea nykyisiä ja tulevia sukupolvia.

Planetaarinen hyvinvointi heijastaa ymmärrystä siitä, että ihmisten hyvinvointi ja planeetan terveys ovat kytköksissä toisiinsa.

Turun ammattikorkeakoulussa alkoi syksyllä kansainvälinen SWEPPP-hanke, jossa kehitetään opiskelijoiden ja työntekijöiden osaamista planetaariseen hyvinvointiin. Hankkeen päätavoitteina on lisätä tietämystä ja koulutustarjontaa kestävän hyvinvoinnin alalla: luoda mahdollisuuksia lisätä kestävää hyvinvointia yhteiskunnan eri sektoreilla Euroopan unionin tasolla ja lisätä korkeakouluopiskelijoiden, työntekijöiden ja ammattilaisten tietoisuutta kestävän hyvinvoinnin esteistä ja väylistä vapaa-aikana ja työelämässä stimuloivien oppimismenetelmien avulla.

Planetaarinen hyvinvointi heijastaa ymmärrystä siitä, että ihmisten hyvinvointi ja planeetan terveys ovat kytköksissä toisiinsa, ja kestävät ratkaisut edellyttävät kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka ottaa huomioon ekologiset, sosiaaliset ja taloudelliset näkökulmat. YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) mukaisesti koulutus on yksi tehokkaimmista kestävän kehityksen välineistä, ja sen tavoitteisiin päästään vain globaalissa kumppanuudessa ja yhteistyössä – kuten SWEPPP-hankkeessa.

Turun ammattikorkeakoulun Global Gateway- ja New Ways of Promoting Performance -tutkimusryhmien asiantuntijat ovat mukana Erasmus+-hankkeessa, jota koordinoi Gdańskin teknillinen yliopisto (Puola). Lisäksi mukana hankkeessa ovat Kaunasin teknillinen yliopisto (Liettua) sekä Education Mobility Grid -konsultaatioyritys (Saksa). Turun ammattikorkeakoulun vahva osaaminen innovaatiopedagogiikasta (Innopeda®) tuo arvokkaan lisän laadukkaan koulutuskokonaisuuden suunnitteluun ja toteutukseen.

 

 

 

 

 

 

Teksti:

Marion Karppi, tutkimusvastaava
New Ways of Promoting Performance
Turun AMK

Irina Katajisto-Korhonen, lehtori (toimintaterapia)
Turun AMK