Sun Hyvä Breikki antaa virtaa henkilökunnan arkeen

16.12.2021

Sun Hyvä Breikki mahdollistaa kotona tai työpisteen äärellä työskentelevän henkilöstön osallistumisen fysioterapeuttiopiskelijoiden ohjaamiin 15 minuutin taukotuokioihin. Teams-ohjelman välityksellä toteutettavat tuokiot tarjoavat arvokkaan tauon etätyöskentelyyn.

Vuoden 2020 syksyllä koronapandemia myllersi työpaikoilla ja johti suunnitelmien ja toiminnan muutoksiin monin tavoin. Näin tapahtui myös Turun ammattikorkeakoulussa sekä henkilökunnan että opiskelijoiden näkökulmasta.  

Opettajat ja opiskelijat päätyivät tekemään omaa työtään kotoa käsin tai jossain määrin hybridin mallin mukaisesti tilanteen mukaan. Ei ollut oikeastaan aikaa sopeutua tai tottua mihinkään, vaan suunnitelmia muutettiin ajoittain lennosta ja nopeasti uutta ideoiden ja improvisoiden.  

Taukotuokiot tuovat virkistystä etätyöarkeen

Yhtenä konkreettisena esimerkkinä on fysioterapeuttiopiskelijoiden työelämäyhteistyöhön perustuvien projektiopintojen toimeksiantojen peruuntuminen yksi kerrallaan. Kun näin tapahtui, luotiin jotain uutta – jotain, mistä kaikki osapuolet hyötyivät ja hyötyvät edelleen: etätuokiot, joiden tavoitteena oli virkistää ja tauottaa koneen äärellä työskentelevää henkilöstöä.

Sun hyvä elämä -klinikalla opiskelijat tuottavat erilaisia palveluja muun muassa osana opetuksen liiketoimintaa.

Syksyllä 2020 ei puhuttu vielä Sun Hyvä Breikistä, itse ”brändi” nimettiin kevään 2021 puolella, mutta toiminta alkoi heti, kun idea syntyi lyhyellä varoitusajalla. ”Sun Hyvä Breikki” on osa Turun ammattikorkeakoulun Sun hyvä elämä -palvelukokonaisuutta.

ICT-Cityssä toimii fyysisesti Sun hyvä elämä -klinikka, opiskelijoiden moniammatillinen harjoitteluympäristö, jossa opiskelijat tuottavat erilaisia palveluja muun muassa osana opetuksen liiketoimintaa. Korona-aika auttoi luomaan täysin uuden tuotteen, jota fysioterapeuttiopiskelijat tuottavat osana opintojaan.  

Sun Hyvä Breikki osana projektiopintoja: opiskelijanäkökulma  

Sun Hyvä Breikki oli projekti, jonka uskoisin hyvin simuloivan “todellisen elämän” projekteja. Tämä tehtävä sisälsi meille jo ennestään tuttua ryhmäliikunnan ohjaamisen elementtejä, mutta myös loputtomasti WhatsApp-viestejä tehtävänantoon ja järjestelyihin liittyen sekä monia kokouksia, joista vuorotellen kenellekään mikään ajankohta ei sopinut. Kaikesta huolimatta, ja kaiken ansiosta, Sun Hyvä Breikistä on jäljellä enää kaksi kertaa tätä kirjoittaessani, ja kaikki on edistynyt aikataulussa. 

Projektikurssi, josta saimme tehtävänannon breikkiin, alkoi jo viime keväänä. Breikki on siis kuin järjettömän pitkä ja iso ryhmätyö, joka lymyili alitajunnassa keväästä kesään ja lopulta syksyyn, kunnes tuli aika aloittaa itse breikit. Tuntui jännittävältä, kun työmme ilmaantui AMK-maailmaan mainossähköpostien saattelemana. 

Helpottunut tunne tuli vasta, kun olin ohjannut vastuullani olleen breikin ja aivot avautuivat ahdistuksen solmusta ajattelemaan projektia laajemmin kuin vain omasta näkökulmastani. Nyt olen onnellinen siitä vajaasta vartista, jonka ajaksi sain kuljettaa osallistujien tietoisuuden pois työn ääreltä. Jatkuva aivotyöskentely mielenkiintoisenkin aiheen parissa vaatii taukoja, ja on helpotus, jos ei tarvitse itse suunnitella sen ohjelmaa.  

Kiitosta teemojen vaihtelevuudesta 

Kiitoksia osallistuneilta on tullut paljon. No ihmekös. Kivaa, helppoa ja hyvää tekeväähän tämä on kaikille näyttöpäätteellä puurtaville. Ihmiset ovat kokeneet breikkien vaihtelevuuden hyväksi asiaksi. Olimme valinneet teemoiksi lähes kaiken, mistä liikkuminen koostuu, kuten kestävyyden, voimaan, koordinaation, tietoisuuden.

Tämä on yksi esimerkki nopeasta innovaatiosta, joka on vakiintunut osaksi opiskelijoiden ja henkilökunnan arkea positiivisessa mielessä.

Palautteeksi tuli muutakin, mitä saatoitte jo arvata. Tauko on aina tervetullut näyttöpäätetöihin, eikä sitä olisi tullut itse yksin pidettyä. Saamamme palaute jäi hieman pintapuoliseksi, mutta kukapa jaksaisi esseetä kirjoittaa vartin tauosta oman työajan kustannuksella. Siispä olkaamme tyytyväisiä tästä: palautteen pääpointit kertovat taukojen tärkeydestä. 

Tavoitteena ja suunnitelmana on jatkaa Sun Hyvä Breikin toteutusta jatkossakin fysioterapeuttiopiskelijoiden ohjaamana. Voidaankin sanoa, että pandemian siivittämänä tämä on yksi esimerkki nopeasta innovaatiosta, joka on vakiintunut osaksi opiskelijoiden ja henkilökunnan arkea positiivisessa mielessä. Yksi tulevaisuuden suunnitelma on mahdollisesti markkinoida tuotetta myös Turun ammattikorkeakoulun ulkopuolelle.  

 

Sun hyvä elämä -klinikka

Sun hyvä elämä -klinikka on Turun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden moniammatillinen harjoitteluympäristö. Opiskelijat tuottavat klinikalla erilaisia sosiaali- ja terveyden alan palveluita sekä osallistuvat moniammatillisiin projekteihin. Lue lisää Turun AMK:n Sun hyvä elämä -palvelukokonaisuudesta.

 

Teksti:

Aino Tarkkio
fysioterapeuttiopiskelija
Turun AMK
 

Anu Granberg
lehtori, fysioterapeuttikoulutus
Turun AMK