Traumainformoitua osaamista hyvinvointialueiden työntekijöille

07.03.2024

Traumainformoidun työotteen oppimiseen ja osaamiseen on herännyt viime aikoina huomattavaa tarvetta sosiaali-, terveys- ja kasvatusaloilla. Traumainformoidussa työotteessa tähdätään psykologisesti ja kehollisesti turvalliseen vuorovaikutukseen työyhteisön ja välillisesti koko yhteiskunnan tasolla.

Turun ammattikorkeakoulu on mukana Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittamassa Traumainformoitu työote -projektissa, joka toteutuu yhteistyössä Laurea-ammattikorkeakoulun ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa vuosien 2023–2026 aikana. Projektissa tuotettava koulutus suunnitellaan ja toteutetaan monialaisesti eri sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoiden yhteistyönä.

Traumainformoitu työote -projektissa kehitetään koulutusmalli traumainformoituun työotteeseen liittyen sosiaali- ja terveysalojen moniammatilliselle työntekijäjoukolle. Koulutus suunnataan ensisijaisesti hyvinvointialueiden työntekijöille, ja mukana ovat Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Länsi-Uudenmaan ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueet.

Koulutusmallissa painottuvat etenkin kehollisuus ja aistien näkökulma asiakaskohtaamisissa.

Monialainen koulutusmalli tukee kokonaisvaltaisen ihmiskäsityksen rakentumista, ja sen on mahdollista parantaa ammattilaisten kykyä kohdata traumatisoituneita ihmisiä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Koulutusmallissa painottuvat etenkin kehollisuus ja aistien näkökulma asiakaskohtaamisissa.

Koulutusten monialaisuus näkyy niin koulutuskokonaisuuden suunnittelussa kuin itse osallistujissa – tällä pyritään mahdollistamaan uudenlaista moniammatillista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten keskinäistä yhteistyötä. Koulutusmallin avulla myös työyhteisöillä ja organisaatioilla on mahdollisuus kehittyä traumainformoidumpaan suuntaan, ja sitä kautta sen olisi mahdollista lisätä sote-alan veto- ja pitovoimaa.

Turvallisuuden tunne on aina kehollinen kokemus ja yhteydessä hermostoomme ja kaikkiin aikaisempiin kokemuksiimme.

Traumainformoidussa työotteessa on merkityksellistä kohtaamisen turvallisuus. Turvallisuuden tunne on aina kehollinen kokemus ja yhteydessä hermostoomme ja kaikkiin aikaisempiin kokemuksiimme. Traumainformoidun työotteen ymmärryksen ja osaamisen syventymiseen on mahdollista vaikuttaa hyvinvointia lisäävästi niin sosiaali- ja terveysalan henkilöstön kuin asiakkaidenkin näkökulmasta.

Ensimmäiset koulutukset hyvinvointialueiden henkilöstöille järjestetään syksyllä 2024, ja koulutusmallin pilotointi jatkuu vuodelle 2025. Projektissa tullaan arvioimaan myös koulutuksen vaikuttavuutta erityisesti traumainformoidun työotteen osaamisen, ammatillisen identiteetin ja työhyvinvoinnin näkökulmista. Koulutusmalli ja vaikuttavuusraportti ovat myöhemmin vapaasti saatavilla Innokylän kautta.

Lue lisää Traumainformoitu työote -projektista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti:

Irina Katajisto-Korhonen, lehtori (toimintaterapia)
Turun AMK

Satu Takala, lehtori (fysioterapia)
Turun AMK