Optisen alan tulevaisuus kietoutuu uusimpaan teknologiaan

17.10.2022

Teknologian kehittyminen ja digitalisaatio ovat mahdollistaneet uusia työkaluja optiselle alalle. Muutokset väestörakenteessa ja kuluttajakäyttäytymisessä luovat paineita tälle uudistukselle. Etäyhteydellä tehtävät näöntarkastukset ja erilaiset verkkopalvelut ovat jo nykypäivää ja yleistynevät lähitulevaisuudessa.

Älyteknologia ja uudet innovaatiot tukevat monin tavoin optisen alan ammattilaisten työtä. Optikon työssä hyödynnetään terveysteknologiaa päivittäin muun muassa tutkimuksissa, kuvantamisessa ja silmälasien määrityksessä. Uusilla näönhuoltopalveluilla voidaan myös tunnistaa erilaisia toimintakykyyn vaikuttavia näkemisen haasteita sekä havaita mahdollisia silmäsairauksia.

Näöntarkastukseen pääsee etänä ja optikolle Facebookissa

Modernin teknologian avulla voidaan optikkoliikkeiden kuivasilmäklinikoilla selvittää kuivasilmäisyyden syitä ja tätä kautta spesifien hoitomenetelmien hyödyntämistä. Intense Pulsed Light (IPL) -valoimpulssihoidon avulla voidaan hoitaa esimerkiksi tulehdusta, meibomin rauhasia, laajentuneita verisuonia, ruusufinniä ja aknea.

Näöntarkastuksen voi tehdä nykypäivänä myös etänä: Easee-verkkonäöntarkastus on EU:ssa hyväksytty lääkinnällinen laite, joka on kliinisesti tutkittu ja sertifioitu. Verkkonäöntarkastuksen tulos on todettu yhtä luotettavaksi kuin optikon lähikontaktissa tekemä tarkastus.

”Optikon vastaanotolle” pääsee myös sosiaalisen median alustojen kautta: Someoptikko-nimellä kulkevat asiantuntijat vastaavat näkemiseen liittyviin kysymyksiin muun muassa videoilla ja Facebook-klinikoillaan.

Teknologia tuo tullessaan haasteita ja mahdollisuuksia

Jatkuva työssäoppiminen nähdään nykypäivänä välttämättömyytenä, ja hyvä kysymys onkin, miten työelämän voisi rakentaa niin, että se tukee elämän mittaista oppimista. Teknologian sulautuminen jokapäiväiseen elämään helpottaa ja nopeuttaa työntekoa monin tavoin, mutta asettaa samalla uudenlaisia paineita ja haasteita oppimiselle.

Uudet teknologiset ratkaisut helpottavat tiedon liikkumista ja uusien työtapojen käyttöönottoa.

Esimerkiksi väestön ikääntyminen haastaa myös näkemisen ja silmäterveydenhuollon palveluita. Optikoiden ja silmälääkäreiden työnjakoa olisi hyvä pohtia uudestaan, jotta saadaan kaikki osaaminen hyötykäyttöön ja resurssit kohdennettua tehokkaasti. Uudet teknologiset ratkaisut helpottavat tiedon liikkumista ja uusien työtapojen käyttöönottoa.

Jatkokouluttautuminen, moniammatillisen yhteistyön lisääminen sekä teknologian kehitys yhdessä mahdollistavat silmän terveydentilan arvioinnin optikolla entistä paremmin. Kaksi vuotta sitten Oulussa alkanut kliinisen optometrian ylempi AMK-tutkinto on tärkeä kehitysaskel, mutta merkitys on myös yhteiskunnallinen, kun pohditaan, miten voidaan vastata eri kohderyhmien muuttuviin tarpeisiin.

 

Teksti:

Tuula Kaukonen
Master School -opiskelija, optikko
Turun AMK

Minna Salakari
FT, lehtori
Turun AMK

 

Lähteet:

Instru Optiikka Oy. 2022. Kuivasilmäisyys on nykyään kaikkien ikäryhmien vaiva: myös elintavat vaikuttavat. https://instruoptiikka.fi/uutiset/kuivasilmaisyys-on-nykyaan-kaikkien-ikaryhmien-vaiva-myos-elintavat-vaikuttavat/

Instru Optiikka Oy. 2020. Näöntarkastus onnistuu nyt vaikka kotisohvalta – Instrumentarium tuo verkkonäöntarkastuksen Suomeen. https://instruoptiikka.fi/uutiset/naontarkastus-onnistuu-nyt-vaikka-kotisohvalta-instrumentarium-tuo-verkkonaontarkastuksen-suomeen/

Näe ry. 2021. Pekka Palmu: Optinen ala ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Viitattu 3.9.2022. https://naery.fi/2021/03/22/pekka-palmu-optinen-ala-ennen-nyt-ja-tulevaisuudessa/

Salakari M. 2022. Terveysteknologia terveyden edistämisessä. Luentodiat.