Noroviruksen torjunta risteilyaluksilla

05.05.2021

Norovirustartunnat ovat vaikeita hallita risteilyaluksilla siellä olevan ympäristön ja olosuhteiden takia. Asianmukainen käsienpesu ja terveelliset käyttäytymistavat sekä tietoisuuden lisääminen ovat tehokkaimpia tapoja torjua noroviruksen leviämistä.

Opinnäytetyömme tarkoituksena oli selvittää kirjallisuuskatsauksen avulla, mitkä tekijät vaikuttavat noroviruksen leviämiseen ja miten leviämistä voidaan torjua risteilyaluksilla. Tavoitteena oli kerätä aiheeseen liittyvää luotettavaa tietoa ja lisätä ihmisten tietoisuutta noroviruksen torjumisesta.

Noroviruksen leviämiseen vaikuttavat useat tekijät. Suurin osa tartunnoista tapahtuu suoran ihmiskontaktin välityksellä. Henkilö sairastuu norovirukseen todennäköisemmin, jos hänellä on huono käsihygienia tai välinpitämätön asenne käsienpesua kohtaan. Henkilökohtaisissa hygieniatottumuksissa on myös kulttuurisia eroja, ja se voi vaikuttaa ihmisten suostuvuuteen noudattaa hygieniaohjeita.

Lisäksi monet eivät tiedä noroviruksesta eikä heillä ole tietoa siitä, miten virusta voidaan torjua. Oireiden salaaminen tai ilmoittamatta jättäminen voi vääristää tartuntatilanteen vakavuutta ja viivästyttää torjuntakeinojen aloittamista. Tilanne on haasteellinen, jos norovirusepidemian aikana risteilyaluksilla on paljon ihmisiä, jotka sairastavat tautia ilman näkyviä oireita.

Ympäristön saastuminen ja riittämätön ympäristöhygienia ovat osoittautuneet merkittävimmiksi tekijöiksi noroviruksen puhkeamiselle. Norovirus voi tarttua peräkkäisillä laivamatkoilla runsaasta puhdistuksesta huolimatta, mikä korostaa ympäristön tehokkaan puhdistuksen vaikeutta.

Noroviruksen leviämistä voidaan torjua tehokkaasti asianmukaisella käsihygienialla ja matkustajien tietoisuuden lisäämisellä. Terveellisiä käyttäytymistapoja voidaan mainostaa ilmoituksilla, tekstiviesteillä sekä esitteiden ja videoviestien avulla. Käsinpesun tärkeyttä voidaan korostaa laittamalla käsienpesuohjeita kylpyhuoneisiin ja ruokailualueiden sisäänkäynneille.

Miehistöllä on tiukat raportointi- ja eristysvaatimukset, mikä vaikuttaa siihen, että heidän keskuudessaan on aina vähemmän tartuntatapauksia. Oireista ilmoittamatta jättämisestä voi seurata työsuhteen päättyminen. Aktiivisen raportointijärjestelmän tarkoituksena on auttaa havaitsemaan tautitapaukset aikaisemmin.

Norovirusepidemiat saattavat lisääntyä risteilyaluksilla risteilymatkojen lisääntyneen suosion myötä. Suljettujen asumistilojen, jaettujen ruokailutilojen sekä suurten matkustusliikevaihtojen vuoksi norovirus leviää herkästi risteilyaluksilla. Tartunta voi tapahtua suoraan henkilöstä toiseen, saastuneiden elintarvikkeiden ja veden välityksellä sekä kosketuspintojen kautta.

Opinnäytetyö on osa Virus Onboard -hanketta.

Lue lisää

Pääset lukemaan koko opinnäytetyön tästä linkistä.

Blogissa on ilmestynyt aiemmin teksti tartuntavaarallisen potilaan evakuoinnista matkustajalaivalla. Sen pääset lukemaan tästä linkistä.

Teksti

Corina Niculae
Sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Yen Phan
Sairaanhoitajaopiskelija
Turun AMK

Johanna Berg
Lehtori
Turun AMK