Terveellinen ruokavalio ehkäisee syöpää
Terveellisellä ruokavaliolla ja elämäntavoilla voimme vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. On arvioitu, että jopa kolmannes yleisimmistä syövistä olisi ehkäistävissä terveellisellä ravinnolla, painon hallinnalla ja riittävällä liikunnalla. Tämä blogiteksti on juttusarjan neljäs julkaisu.
Ruokavalion ja sairauksien välisestä yhteydestä on vakuuttavaa tutkimusnäyttöä (1). Useita sairauksia, kuten syöpää, voi ennaltaehkäistä terveellisellä ravitsemuksella. Yksittäisillä ruoka-aineilla ei ole niinkään merkitystä, vaan pitkällä aikavälillä kokonaisuus ratkaisee. (2)
Terveellinen ruokavalio koostuu monipuolisista ruoka-aineista. Siihen kuuluu runsaasti kasviksia ja täysviljatuotteita. Kasviksiin kuuluvat vihannekset, hedelmät ja marjat. Kasvikset sisältävät paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Niistä saa erilaisia syövältä suojaavia yhdisteitä.
Täysviljatuotteista saatava kuitu vaikuttaa ruoansulatukseen ja ylläpitää suoliston mikrobistoa. Kuidut vähentävät paksusuolen ja peräsuolensyöpien riskiä. Hyvässä ruokavaliossa löytyy näiden lisäksi palkokasveja ja hyviä kasvirasvoja pähkinöistä, siemenistä ja kasviöljyistä. (2, 3)
Punaisen lihan ja lihatuotteiden syöntiä tulisi rajoittaa. Punainen liha, yleisemmin sian- tai naudanliha sekä jalostetut lihatuotteet kuten makkara, lisäävät suolistosyöpien riskiä. Suurempi syöpäriski johtuu lihavalmisteiden sisältämästä nitraatista ja suolasta. Punainen liha on hyvä korvata esimerkiksi kanalla, kalkkunalla tai muulla vaalealla lihalla. Lisäksi runsasta suolan ja runsaasti energiaa sisältäviä ruokia, joissa on paljon rasvaa tai sokeria, tulisi välttää. (2, 3)
Ruuan valmistuksessa on suositeltavaa käyttää uunia, hauduttamista ja keittämistä sen sijaan, että ruuan valmistaa grillissä, käristämällä uppopaistamalla tai savustamalla. Korkeissa lämpötiloissa muodostuu syöpää aiheuttavia haitallisia aineita. (2, 4) Säännöllinen ruokarytmi edesauttaa painonhallintaa ja pitää veren sokeritasapainon tasaisena sekä vähentää turhaa napostelua (3).
Lue lisää terveellisestä ruokavaliosta
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Ravitsemussuositukset
- Lääkärikirja Duodecim: Terveyttä edistävä ruokavalio
Blogisarja pureutuu syövän ehkäisyyn
Tämä blogiteksti on osa European Oncology Nursing Societyn (EONS) ja European Society for Medical Oncology (ESMO) yhteiskampanjaa, johon osallistuvat Turun AMK:n CARE-tutkimusryhmä ja YAMK-opiskelijaryhmä (Kliininen asiantuntija, syöpää sairastavan hoito). Julkaisemme yhden blogipostauksen joka kuukausi vuoden ajan.
Aiemmin julkaistut tekstit:
- Ylös, liikkumaan ja syöpää ehkäisemään (9.1.2023)
- Painonhallinnalla parempaan elämään – jopa joka viides syöpä voitaisiin ehkäistä (8.12.2022)
- Savuttomuus kotona ja työpaikalla – puhdas ilma kuuluu kaikille (10.11.2022)
- Tehokkain ja halvin keino hoitaa syöpää on sen ehkäiseminen – tupakointi on edelleen tärkein syövän riskitekijä (11.10.2022)
Teksti:
Anna Havanto
YAMK-opiskelija (Kliininen asiantuntija), Turun AMK
Maija Kyllönen
YAMK-opiskelija (Kliininen asiantuntija), Turun AMK
Virpi Sulosaari
Yliopettaja, Master School, Turun AMK
Lähteet:
- Norat T, Scoccianti C, Boutron-Ruault MC, Anderson A, Berrino F, Cecchini M, Espina C, Key T, Leitzmann M, Powers H, Wiseman M, Romieu I. European Code against Cancer 4th Edition: Diet and cancer. Cancer Epidemiol. 2015 Dec;39 Suppl 1: S56-66. doi: 10.1016/j.canep.2014.12.016. Viitattu 26.1.2023 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26164653/
- Syöpäjärjestö. Tunne syöpäriskit, Ravinto. https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/ravinto/
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf
- Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry. https://www.europadonna.fi/syo-hyvin-se-kannattaa/