Verityhjiö − uhka vai mahdollisuus?

03.03.2021

Verityhjiötä on hyödynnetty jo vuosisatojen ajan sotilaiden vammojen aiheuttamien verenvuotojen tyrehdyttämiseen. Ensimmäinen leikkaus verityhjiötä käyttäen tehtiin vuonna 1864. Nykyään verityhjiö on olennainen osa ortopedistä kirurgiaa, ja sitä käytetään lähinnä raajaleikkauksissa.

Verityhjiön käytössä ideana on luoda veretön leikkausalue kompressiomansetin avulla. Verityhjiön hyötyjä ovat leikkausalueen näkyvyyden parantuminen, verenvuodon väheneminen ja leikkausajan lyhentyminen. On sanottu, että käsikirurgia ilman verityhjiötä on kuin kellon korjaaminen mustesäiliössä. Ilman verityhjiötä näkyvyys leikkausalueelle on todella huonoa ja erityisesti käsikirurgiassa hyvä näkyvyys on tärkeää, koska kudokset ovat siellä pieniä.

Verityhjiön käyttö vaatii sairaanhoitajalta kokonaisvaltaista osaamista. Sairaanhoitajan tehtäviin verityhjiön käytössä kuuluvat arvioiminen, suunnittelu, asettaminen, monitorointi ja dokumentointi. Sairaanhoitajat ovat myös merkittävässä roolissa verityhjiöstä syntyvien komplikaatioiden ennaltaehkäisyssä ja niiden raportoinnissa.

Puutteellisten opintomateriaalien takia verityhjiöön tutustuminen ja sen käyttöön liittyvä oppiminen voivat usein jäädä käytännön työympäristöön. Opinnäytetyömme tarkoituksena oli perehtyä kirjallisuuskatsauksen avulla (n=44) verityhjiön käyttöön leikkauksissa ja sairaanhoitajan siihen liittyvään osaamiseen.

Kirjallisuuskatsaukseen perustuen teimme havainnollistavan ja selkeän videon. Tavoitteena oli videon avulla kehittää sairaanhoitajaopiskelijoiden osaamista verityhjiön käytössä. Videossa esitetään verityhjiön oikeanlainen käyttö ja olennaiset taustatiedot verityhjiöstä. Videota voidaan hyödyntää perioperatiivisen hoitotyön kurssilla oppimateriaalina ja se soveltuu myös etäopetukseen.

Lue lisää

Pääset lukemaan koko opinnäytetyön tästä linkistä.

Lähteet

Kumar, K.; Railton, C. & Tawfic, Q. 2016. Tourniquet application during anaesthesia: “What we need to know?” Viitattu 9.10.2020.

Murphy, S. & O Connor, C. 2010. So what! If a pneumatic tourniquet is used intraoperatively: A study of neurovascular assesment practices of ortopedic nurses. Viitattu 20.10.2020.

Saied, A.; Mousavi, A.; Arabnejad, F. & Heshmati, A. 2015. Tourniquet in surgery of the limbs: A review of history, types and complications. Viitattu 16.11.2020.

Spruce, L. 2017. Back to Basics: Pneumatic Torniquet Use. Viitattu 11.11.2020.

Suorsa, E. 2013. Verityhjiö – milloin ja miten. Suomen Anestesiasairaanhoitajat ry.  Viitattu 9.10.2020.

Vaughan, A.; Hardwick, T.; Gaskin, J. & Bendall, S. 2017. Tourniquet use in orthopaedic surgery. Viitattu 6.10.2020.

Teksti

Jenni Kiikkilä
Sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Iisa Korpi
Sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Tiia Laitinen
Sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Kati Lahtinen
Päätoiminen tuntiopettaja
Turun AMK