Miten helpottaa hoitajien työtä? Opintojakso toteutui yhteystyössä Campuskoti Merihelmen henkilökunnan kanssa

08.05.2025
Opiskelijoiden ideoima SenioriTuki-sovellus SeTu tuo ”tukea, turvaa ja apua napin painalluksella”. Ryhmässä olivat mukana Ahmed, Aino, Benjamin, Jens, Olivia ja Kim.

Osaamismalli ikääntyneiden hoitotyön vetovoimaksi -projektissa kehitetään sairaanhoitajakoulutuksen teorian integrointia autenttiseen ympäristöön. Turun ammattikorkeakoulun opettajat ja opiskelijat toimivat yhteistyössä Campuskoti Merihelmen henkilökunnan ja asukkaiden kanssa. Sen myötä opintojaksojen erilaiset teoreettiset tehtävät saavat käytännön näkökulmaa. 

Osaamismallissa käytetään tiimioppisen mallia, jossa opintojaan aloittelevat sairaanhoitaja opiskelijat suorittavat ensimmäisen ohjatun harjoittelunsa Campuskoti Merihelmessä oppien tiimeissä. Mallin tarkoituksena on helpottaa opiskelijan siirtymistä ammattilaiseksi, lisätä tiimityöskentely- ja työelämätaitoja.

Opiskelijat pääsevät työskentelemään itsenäisemmin, mutta silti ohjatusti. Ohjaaja on takaamassa potilasturvallisuutta koko ajan. Opiskelijat saavat omasta oppimisestaan vastuuta, joka lisää itseluottamusta. Ammatillinen kasvu alkaa heti opintojen alusta.

Campuskoti Merihelmi on tehostetun palveluasumisen yksikkö, jossa sairaanhoitajaopiskelijat harjoittelevat työelämätaitoja aidossa hoivaympäristössä. Merihelmi sijaitsee Salo IoT Campuksella.

Opiskelijat tutustuivat liiketoiminnan suunnitteluun

Yksi ensimmäisen lukukauden opintojaksoista on Sustainable and Client-Oriented Social and Health Care Services and the Basics of Entrepreneurship. Opintojakson sisältöinä ovat sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmä, kestävä kehitys terveydenhuollossa sekä yrittäjyys.

Sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän tehtävät ovat itsenäisesti tehtäviä, ja ne muokattiin Campuskoti Merihelmessä toteutettaviksi. Kestävä kehitys terveydenhuollossa sekä yrittäjyys sidottiin harjoitteluun Merihelmessä opiskelijoiden käytäntöön.

Tehtävässä opiskelijoiden tuli luoda yritys, joka tuottaa palveluja Campuskoti Merihelmeen. Opiskelijoiden yrittäjyysosion liiketoimintasuunnitelmat olivat käytäntöön sopivia ja hoitotyötä helpottavia. Jokainen suunnitelma suuntautui hoitohenkilökunnan ajan vapauttamiseen ja siten asukkaiden hoitamiseen.

Tehtävä muokattiin yhteistyössä Merihelmen opetushoitaja Sirkku Riikosen kanssa. Tehtävässä pidettiin samat arviointikriteerit ja täydennettiin ohjeita niin, että yrityksen palvelut tulee sopia opiskelijaosastolle.

Kaksi kuviteltua sovellusta ja yritystä

Opiskelijat ideoivat Campuskoti Merihelmeen kaksi älypuhelimen sovellusta ja kaksi yritystä. Kaikissa liiketoimintasuunnitelmissa oli pohjalla opiskelijaosaston toiminnan tunteminen ja oivallus siitä, mikä palvelu tuo helpotusta hoitajien työhön. Liiketoimintasuunnitelmien esittelyssä yrityksen palvelujen soveltuvuus Merihelmeen perusteltiin monipuolisesti ja laajasti.

Sovelluksen avulla hoitohenkilökunta vapautuisi puhelimessa vietetystä ajasta, saisivat helposti pidettyä omaiset ajan tasalla asukkaan voinnista ja tiedotettua Merihelmen toiminnasta. Sovelluksen kautta asukas ja omainen voivat pitää yhteyttä puheluilla ja videoyhteydellä. Tämä sovellus olisi jopa yhteydessä hoitokertomukseen, jonka kautta omainen saisi reaaliaikaista tietoa asukkaan voinnista samalla kun hoitaja tekee kirjauksia. Liiketoimintasuunnitelmassa oli huomioitu tietosuoja.

