Oikeus omaan kotiin – turvallinen asuminen on hyvän arjen perusta

24.10.2022

Vaikka Suomessa asunnottomuus on vähentynyt, se on edelleenkin todellisuutta tuhansien kohdalla. Asunnottomien yötä vietettiin tänä vuonna jo 20. kerran. Tapahtuman järjestelyihin osallistui joukko Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoita.

20 vuotta sitten asunnottomia oli lähes 10 000, tällä hetkellä yli 4 000. Luku on virallinen arvio, tarkkaa määrää ei tiedä kukaan. Esimerkiksi paperittomat ihmiset ja vapautuvat vangit eivät näy tilastoissa. Piiloasunnottomuus on yleistä – heistä huolestuttavan suuri osa on nuoria.

Talousvaikeudet, pikavippikierre, luottotietojen menetys sekä päihde- ja mielenterveysongelmat ajavat kadulle nuoriakin. Hallituksen tavoite asunnottomuuden poistamisesta 2027 mennessä näyttää karkaavan käsistä.

Kenenkään ongelmat eivät voi ratketa, jos ei ole kattoa pään päällä.

Asunnottomuuden poistamiseen tarvitaan julkisen puolen toimenpiteitä, markkinat yksin eivät hoida ongelmaa, vaikka asuntojen tarjonta lisääntyisikin. Osa asunnottomista tarvitsee myös tukea asumiseensa, esimerkiksi päihteiden tai sairauksien aiheuttamien elämänhallinnan ongelmien takia.

”Asunto ensin” on kuitenkin tärkeä periaate. Kenenkään ongelmat eivät voi ratketa, jos ei ole kattoa pään päällä. Kadulta ei lähdetä työpaikalle tai kouluun. Päihteetön elämä onnistuu todennäköisemmin omassa kodissa kuin rappukäytävässä tai tilapäisen tutun nurkissa.

Asunnottomien puheenvuorot avasivat silmiä sille, että hyvinvointiyhteiskunnassamme ihmisiä syrjäytyy.

Ympäri Suomea vietettiin asunnottomien yötä 17.10.2022, YK:n kansainvälisenä päivänä köyhyyden poistamiseksi. Ryhmä Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijoita, pääasiassa ryhmästä PSOSS21V, osoitti olevansa oikealla alalla, kun he lähtivät oma-aloitteisesti mukaan Asunnottomien yön järjestelyihin. He onnistuivat hankkimaan yksityishenkilöiden lahjoitusten turvin 120 täytettyä patonkia tarjottavaksi illan aikana.

Opiskelijat osallistuivat avoimin mielin ja täydestä sydämestään. Asunnottomien puheenvuorot tilaisuudessa koskettivat ja avasivat silmiä sille, että hyvinvointiyhteiskunnassamme ihmisiä syrjäytyy. Turvallinen asuminen on hyvän arjen perusta ja perusoikeus, jota ilman kukaan ei tule toimeen.

Asunnottomien yö -tapahtumaan osallistuneet opiskelijat kertoivat oppineensa sellaisia asioita ihmisten arjesta ja elämisen haasteista, joita koulun teoriaopetuksessa ei voi oppia.

Teksti:

Sirppa Kinos
Yliopettaja, VTT
Turun AMK

Erkka Verho, Eilia Leimala, Janina Oksanen, Berk Kirkman, Anu Varis, Sampsa Lindfors ja Laura Paukku
Sosionomiopiskelijat
Turun AMK

 

Lähteet:

Asunnottomat 2021. ARA Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus. Tilastot ja selvitykset. https://www.ara.fi/fi-FI/Tietopankki/Tilastot_ja_selvitykset/Asunnottomuus/Asunnottomat_2021(62592)

A home of your own. Housing first and ending of homelessness in Finland. Y-säätiö 2017. https://ysaatio.fi/en/housing-first-finland/a-home-of-your-own-handbook