Yksikin annos alkoholia päivässä lisää syöpäriskiä

01.03.2023

Alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapoihin liittyvistä syöpäriskeistä. Alkoholinkäyttö lisää terveyshaittoja ja heikentää mielen hyvinvointia. Tämä blogiteksti on osa PrEvCan-juttusarjaa.

Euroopan unionin syöväntorjuntasuunnitelma (1) on sitoumus toimenpiteisiin ehkäistä syöpää ja vähentää sen esiintyvyyttä. EU:n yhteistyön tavoite on haitallisen alkoholinkäytön vähentäminen ja nuorten vähäisempi altistuminen alkoholin markkinoinnille. Vaikka Suomessa alkoholin kulutus on vähentynyt, yli puoli miljoonaa suomalaista juo yli riskirajojen. (2)

Alkoholin käytöstä puhuttaessa käytetään usein riskitasoja. Riskirajana on käytetty kohtalaisen riskin rajaa, joka on naisilla 7 annosta tai enemmän ja miehillä 14 annosta tai enemmän viikossa (2). Täysin riskitöntä alkoholinkulutuksen tasoa ei kuitenkaan ole olemassa, koska syöpäriski kohoaa jo yhden annoksen päivittäisestä kulutuksesta (3).

 

Alkoholinkäyttö voi aiheuttaa suu- ja kurkkusyöpää, kurkunpään ja ruokatorven syöpää, maksasyöpää, rintasyöpää ja suolistosyöpää (3,4,5).

 

Kaikki alkoholipitoiset juomat voivat aiheuttaa syöpää. Alkoholin sisältämä etanoli on karsinogeeni, joka muuttuu elimistössä asetaldehydiksi ja vahingoittaa solujen toimintaa. Alkoholi voi myös muuttaa hormonitoimintaa ja aiheuttaa solumuutoksia suun ja nielun alueella. (4,5) Alkoholin sisältämä runsas kalorimäärä voi aiheuttaa ylipainoa, jonka on todettu lisäävän monien syöpien riskiä (5).

Ota rohkeasti alkoholinkäyttö puheeksi

Alkoholin käytöstä on hyvä puhua avoimesti, kertoa riskeistä, kannustaa vähentämään käyttöä ja motivoida muutokseen. On tärkeää, että terveydenhuollon ammattilaiset tunnistavat riskikäyttäjät, jotka tarvitsevat enemmän tukea.

Mini-interventio sisältää alkoholinkulutuksen kartoittamisen ja neuvonnan. Se on tutkitusti tehokas tapa vähentää päihteistä aiheutuvien vakavampien haittojen riskiä. (2)

Alkoholinkäytön vähentämisen hyötyjä:

 • vakavan sairastumisen riski pienenee
 • unen laatu paranee
 • vointi on virkeämpi ja energisempi
 • auttaa painonhallinnassa
 • kohentaa mielialaa
 • parantaa keskittymiskykyä

Vinkkejä alkoholinkäytön vähentämiseksi:

Raikas mocktail: 4 dl sitruunavirvoitusjuomaa, 4 dl omenamehua, 4 dl kivennäisvettä, 1 lime, kurkkua, jääpaloja ja minttua.

 

Blogisarja pureutuu syövän ehkäisyyn

Tämä blogiteksti on osa European Oncology Nursing Societyn (EONS) ja European Society for Medical Oncology (ESMO) yhteiskampanjaa, johon osallistuvat Turun AMK:n CARE-tutkimusryhmä ja YAMK-opiskelijaryhmä (Kliininen asiantuntija, syöpää sairastavan hoito). Julkaisemme yhden blogipostauksen joka kuukausi vuoden ajan.

Aiemmin julkaistut tekstit:

 

Teksti:

Tutta Kosonen
YAMK-opiskelija (Kliininen asiantuntija), Turun AMK

Minna Kuusinen
YAMK-opiskelija (Kliininen asiantuntija), Turun AMK

Virpi Sulosaari
Yliopettaja, Master School, Turun AMK

 

Lähteet:

 1. The European Code Against Cancer: Alcohol and cancer. 2021. Linkki
 2. Terveyden ja hyvinvoinninlaitos. 2023. https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/alkoholi
 3. Mäkelä, P. & Niemelä, S. 2022. Alkoholi ja terveys. Lääkärikirja Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01120
 4. Cancer Research UK. 2021. Does alcohol cause cancer? https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/alcohol-and-cancer/does-alcohol-cause-cancer
 5. Syöpäjärjestöt. https://www.ilmansyopaa.fi/tunne-syopariskit/alkoholi/