Toinen sovellus mahdollistaa asukkaan tai omaisen tilata apua arjen askareisiin tai yksinäisiin hetkiin. Sovelluksen kautta saisi seuraa asukkaalle, kun asukas tarvitsee saattajaa terveydenhuollon toiseen yksikköön tai toivomaansa tapahtumaan. Tämä mahdollistaisi asukkaan siirtymisen Merihelmestä esimerkiksi sairaalaan tutkimuksiin, ilman hoitohenkilökunnan mukanaoloa. Sovellus sisältää myös osion omaisen keskustelutukeen.

 

Merihelmen kultaiset hetket. Ryhmään kuuluivat Matleena Virkki, Alina Lahti, Tessa Jylhä-Ollila, Henna Miikkulainen ja Sini Kuittinen.

 

Laboratoriopalveluja tarjoava yritys vapauttaisi hoitohenkilökunnan laboratorionäytteiden ottamisesta, käsittelystä ja kuljettamisesta. Näin Merihelmi hyötyisi yrityksestä monella tavalla. Osaston ei tarvitsisi tilata laboratorionäyteputkia, tilaa vapautuisi osastolla muuhun käyttöön, näytteenoton huolehtisi osaavat henkilöt ja näytteen kuljetus tapahtuisi yrityksen puolesta. Yritys tarjoaisi myös ohjausta, opastusta ja neuvontaa laboratorionäytteisiin liittyen.

Viriketoimintaa tarjoava yritys oli suunnattu sekä asukkaiden, henkilökunnan ja omaisten toimintaan. Yritys tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisten järjestämiä ikimuistoisia hetkiä ja virikkeellistä sisältöä arjen keskelle. Henkilökunta voi esittää toiveita ohjelmasta. Tämä mahdollistaisi myös erilaisia teemailtoja myös läheisille sekä erilaista toimintaa miehille ja naisille. Tässä liiketoimintasuunnitelmassa huomioitiin henkilökunta, jolle olisi tarjolla erilaista ohjelmaa toiveita kuunnellen.

”Osastolle kaivattuja palveluita”

Liiketointasuunnitelmat esitettiin ryhmälle ja Merihelmen henkilökunnalle. Keskustelu oli vilkasta ja hedelmällistä. Kaikki yritykset soveltuivat hyvin Merihelmeen. Esityksen jälkeen yrityksen toimintaa kehitettiin keskusteluissa eteenpäin ja henkilökunnan kanssa pohdittiin yrityksen antamaa hyötyä opetusosastolle. Lisäksi pohdittiin yrityksen soveltuvuutta muihin yksiköihin.

Opiskelijat kertoivat havainnoineensa opiskelijaosaston toimintaa miettiessään yrityksen palveluita. Kaikki yrityssuunnitelmat korostivat hoitohenkilökunnan ajankäytön vapauttamista yrityksen tuomien palveluiden osalta. Osasta liiketoimintasuunnitelmista oli keskusteltu osaston henkilökunnan kanssa ja niiden perusteella kehitetty eteenpäin. Henkilökunnan mukaan yritykset olivat realistisia ja todella osastolle kaivattuja palveluita.

Osaamismalli ikääntyneiden hoitotyön vetovoimaksi -projektissa kehitetään sairaanhoitajaopiskelijoille uusi työharjoittelun osaamismalli, jonka avulla vastataan työelämän muutoksista aiheutuviin osaamistarpeisiin ja nostetaan ikääntyneiden hoitotyön osaamistasoa. Projektia rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja hallinnoi Arvokas vanhuus -tutkimusryhmä.

 

 

 

Teksti:

Jaana Lumme
Päätoiminen tuntiopettaja, sairaanhoitaja (YAMK)
Sairaanhoidon osaamisalue
Turun AMK

Sari Mäkinen
Lehtori
Sairaanhoidon osaamisalue
Turun AMK