Nuorten sähkösavukkeiden käyttö lisää ennaltaehkäisyn tarvetta

27.11.2023

Sähkösavukkeiden suosio kasvaa nuorten keskuudessa. Terveyshaitat nuorille ovat moninaisia, joten ennakoiviin terveyttä edistäviin toimiin tulee panostaa yhdessä nuorten ja heidän lähiaikuistensa kanssa.

Tupakkalain mukaan sähkösavuke on eri käyttöosia sisältävä tuote, jonka avulla voidaan hengittää sisään nikotiinitonta tai nikotiinia sisältävää höyryä suukappaleen kautta. Laki kieltää maustettujen sähkösavukkeiden myynnin alaikäisille Suomessa. (Tupakkalaki 2016.)

Vuonna 2023 on havaittu ensimmäistä kertaa, että sähkösavukkeiden käytön väheneminen pysähtyi. Suosio kasvoi erityisesti nuorten naisten keskuudessa. Sosiaalisen median kanavat muodostavat merkittävän hankintalähteen alaikäisten tupakkatuotteiden käytölle, kuten sähkösavukkeille. (Ollila & Ruokolainen 2023.)

Kouluterveyskyselyn mukaan sähkösavukkeita päivittäin käyttävien nuorten osuus on lisääntynyt vuodesta 2021. Perusopetuksen 8. ja 9. luokkien pojista seitsemän prosenttia ja tytöistä kuusi prosenttia käytti sähkösavukkeita päivittäin. Vastaavat luvut ovat ammatillisten oppilaitosten pojista kuusi prosenttia ja tytöistä seitsemän. Lukiossa opiskelevista kaksi prosenttia pojista ja kolme prosenttia tytöistä käytti päivittäin sähkösavukkeita. (Helenius & Kivimäki 2023.)

Sähkösavukkeista terveyshaittoja nuorille

Vaikka sähkösavukkeiden höyryssä on vähemmän haitallisia aineita kuin perinteisten savukkeiden savussa, sähkösavukkeiden käyttö voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Höyryssä olevat aineet muuttuvat höyrystettynä terveydelle haitallisiksi, ja sähkösavukkeen käyttäminen altistaa soluvaurioille ja keuhko- ja suusairauksille. Esimerkiksi nikotiinia pidetään syöpäriskiä lisäävänä aineena. Se aiheuttaa riippuvuutta ja vaikuttaa negatiivisesti verenkiertoon, aineenvaihduntaan ja keskushermostoon. (Aro 2022.)

Sähkösavukkeiden koostumus vaihtelee, mikä vaikeuttaa terveysvaikutusten arviointia. Sekä nikotiinittomista että nikotiinia sisältävistä sähkösavukkeista ja niiden höyrystä on tunnistettu keholle haitallisia ja syöpävaarallisia aineita. (mm. Fowles ym. 2020; Käypä hoito 2018.) On hyvä huomioida, että sähkösavukkeesta muodostuva höyry altistaa sivulliset terveysriskeille, kuten hengityselinongelmille. (Aro 2022.)

Kohtaamiseen tarvitaan tietoa ja toimivia keinoja

Nuorten sähkösavukkeiden käytön ennaltaehkäisyn tueksi on kehitetty keinoja esimerkiksi Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Niko-toiminnassa. Jalkautuvassa toiminnassa on kehitetty terveyden edistämisen malleja ja toimintatapoja erityisesti 11–29-vuotiaille nuorille ja lähiaikuisille heidän arkisissa toimintaympäristöissään, kuten kouluissa ja harrastustoiminnassa. Toiminnan tuloksena Varsinais-Suomessa on saavutettu merkittäviä parannuksia nuorten nikotiinituotteiden ja päihteiden käyttöön liittyvissä asenteissa ja käytöksessä niillä alueilla, joissa hanke on toiminut.

Tarvitaan lisää tutkimuksia, jotta nuorille sähkösavukkeista koituvien terveyshaittojen laatua ja määrää voidaan arvioida tarkemmin. Voidaan kuitenkin todeta, että niiden käyttö on nuorille haitallista. Sähkösavukkeiden käytön kasvusuuntaa ei voida pitää nuorten terveydenedistämisen näkökulmasta myönteisenä kehityksenä. Siksi ennaltaehkäisyssä tulee panostaa toimiviin keinoihin yhdessä nuorten ja heidän lähiaikuistensa kanssa.

 

Teksti:

Jan Holmberg
sairaanhoitaja (YAMK), pt. tuntiopettaja
Turun AMK

Jenni Vaskelainen
sairaanhoitaja (YAMK), terveydenedistämisen asiantuntija
Lounais-Suomen Syöpäyhdistys

 

Lähteet:

Aro M. 2022. Sähkösavukkeet, sähkötupakka. Duodecim terveyskirjasto, Lääkärikirja Duodecim. Saatavana: https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01164.

Fowles J., Barreau T. & Wu N. 2020. Cancer and Non-Cancer Risk Concerns from Metals in Electronic Cigarette Liquids and Aerosols. International Journal of Environmental Research and Public Health 17(6):2146. https://doi.org/10.3390/ijerph17062146.

Jenni Helenius J. & Kivimäki H. 2023. Lasten ja nuorten hyvinvointi – Kouluterveyskysely 2023. Tytöistä yli kolmannes ja pojista joka viides kokee terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tilastoraportti 48/2023. Saatavana: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/147270/Lasten%20ja%20nuorten%20hyvinvointi%20Kouluterveyskysely%202023%20Tilastoraportti%2048_2023.pdf.

Ollila H. & Ruokolainen O. 2023. Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö ja hankintatavat nuorilla oppilaitostyypeittäin 2017–2023. Tutkimuksesta tiiviisti 49/2023. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Saatavana: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/147301/URN_ISBN_978-952-408-159-7.pdf.

Tupakkalaki 29.6.2016/549. Saatavana: www.finlex.fi.

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito. 2018. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Saatavilla: www.kaypahoito.fi.