Tartuntavaarallisen potilaan evakuoinnin haasteet matkustajalaivalla

25.01.2021

Mikrobit leviävät herkästi matkustajalaivoilla. Esimerkiksi helmikuussa 2020 Jokohaman rannikolla karanteeniin asetetulla Diamond Princess -laivalla oli jonkin aikaa suurin keskittymä COVID-19 -tapauksia Manner-Kiinan ulkopuolella. Vuosi 2020 on ollut COVID-19 -pandemian vuoksi haasteellinen vuosi sekä yksilöille että yrityksille.

Uusi koronavirus on rajoittanut muun muassa matkustamista ja monet laivayhtiöiden sekä laivateollisuuden työpaikat ovat olleet uhattuina. Joskus matkustaja voidaan joutua evakuoimaan alukselta, mikäli hänen tilansa vaatii sairaalahoitoa. Turvallisessa evakuoinnissa korostuu erityisesti tavanomaisten varotoimenpiteiden merkitys.

Opinnäytetyömme aiheena oli tartuntavaarallisen potilaan evakuointi matkustajalaivalta. Käsittelimme tartuntatautien leviämistä matkustajalaivalla, tartuntavaarallisen potilaan eristämistä ja siirtämistä sekä tartuntavaarallisen potilaan evakuointiin vaadittavaa koulutusta. Tarkoituksena oli kartoittaa mahdollisia keinoja tartuntavaarallisen potilaan evakuoimiseen matkustajalaivalta narratiiviseen kirjallisuuskatsaukseen perustuen (n= 42). Tavoitteena oli kehittää kaikille osapuolille turvallinen evakuointitilanne matkustajalaivalla ilman, että tartuntoja pääsisi muodostumaan. Toimeksiantajana oli Turun ammattikorkeakoulun Virus Onboard -hanke.

Henkilökunnan koulutus tärkeää

Tartuntavaarallisen potilaan evakuoiminen on haasteellista ja se vaatii koulutusta evakuointiin osallistuvilta henkilöiltä. COVID-19 -pandemian aikana on käytetty esimerkiksi alipaineistettuja eristyskapseleita ja -paareja, jotka suojaavat hoitohenkilökuntaa tartuntavaaralliselta potilaalta. Matkustajalaivoilla näiden apuvälineiden käyttö on kuitenkin ongelmallista esimerkiksi kapeiden hyttikäytävien takia. Lisäksi näissä potilas olisi makuuasennossa, mikä ei sovellu hengitysvaikeuksista kärsivälle potilaalle. Siksi tavanomaiset varotoimenpiteet ovat edelleen suurimmassa roolissa tartuntavaarallisen potilaan turvallisessa evakuoimisessa matkustajalaivalta. Näitä varotoimenpiteitä ovat hyvä käsihygienia, suojainten oikeanlainen käyttö, aseptinen työskentely, välineiden huolto ja desinfektio heti käytön jälkeen, veritapaturmien välttäminen, oikea yskimishygienia ja eritetahrojen poistaminen heti niiden ilmaannuttua.

Tartuntatautien leviämisen ehkäisy vähentää evakuointitilanteita matkustajalaivoilla. Siksi siihen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Riskipaikkoja tartuntojen leviämiseen ovat esimerkiksi noutopöytäruokailu, lasten leikkipaikat, yleiset wc-tilat ja laivan yökerhot. Erityisesti näiden tilojen puhtaudesta pitäisi huolehtia risteilymatkan aikana. Infektioiden torjuntaan liittyvien varotoimien tulisi jatkua myös poikkeusolojen ulkopuolella.

Lue lisää

Pääset lukemaan koko opinnäytetyön tästä linkistä.

Teksti

Nicole Tolvanen
Sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Ronja Valtanen
Sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Tuija Leinonen
Yliopettaja
Turun AMK