Tietoa on saatavilla – sitä pitää vain oppia etsimään ja kokoamaan

01.12.2021

Sain kunnian olla laatimassa Tutkittuun tietoon perustuva ammatillinen käytäntö -opasta. Opas auttaa sote-alan opiskelijoita ja ammattilaisia tiedon haussa ja kokoamisessa sekä tiedon tuottamisessa systemaattisen kirjallisuuskatsauksen menetelmin.

Olen elementissäni saadessani opettaa tutkimusmetodiikkaa, erityisesti systemaattista kirjallisuuskatsausta – tutkimuskolmion korkeinta kärkeä! – ja laadullisia tutkimusmenetelmiä. Ne ovat aina kiehtoneet minua, ja siksi niiden opettaminenkin on kutkuttavaa. Olen ollut mielissäni, kun minua on pyydetty luennoijaksi Turun ammattikorkeakoulun Tohtorikiihdyttämön tarjontaan.

Oli selvää, että kun Turun yliopistolta otettiin yhteyttä Tutkittuun tietoon perustuva ammatillinen käytäntö -oppaan kirjoittajakaartikutsulla, olin mukana heti.

Tärkeimpinä lähtökohtina tälle oppaalle olivat:

  1. Tutkittuun tietoon perustuvan ammatillisuuden vaatimus on kasvanut erityisesti sote-sektorilla.
  2. Sekä terveystiede että sosiaalityötiede ovat vielä nuoria akateemisia tieteenaloja, mutta tutkimus erityisesti näiden tieteiden puitteissa lisääntyy koko ajan.
  3. Sote-alan ammattilaisilla on sekä tarve että vaade päivittää osaamistaan tutkittuun tietoon perustuen.

Lisäksi sote-alan toimijat ovat huolissaan tutkitun tiedon saatavuudesta sekä verkosta saatavien julkaisujen avoimuudesta.

”Tästä mun aiheesta ei löydy mitään tietoa mistään tietokannasta…”

Äskeisen listauksen lisäksi yksi merkittävä huolenaihe liittyy tutkitun tiedon kokoamiseen ja pätevän teoreettisen viitekehyksen laatimiseen. Tämä näkyy myös päivittäistyössäni: moni Master School -opiskelijani pähkäilee opinnäytetyöprojektissaan nimenomaan teoreettisen tietoperustan koonnin parissa.

Tietokantaseikkailujensa päätökseksi opiskelija toteaa nopeasti, ettei tutkittua tietoa löydy tai jos löytyy, se on maksumuurin takana. Osa pähkäilee hakukriteerien, osa kielivalintojen parissa, ja osalle tiedonkoonti tiiviiseen pakettiin on hankalaa.

Koko totuus on kuitenkin se, että tietoa on helposti saatavilla, kun sitä ehtii, haluaa ja osaa etsiä. Toinen totuus on se, että Master-tasolla hyvätasoisen teoreettisen viitekehyksen vaade on hakea sekä kansallista että kansainvälistä luotettavaa, tutkittua tietoa ja koota se taitavaksi, aiheen yhteen kokoavaksi synteesiksi.

Tiedon koonti ei ole sattumanvaraista – uusi opas helpottaa tekemistä

Haluamme laatimamme oppaan keinoin auttaa sote-alan opiskelijoita ja ammattilaisia tiedon haussa ja kokoamisessa sekä tiedon tuottamisessa opastamalla systemaattisen kirjallisuuskatsauksen teossa.

Systemaattinen kirjallisuuskatsaushan on varsin pätevä ja merkittäväkin tutkimusmenetelmä. Sen tavoite on koota ja yhdistää alkuperäistutkimusten tarjoamaa vaikuttavaa näyttöä. Oppaassa avataan tiedonhaun ja -koonnin sekä valikoitujen tutkimusartikkelien laadun arvioinnin prosessit esimerkkeineen.

Tutustu oppaaseen ja hyppää tiedonhaun maailmaan! Lataa julkaisu käyttöösi tästä linkistä.

 

Teksti:

Minna Salakari
lehtori, FT
Turun AMK