Paperiton sairaala – myös perehdytyksessä

29.11.2021

Oman osaamisen kehittäminen on olennaista, kun työtavat ja työn luonne muuttuvat. Hyvä perehdytys työpaikkaan ja -tehtäviin on yksi merkittävimmistä seikoista, kun työssä tapahtuu muutoksia. Perehdytystä voidaan kehittää työpaikkakohtaisella perehdytyskansiolla.

Turun ammattikorkeakoulun Master School -opinnäytetyössä luotiin sähköinen perehdytyskansio Tampereen yliopistollisen sairaalan lasten avohoitoyksikön sairaanhoitajille. Kehittämistyö toteutettiin osallistavin menetelmin.

Perehdytys takaa laadukkaan hoitotyön

Perehdytys on tarpeen aina uudelle työntekijälle, mutta sitä tarvitaan myös silloin, kun työtehtävät muuttuvat työympäristön pysyessä samana. Pitkän työstä poissaolon jälkeen perehdytys on tarpeellista, jotta työhön paluu on sujuvaa. Terveysalan työt kehittyvät ja muuttuvat, ja jatkuva oppiminen on vaade alalla vuosia olleillekin ammattilaisille.

Perehdytys ja perehtyminen ovat sujuvia, kun perehdytysmateriaali on helposti saatavilla ja ajantasaista. Karkeasti voidaan sanoa, että osa hoitotyöstä on tietokoneen hoitamista: lähes kaikki kirjallinen työ tehdään tietokoneilla ja potilastietojärjestelmät sekä kirjallinen materiaali ovat bittiavaruudessa.

Näistä lähtökohdista sekä työelämän tarpeesta nousi aihe Master Schoolin opinnäytetyönä tehtävälle kehittämisprojektille sähköisestä perehdytyskansiosta – on järkevää viedä kaikki perehdytysmateriaali sinne, missä muutenkin työskennellään. Verkosta ohjeet ovat helposti kaikkien saatavilla, riippumatta siitä, missä kukin juuri sillä hetkellä konkreettisesti toimii.

Sähköinen perehdytyskansio on työyksikön valttikortti

Kehittämisprojektissa luotiin sähköinen perehdytyskansio Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays), lasten avohoitoyksikön sairaanhoitajille. Perehdytyskansio laadittiin yhteistyössä asiantuntijatyöryhmän kanssa toimintatutkimuksellisin menetelmin.

Kansiota voidaan hyödyntää uuden työntekijän perehdytykseen, kun sairaanhoitajan työtehtävät muuttuvat tai sairaanhoitajat joutuvat sijaistamaan toisiaan eri erikoisalapoliklinikoilla. Sitä voidaan hyödyntää myös terveydenhuollon opiskelijoille tietopakettina käytännön harjoitteluun tullessa.

Perehdytyskansioon luotiin kaikkiaan neljälletoista lasten erikoisalapoliklinikalle laajat perehdytysohjeet sekä pikaperehdytysohjeet. Laajemmissa perehdytysohjeissa kerrotaan kunkin erikoisalapoliklinikan vastuuhenkilöt, kuten lääkärit, sairaanhoitajat, sihteerit sekä erityistyöntekijät, poliklinikkapäivät, varauskirjojen resurssilyhenteet, potilasryhmät lyhyine kuvauksineen ja tiiviit ohjeet eri sairauksien hoidosta, tutkimuksista ja toimenpiteistä. Lisäksi kansiosta saa tietoa sairaanhoitajan tehtävistä kullakin erikoisalapoliklinikalla.

Perehdytyskansio mahdollistaa oikea-aikaisen ja tasa-arvoisen perehdytyksen hoitotyön ammattilaisille.

Pikaperehdytysohje on tiivistetty ohjeistus siitä, mitä kyseisellä erikoisalapoliklinikalla tehdään yhden työpäivän aikana. Ohjeessa on selostettu tarkalleen, mitä sairaanhoitajan tulee tehdä kyseisellä erikoisalapoliklinikalla. Tällä pyritään varmistamaan se, että asiakkaat saavat niin laadukasta ja tasalaatuista palvelua kuin mahdollista, silloin kun kyseisen erikoisalan substanssiosaajaa ei ole paikalla.

Perehdytyskansio mahdollistaa oikea-aikaisen ja tasa-arvoisen perehdytyksen hoitotyön ammattilaisille. Tavoitteena on hoitohenkilökunnan osaamisen kehittäminen ja tietopohjan yhtenäistäminen työyksiköissä. Tavoitteena on lisäksi toteuttaa laadukasta ja turvallista hoitotyötä. Tämän myötä voidaan saada aikaan työtyytyväisyyttä ja -viihtyvyyttä.

 

Tutustu Mari Someron opinnäytetyöhön: Sähköinen perehdytyskansio Tampereen yliopistollisen sairaalan lasten avohoitoyksikköön.

 

Lähteet:

Eklund, A. 2018. Tervetuloa meille! Uuden työntekijän perehdytys. Helsinki: J-Impact Oy.

Kupias, P. & Peltola, R. 2009. Perehdyttämisen pelikentällä. Helsinki: Gaudeamus.

 

Teksti:

Mari Somero
sairaanhoitaja/terveydenhoitaja (YAMK)

Minna Salakari
lehtori, FT
Turun AMK