Näin valmistelet umpilisäketulehdusta sairastavan potilaan leikkausta varten

24.05.2022

Umpilisäkkeen tulehdus eli appendisiitti syntyy, kun bakteerit eivät pääse poistumaan umpilisäkkeestä ahtautuneen sisäontelon aukon takia. Appendisiitti on yleinen kirurgiaa vaativa sairaus, joka kehittyy seitsemälle prosentille suomalaisista elämän varrella.

Tätä tautia voidaan hoitaa joko mikrobilääkkeillä tai leikkaushoidolla. Sairaanhoitaja valmistelee appendisiittipotilaan umpilisäkkeen poistoleikkausta varten.

Mitä selvität ensimmäisenä?

Potilaan saapuessa osastolle tehdään tulohaastattelu, jossa selvitetään hänen mahdolliset sairautensa, allergiansa, lääkitykset, aikaisemmat leikkaukset ja nukutukset sekä alkoholi- ja tupakointitottumukset. Myös potilaan senhetkinen paino ja pituus tulee selvittää. Oireista ja kivun alkamisajankohdasta kerätään lisätietoa sekä varmistetaan paaston pituus. Tässä vaiheessa on myös tärkeää varmistaa hänen suostumuksensa leikkaukseen.

Millainen on leikkausvaatetus?

Osastolla ohjataan ja tarpeen mukaan autetaan potilasta pukemaan päällensä avopaita ja sen lisäksi usein pikkuhousut. Tarpeen mukaan hänelle laitetaan tukisukat tehostamaan jalkojen verenkiertoa ja estämään verisuonien vaurioituminen. Hygienian ja potilasturvallisuuden vuoksi korut, lävistyskorut, kellot, piilolinssit ja kynsilakat poistetaan potilaalta sekä pitkät hiukset laitetaan kiinni. Lisäksi ranteeseen kiinnitetään potilasranneke, josta selviää hänen henkilöllisyytensä.

Miten tarkkailet leikkausta odottavan potilaan vointia?

Umpilisäkkeen poistoleikkaukseen menevän potilaan vointia on tärkeä seurata, jotta voitaisiin ajoissa huomata mahdolliset voinnissa tapahtuvat muutokset, esimerkiksi umpisuolen puhkeaminen. Tällainen tilanne muuttaisi leikkausta kiireellisemmäksi.

Potilaalta tarkkaillaan verenpainetta, sykettä, happisaturaatiota, hengitystiheyttä, ruumiinlämpöä, kipua sekä yleistä olotilaa. Diureesia seurataan potilaalta, jolle on asetettu virtsakatetri, muussa tapauksessa potilas käy vessassa ennen leikkausta. Osana voinnin tarkkailua laboratoriohoitaja ottaa potilaalta verinäytteitä.

Mitä kuuluu lääkitykseen ja nesteytykseen?

Potilaalle laitetaan tässä vaiheessa laskimokanyyli lääkkeitä ja nesteytystä varten. Kun diagnoosi on varmistettu, kivun hoitoon käytetään sentraalisesti vaikuttavia kipulääkkeitä, esimerkiksi tramadolia, alfentaniilia, morfiinia tai oksikodonia. Myös potilaan pahoinvointiin ja sen hoitoon tulee kiinnittää huomiota.

Ennen leikkausta infektioiden ehkäisemiseksi annetaan mikrobilääkkeenä yleensä kefuroksiimia tai metronidatsolia. Nesteytys tapahtuu laskimonsisäisesti, koska leikkauksessa potilas menettää nesteitä haihtumisen ja hikoilun kautta. Noin tuntia ennen toimenpiteeseen vientiä voidaan potilaalle antaa esilääke, usein sedatiivi, joka vähentää jännitystä.

Miten valmistelet potilaan ihon leikkausta varten?

Potilaan ihon kunto tulee tarkistaa ennen leikkausta, etenkin leikkausalueelta. Ihorikot, infektiot tai ihottumat saattavat estää leikkauksen, minkä takia leikkaustiimin informoiminen leikkausalueen kunnosta on erityisen tärkeää. Leikkausalueen ulkopuoliset rikot tai infektiot täytyy peittää oikeaoppisesti ennen leikkausta.

Ihon puhtaudesta tulee myös huolehtia. Koska appendisiittipotilaat ovat päivystyspotilaita, iho puhdistetaan joko vuodepesuliinoilla tai mahdollisuuksien mukaan suihkussa, mikäli potilas siihen kykenee. Puhdistuksessa kiinnitetään huomiota etenkin leikkausviillon ympäristöön, napaan, kainaloihin, nivustaipeisiin sekä genitaalialueeseen. Puhdistus viimeistellään klooriheksidiinipyyhkeillä.

Mitä kuuluu potilaan ohjaukseen?

Ohjausta tehdään niin paljon kuin ehditään, riippuen päivystysleikkauksen kiireellisyydestä. Tärkeää on kertoa tulevasta toimenpiteestä, sen kulusta sekä yleisimmistä komplikaatioista. Perusteellinen informointi lieventää potilaan leikkaukseen liittyvää pelkoa ja ahdistusta. Häntä tulee kuunnella ja rohkaista kertomaan huolistaan ja ennakkoluuloistaan. Lisäksi on hyvä käsitellä leikkauksen jälkeisen vaiheen hengitys- ja yskimistekniikkaa sekä vuoteesta istumaannousua.

Leikkausajan koittaessa

Potilas kuljetetaan leikkaussaliin toimenpideajan koittaessa. Ennen potilaan luovuttamista, leikkaustiimille annetaan ISBAR-menetelmän mukainen raportti, jossa esitellään potilas sekä kerrotaan tilanne, tausta, nykytilanne ja toimintaehdotus. Raportin tulisi olla lyhyt ja selkeä ja kattaa tärkeimmät potilasta koskevat asiat.

 

Tutustu Inka Tuomisen ja Sanni Vuorenojan opinnäytetyöhön: Appendisiittipotilaan preoperatiivinen valmistelu – käsikirjoitus 360°-videoon.

 

Teksti:

Inka Tuominen
Sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Sanni Vuorenoja
Sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Ohjaava opettaja:
Tiina Nurmela
TtT, yliopettaja
Turun AMK