Kokemuksia Erasmus-lyhytopiskelijavaihdosta Espanjassa

05.04.2023

Osa Turun ammattikorkeakoulun Terveys ja hyvinvointi -sektorin YAMK-opiskelijoista suoritti lyhytvaihdon Erasmuksen kautta. Matka suuntautui kohti Fuengirolaa ja Malagaa. Ryhmä koostui gerontologian asiantuntijuuden sekä kuntouksen ja liikunnan integraation opiskelijoista.

Opiskelijoiden Erasmus-lyhytvaihtoapurahoja myönnetään vaihtoihin, jotka suuntautuvat Turun ammattikorkeakoulun yhteistyökorkeakouluihin Euroopassa (EU-maat, ohjelmaan assosioituneet kolmannet maat, Iso-Britannia ja Sveitsi). Tukimäärä määräytyy päivittäisen keston mukaan, minimikesto lyhytvaihdolle on viisi päivää. Vaihdon kestoon voidaan lisätä yksi matkapäivä vaihdon alkuun ja loppuun (yhteensä enintään kaksi päivää). Fyysisen vaihto-osuuden tulee olla 5–30 päivää ilman matkapäiviä.

Tällaista vaihtomahdollisuutta ei ole ollut mahdollista suorittaa Turun ammattikorkeakoulussa aikaisemmin, koska lyhytvaihtosopimuksia ei ole ollut. Sopimus kuitenkin mahdollisti sen, että vaihdon ei enää tarvitse olla vähintään kaksi kuukautta, vaan sen voi toteuttaa tiivistetysti.

Hyvinvointikartoituksia senioreille

Vaihdon tavoitteena oli suunnitella, toteuttaa ja arvioida hyvinvointi- ja toimintakykykartoituksia +65-vuotiaille suomalaisille, jotka asuvat Espanjan Aurinkorannikolla joko ympärivuotisesti tai osan vuodesta. Suunnittelussa tehtiin yhteistyötä Aurinkorannikon Sydänyhdistyksen aktiivien Paula Sirén ja Hannelen von Konow-Louko kanssa sekä opettajien Nina Rantalaihon ja Sini Elorannan kanssa Arvokas vanhuus -tutkimusryhmästä.


Katso video: YAMK-opiskelijoiden projektityön harjoittelu Fuengirolassa 2023

Aurinkorantojen suomalainen seurakunta tarjosi tilat ikäihmisten tapaamiseen ja hyvinvointi- ja toimintakykykartoitusten tekemiseen. Seurakuntakoti Los Bolichesissa on eri-ikäisten suomalaisten kohtaamispaikka tai olohuone, kuten he itse sitä kutsuivat.

Vapaaehtoiset tekevät lounaan maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Lounaalla käy 200–400 henkilöä. Keskiviikkoisin sosiaalikuraattori pitää oman vastaanoton, jolla käy hyvin erilaisissa elämän tilanteissa olevia suomalaisia. Lounasaikaan muutama vapaaehtoinen mittaa verenpaineita, tämä mittaus on enemmänkin ihmisen kuulemisen ja näkemisen paikka, kuten he asiaa kuvasivat.

Yksinäisyys nostaa päätään myös Aurinkorannikolla

Moni seniori-ikäinen suomalainen, joita opiskelijat tapasivat, oli asunut Aurinkorannikolla jo vuosia tai vuosikymmeniä. Osan espanjan kielen taito oli puutteellinen, koska suomalaisyhteisö Aurinkorannikolla on suuri, noin 25 000 – 30 000 suomalaista. Monen toimintakyky oli verrattain hyvä tai jopa erinomainen.

Usea seniori kuvasi elämäänsä yhteisön keskellä yksinäiseksi. Ystävät, joiden kanssa on jaettu yhteinen arki, ovat muuttaneet Suomeen sairastuttuaan tai kuolleet. Ikääntyneen on vaikea löytää uusia ystäviä. Ollaan yhteisellä aamukahvilla, kaikki omissa pöydissä yksin!

Sosiaalikuraattori kertoi, kuinka monet suomalaiset yritykset siirtävät palveluitaan Aurinkorannikolle. Tulotaso Espanjassa on matala, 730 – 1 200 euroa. Elinolot kuitenkin tulotasoon nähden korkeat (vuokrat, ruoka ja lasten koulumaksut) lisäksi Suomeen jäävä tukiverkko on kaukana.

Aurinkorannikolla on suomalainen koulu päiväkodista aina lukioon saakka, vuosimaksu noin 2 100 euroa/lapsi. Aurinkorannikon kaikki seurakunnat – Merimieskirkko, Turistikirkko ja evankelis-luterilainen kirkko – etsivät perheiden tueksi sijaisisovanhempia Aurinkorannikolla olevista seniori-ikäisistä. Perheille riittää se, että joku on lapsen kanssa ja kuulee häntä. Vanhemmat saavat hengähdystauon, ja siten koko perhe voi paljon paremmin.

Yhteistyö jatkuu

Matka oli monenlaisia ajatuksia herättävä. Vertailimme usein Suomen ja Espanjan ikääntyneiden palvelujen saatavuutta ja erilaisuutta sekä eriarvoisuutta. Rahalla saa, mitä haluaa!

Monen ikääntyneen suomalaisen asema Espanjassa on haastava, esimerkiksi kielitaidottomuus, yksinäisyys, päihteet, talousongelmat ja terveyshaasteet tuovat vaikeuksia arkeen. Auringon valo, vaihteleva maasto, tuoreet hedelmät ja vihannekset kannustavat liikkumaan ja huolehtimaan itsestään seniorineinakin.

Turun ammattikorkeakoulun Terveys ja hyvinvointi -sektorilla tullaan jatkamaan yhteistyötä Aurinkorannikon Sydänyhdistyksen ja Malagan yliopiston hoitotieteen laitoksen kanssa. Yhteistyö mahdollistaa Bachelor- ja Master-opiskelijoiden vaihdot myös tulevaisuudessa.

 

Viikon aikana ehdimme nähdä Fuengirolaa, Los Bolichesia, Torremolimoksen ja Benalmadenan. Sää suosi ja antoi parastaan.

Sairaanhoidon opetus toteutuu yliopistossa. Malagan yliopistolla opiskelijoita vastassa oli professori Manuel Sanches Gonzales, joka esitteli hoitotieteen laitoksen (Faculty of Nursing Science) toimintaa. Saimme tutustua yliopiston oppimisympäristöihin ja opiskelijoiden kliinisten taitojen opiskelutiloihin. Siellä oli hienot simulaatiotilat. Vaikuttavaa!

 

Teksti:

Elisa Hautala
Sairaanhoitaja, YAMK-opiskelija
Turun AMK

Kukka Junno
Sairaanhoitaja, YAMK-opiskelija
Turun AMK

Nina Rantalaiho
Lehtori
Turun AMK

Sini Eloranta
Yliopettaja
Turun AMK

 

Video:

Hanna-Mari Hiltunen