Rokote – tavoitteena syövän ehkäisy

01.08.2023

Syövän riskitekijöinä tupakointi, epäterveelliset ruokailutottumukset ja alkoholi tulevat monelle ensimmäiseksi mieleen. Harva yhdistää infektiot syöpään, kuitenkin lähes viidesosa maailman kaikista syöpätapauksista johtuu erilaisista tartunnanaiheuttajista, kuten viruksista ja bakteereista.

Näistä merkittävimpiä ovat ihmisen papilloomavirus (HPV), hepatiitti B -virus, hepatiitti C -virus ja helikobakteeri. (1) Papilloomavirusta ja B-hepatiittia vastaan on olemassa rokote, jonka avulla niiden aiheuttamia syöpiä voidaan ehkäistä tehokkaasti. Myös helikobakteeri-infektion varhainen tunnistaminen ja hoito vähentävät syövän riskiä (2)

Neljä viidestä saa HPV-viruksen jossain vaiheessa elämäänsä

Papilloomavirus tarttuu lähinnä seksikontaktissa. Tartunta voi olla täysin oireeton, ja siksi virusta kantava henkilö saattaa levittää tartuntaa tietämättään. Papilloomavirukset ovat hyvin herkkiä tarttumaan, edes kondomi tai suuseksisuoja ei suojaa siltä täysin. Ilman HPV-rokotuksia noin kahdeksan kymmenestä saa vakavalle taudille altistavan tartunnan jossain elämänsä vaiheessa, useimmiten jo nuorena. Pieni osa tartunnoista johtaa pitkittyneeseen infektioon, joista osa voi johtaa syövän kehittymiseen. (3)

Joka vuosi lähes 350 000 naista kuolee kohdunkaulan syöpään, ja näistä 95 prosenttia on papilloomaviruksen aiheuttamia. HPV-rokotteen on todettu olevan turvallinen ja tehokas kohdunkaulan syövän ehkäisyssä. (4) Suomessa se lisättiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013, jolloin rokotetta alettiin tarjota kouluissa 11–12-vuotiaille tytöille. Vuonna 2020 rokotetta alettiin antaa myös pojille.

 

HPV-rokote on varmin keino suojautua papilloomavirusten aiheuttamilta infektioilta, syövän esiasteilta ja syöviltä.

 

HPV-rokote ehkäisee syöpää estämällä viruksen aiheuttamia kohdunkaulan syövän esiasteita. (3) Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että jo yksi annos rokotetta antaa hyvän suojan HPV:tä vastaan. (3) HPV-rokotteella voidaan ehkäistä myös osaa emättimen ja ulkosynnytinten syövistä, pään ja kaulan alueen syövistä sekä peräaukon ja peniksen syövistä. Tupakointia kannattaa välttää, koska se lisää kohdunkaulansyövän riskiä pitkittämällä HPV-infektiota ja hidastamalla sen paranemista. (5)

Kroonisen hepatiitti B -infektion kantajan riski sairastua maksasyöpään on 10–25 prosenttia

Hepatiitti B on toinen syöpää aiheuttava virus, jota voidaan ehkäistä rokotteella. Hepatiitti B on veri- ja seksiteitse tarttuva maksatulehdus. Pistettävien huumeiden käyttö ja suojaamaton seksi ovat hepatiitti B:n merkittävimmät vaaratekijät kaikkialla maailmassa. Osa sairastuneista jää viruksen kantajiksi. Osalle kantajista kehittyy myöhemmin krooninen maksatulehdus, joka johtaa hoitamattomana usein maksakirroosiin tai joskus maksasyöpään. (6)

B-hepatiitti on viimeisten 20 vuoden aikana harvinaistunut Suomessa. Tämä johtuu todennäköisesti eniten riskiryhmien laajoista rokotuksista ja huumeidenkäyttäjien neulanvaihtokäytännöistä (7). Yksi kolmen rokoteannoksen sarja antaa elinikäisen suojan. Hepatiitti B -rokotus ei kuulu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta riskiryhmään kuuluvat saavat sen ilmaiseksi. (8)

 

Rokotuksella voidaan vähentää sekä todennäköisyyttä saada hepatiitti B -virus että sairastua akuuttiin hepatiitti B -infektioon. Siten myös syövän riski pienenee.


Lisätietoa:

 

Tämä blogiteksti on osa European Oncology Nursing Societyn (EONS) ja European Society for Medical Oncology (ESMO) yhteiskampanjaa, johon osallistuvat Turun AMK:n CARE-tutkimusryhmä ja YAMK-opiskelijaryhmä (Kliininen asiantuntija, syöpää sairastavan hoito). Julkaisemme yhden blogipostauksen joka kuukausi vuoden ajan.

 

Teksti:

Taija Mäkynen
YAMK-opiskelija (Kliininen asiantuntija)
Turun AMK

Heidi Salmenoja
YAMK-opiskelija (Kliininen asiantuntija)
Turun AMK

Virpi Sulosaari, yliopettaja, Master School
Turun AMK

 

Lähteet:

1 Eurooppalainen Syöväntorjuntaohjeisto. 12 tapaa vähentää syöpää. Rokotukset ja infektiot. https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/fi/12-tapaa/rokotukset-ja-infektiot

2 Tunturi S. 2022. Helikobakteeri. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00019

3 HPV-rokotukset. Sosiaali- ja terveysministeriö. https://stm.fi/hpv-rokotukset

4 Protection from a Single Dose of HPV Vaccine. https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2023/04/IARC_Evidence_Summary_Brief_4.pdf

5 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. HPV- eli papilloomavirusrokote. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/hpv-eli-papilloomavirusrokote

6 Leino, T. & Puumalainen, T. 2019. Hepatiitti B Matkailijan terveysopas. Hepatiitti B – Terveyskirjasto

7 Anttila, V-J. 2021. Maksatulehdus (hepatiitti) aikuisilla. Lääkärikirja Duodecim. Maksatulehdus (hepatiitti) aikuisilla – Terveyskirjasto

8 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Hepatiitti B-rokote. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/hepatiittirokotteet/hepatiitti-b-rokote

 

Kuvat: Microsoft Word -kuvapankki