Terveellinen ruokavalio ehkäisee syöpää

01.02.2023

Terveellisellä ruokavaliolla ja elämäntavoilla voimme vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. On arvioitu, että jopa kolmannes yleisimmistä syövistä olisi ehkäistävissä terveellisellä ravinnolla, painon hallinnalla ja riittävällä liikunnalla. Tämä blogiteksti on juttusarjan neljäs julkaisu.

Ruokavalion ja sairauksien välisestä yhteydestä on vakuuttavaa tutkimusnäyttöä (1). Useita sairauksia, kuten syöpää, voi ennaltaehkäistä terveellisellä ravitsemuksella. Yksittäisillä ruoka-aineilla ei ole niinkään merkitystä, vaan pitkällä aikavälillä kokonaisuus ratkaisee. (2)

Terveellinen ruokavalio koostuu monipuolisista ruoka-aineista. Siihen kuuluu runsaasti kasviksia ja täysviljatuotteita. Kasviksiin kuuluvat vihannekset, hedelmät ja marjat. Kasvikset sisältävät paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Niistä saa erilaisia syövältä suojaavia yhdisteitä.

Täysviljatuotteista saatava kuitu vaikuttaa ruoansulatukseen ja ylläpitää suoliston mikrobistoa. Kuidut vähentävät paksusuolen ja peräsuolensyöpien riskiä. Hyvässä ruokavaliossa löytyy näiden lisäksi palkokasveja ja hyviä kasvirasvoja pähkinöistä, siemenistä ja kasviöljyistä. (2, 3)

 

Lautasmallin avulla saa helposti koostettua ravitsevan ja terveellisen aterian, josta löytyy sopivassa suhteessa ravintoaineita ja energiaa. Kuva: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

 

Punaisen lihan ja lihatuotteiden syöntiä tulisi rajoittaa. Punainen liha, yleisemmin sian- tai naudanliha sekä jalostetut lihatuotteet kuten makkara, lisäävät suolistosyöpien riskiä. Suurempi syöpäriski johtuu lihavalmisteiden sisältämästä nitraatista ja suolasta. Punainen liha on hyvä korvata esimerkiksi kanalla, kalkkunalla tai muulla vaalealla lihalla. Lisäksi runsasta suolan ja runsaasti energiaa sisältäviä ruokia, joissa on paljon rasvaa tai sokeria, tulisi välttää. (2, 3)

Ruuan valmistuksessa on suositeltavaa käyttää uunia, hauduttamista ja keittämistä sen sijaan, että ruuan valmistaa grillissä, käristämällä uppopaistamalla tai savustamalla. Korkeissa lämpötiloissa muodostuu syöpää aiheuttavia haitallisia aineita. (2, 4) Säännöllinen ruokarytmi edesauttaa painonhallintaa ja pitää veren sokeritasapainon tasaisena sekä vähentää turhaa napostelua (3).

 

Pienillä valinnoilla on vaikutusta läpi elämän! Kuva: Ruokavirasto

 

Lue lisää terveellisestä ruokavaliosta

 

Blogisarja pureutuu syövän ehkäisyyn

Tämä blogiteksti on osa European Oncology Nursing Societyn (EONS) ja European Society for Medical Oncology (ESMO) yhteiskampanjaa, johon osallistuvat Turun AMK:n CARE-tutkimusryhmä ja YAMK-opiskelijaryhmä (Kliininen asiantuntija, syöpää sairastavan hoito). Julkaisemme yhden blogipostauksen joka kuukausi vuoden ajan.

Aiemmin julkaistut tekstit:

 

Teksti:

Anna Havanto
YAMK-opiskelija (Kliininen asiantuntija), Turun AMK

Maija Kyllönen
YAMK-opiskelija (Kliininen asiantuntija), Turun AMK

Virpi Sulosaari
Yliopettaja, Master School, Turun AMK

 

Lähteet:

  1. Norat T, Scoccianti C, Boutron-Ruault MC, Anderson A, Berrino F, Cecchini M, Espina C, Key T, Leitzmann M, Powers H, Wiseman M, Romieu I. European Code against Cancer 4th Edition: Diet and cancer. Cancer Epidemiol. 2015 Dec;39 Suppl 1: S56-66. doi: 10.1016/j.canep.2014.12.016. Viitattu 26.1.2023 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26164653/
  2. Syöpäjärjestö. Tunne syöpäriskit, Ravinto. https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/ravinto/
  3. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf
  4. Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finland ry. https://www.europadonna.fi/syo-hyvin-se-kannattaa/